News

12 lucruri pe care nu le știai despre Marilyn Monroe! Actrița ar fi împlinit 93 de ani pe 1 iunie 2019

adelina.duinea
June 1, 2019 16:43 PM

Marilyn Monroe s-a născut pe 1 iunie 1926. Dacă nu s-ar fi stins din viață în 1962, la doar 36 de ani, ce s-ar fi întâmplat până azi cu actrița? În onoarea zilei sale de naștere, iată 14 lucruri pe care nu le știai despre Marilyn Monroe. Imagini de colecție în GALERIA FOTO!

Pe aceeasi temaAceasta a fost ultima dorință a lui Karl Lagerfeld! Ce se va întâmpla cu cenușa creatorului de modă Chanel

12 lucruri pe care nu le știai despre Marilyn Monroe!

Actrița ar fi împlinit 93 de ani pe 1 iunie 2019

1. PRIMUL EI MARIAJ A FOST ARANJAT

În copilărie, Norma Jean Mortensen, pe numele ei real, a locuit în mai multe centre de plasament. Nu și-a cunoscut niciodată tatăl, iar mama a fost internată într-un centru pentru probleme psihiatrice.

La 15 ani, Norma locuia alături de familia Goddard. Tot atunci, familia decide să se mute în Virginia de Vest, unde Norma nu-i putea însoți. Dacă nu s-ar fi căsătorit, adolescenta ar fi fost obligată să se reîntoarcă la orfelinat.

În cele dim urmă, Norma a fost promisă unui vecin numit James Dougherty, în vârstă de 20 de ani. „Mi s-a părut îngrozitor de tânără, dar am vorbit și ne-am înțeles destul de bine”, a mărturisit bărbatul. S-au căsătorit la 18 zile după ce tânăra a aniversat 16 ani.

Citește și: Cele mai iconice apariții ale artistei Celine Dion

2. A FOST „DESCOPERITĂ” DE UN FOTOJURNALIST

Norma a fost descoperită de un fotojurnalist în cadrul unei ședinte foto la locul de muncă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

3. „MONROE” ERA NUMELE DE DOMNIȘOARĂ AL MAMEI EI

Numele de scenă și l-a ales după numele de domnișoară al mamei ei. „Marilyn” a fost rezultatul unei propuneri din partea unui director căruia i s-a părut că actrița semăna cu Marilyn Miller.

4. PIESELE PURTATE DE EA VALOREAZĂ O AVERE

Rochia strălucitoare în care actrița i-a cântat „La mulți ani” președintelui John F. Kennedy în 1962 a atins recordul de cea mai scumpă piesă vestimentară vândută vreodată.

Compania „Gotta Have It!” a cumpărat piesa pentru $1,267,500.  Întrebat de reporteri de ce ar cheltui o avere pentru o bucată de material în valoare de 12 mii de dolari, președintele companiei, Robert Schargen a mărturisit că ar fi plătit dublu. „Am furat-o”, a mai spus el sarcastic.

Rochia-bijuterie era atât de strâmtă încât, potrivit legendei, piesa a fost cusută pe ea, iar, pe dedesubt, Marilyn n-a mai purtat nimic altceva.

Și rochia purtată în pelicula „Seven Year Itch” a atins un record după ce s-a vândut pentru 4,6 milioane de dolari în 2011.

Îmbrăcămintea lejeră valorează mai puțin. Designerul Tommy Hilfiger a achiziționat perechea de jeanși purtată de actriță în producția „River of No Return” pentru 37 de mii de dolari și i-a oferit în dar artistei Britney Spears.

Citește și: Coco Chanel și bărbații care i-au influențat ascensiunea în modă

5. IUBEA SĂ CITEASCĂ

Colecția de cărți a actriței era impresionantă. La doar 36 de ani, Monroe deținea peste 400 de volume. Dintre toate fotografiile cu ea, actrița era atașată în mod deosebit de cele în care era surprinsă citind.

Despre felul în care își alegea operele, Marilyn mărturisea: „În serile în care nu am ce face, merg la librărie pe Bulevardul Hollywood.

Deschid cărți alese aleatoriu, iar dacă întâlnesc o pagină sau un paragraf care să-mi placă, o cumpăr. E ceva greșit în asta?”

6. A SUFERIT DOUĂ OPERAȚII ESTETICE

Notițele medicale și radiografiile actriței care dovedeau că a suferit două operații estetice au fost licitate și vândute pentru 21 de mii de euro.

Johnny Hyde, agentul lui Monroe de la acea vreme, a plătit pentru un implant de bărbie și o operație mică pentru vârful nasului ei în 1950.

