Fashion

19 februarie, ziua lui Constantin Brâncuși! Cum a influențat marele sculptor moda ultimului secol

Verdict.ro
February 19, 2021 18:00 PM

Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 145 de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Într-o perioadă în care numele său este intens mediatizat, ne aducem aminte de contribuția semnificativă a artistului într-o altă formă de artă decât cea practicată de maestru și anume, moda.

În urmă cu mai bine de un secol, în 1913, Constantin Brâncuși și-a expus prima dată sculpturile la New York. Talentul său a fost comparat cu alți reprezentanți ai artei moderne, cum ar fi Marcel Duchamp, Henri Matisse și Pablo Picasso, iar expoziția sa a generat un mare interes al publicului pasionat de artă, fiind considerat un vizionar al vremii și o inspirație pentru alți artiști din domeniile arhitectură, modă, pictură.

Artistul care a redefinit sculptura contemporană a adus o viziune nouă în limbajul plastic, intrând în memoria universală cu lucrările sale. Coloana infinitului, Poarta sărutului, Domnișoara Pogany, Măiastra și Cumințenia Pământului se numără printre cele mai cunoscute creații ale sale.

Născut în 1876 în satul Hobița, Brâncuși și-a cultivat și perfecționat aici tehnica de prelucrare a lemnului și scultură. Si-a continuat traseul artistic la Paris, unde a studiat la École Nationale des Beaux-Arts, frecventând cercuri elitiste ale artei acelor vremuri. Brâncuși a lucrat îndeaproape cu sculptorul Auguste Rodin, în 