7. MARILYN A FOST PRIMA ALEGERE PENTRU ROLUL PRINCIPAL DIN PELICULA „BREAKFAST AT TIFFANY’S”

Scenaristul Truman Capote a ales-o pe Monroe pentru rolul principal din pelicula „Breakfast at Tiffany’s”.

„Era teribil de bună”, a mărturisit scriitorul. În cele din urmă, Marilyn a refuzat rolul ca rezultat al sfaturilor echipei sale.

În orice caz, Truman n-a fost deloc încântat de alegerea studiolui, mărturisind: „Paramount m-a obligat să o accept pe Audrey Hepburn”.

Citește și: Cele mai controversate apariții vestimentare din timpul carierei lui Cher

8. NU PUTEA MEMORA REPLICI

„Nu putea rosti două propoziții una după alta”, spunea actorul Don Murray. Deși mulți catalogau asta drept lipsă de profesionalism, mulți alții, printre care și Murray, credeau că de vină erau emoțiile. „Pentru o persoană pe care camera o iubea, Marilyn era terifiată să apară în fața ei.”

9. NU ȘTIA SĂ GĂTEASCĂ, (10)

Tot Shelley a dezvăluit că, într-o seară, a rugat-o pe actriță să spele o salată ca să o poată mânca la cină. Când a intrat în bucătărie, a surprins-o pe Marilyn spălând fiecare frunză în parte cu „buretele de sârmă”.

10. DAR A ÎNVĂȚAT CU TIMPUL

Câteva dintre rețetele ei au fost descoperite după deces. În 2010, New York Times a gătit rețeta ei pentru cina de Ziua Recunoștinței, descoperind-o surprinzător de complexă și gustoasă.

Citește și: Povestea primului fotomodel din lume. Frumuseţea ei a făcut furori în anii 1970-1980

11. MARILYN ERA ATRASĂ DE BĂRBAȚII INTELIGENȚI

Al treilea ei mariaj, din 1956 până în 1961, a fost cu scriitorul Arthur Miller, laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie.

Într-o seară, în glumă, Marilyn și colega ei de cameră, actrița Shelley Winters, au făcut o listă cu bărbații pe care și-ar dori să-i cucerească.

„Nu era niciunul sub 50 de ani pe lista ei. Înainte să ne părăsească, n-am întrebat-o dacă a atins vreunul de pe listă, însă printre ei se număra și Albert Einstein. După decesul ei am observat că avea înrămată pe pian o poză cu el.”

12. AL DOILEA MARIAJ A DURAT DOAR 8 LUNI

Povestea de dragoste dintre cei doi a fost intens mediatizată, deși cei doi au fost căsătoriți doar timp de 8 luni.

Deși multe alte întâmplări au condus la divorț, „scena de la metrou” din pelicula „The Seven Year Itch”, în care fusta actriței este zburată de vânt, ar fi fost ultima picătură.

Jucătorul de baseball ar fi fost extrem de deranjat de acea expunere motiv pentru care ar fi devenit violent nu doar verbal, ci și fizic.

Marilyn a depus actele de divorț la scurt timp. Chiar și după încheierea divorțului, Joe i-a rămas fidel. Înaintea decesului actriței, jucătorul de baseball le spunea prietenilor săi că el și Marilyn s-ar putea recăsători.

DECESUL ACTRIȚEI

Potrivit presei intenraționale, Marilyn s-a stins din viață pe 5 august 1962. Cauza decesului: suicid. Potrivit volumului „Asasinarea lui Marilyn Monroe: Caz închis”, publicat în 2014, actrița nu ar fi murit din cauza unei supradoze, ci ar fi fost ucisă de frații Kennedy.

În ultimii ei ani de viață, Marilyn a avut relații cu John și Bobby Kennedy. Când aceștia au refuzat să-și părăsească soțiile pentru ea, actrița i-a amenințat că le va dezvălui cele mai bine ascunse secrete.

Pentru a o împiedica, Bobby Kennedy, actorul Peter Lawford, şi psihiatrul actriţei, doctorul Ralph Greenson, au complotat împotriva acesteia. Medicii reuşiseră să o resusciteze, când Greenson a apărut şi le-a spus că este doctorul actriţei.

Acela a fost momentul în care psihiatrul i-a administrat injecţia letală. „Au fost cinci martori la uciderea actriţei Marilyn Monroe“, scriu autorii volumului. „Trei dintre cei cinci – Lawford şi medicii de pe ambulanţă, Hall şi Liebowitz, susţin că Ralph Greenson este responsabil“, menționează Daily Mail, citat de Adevărul.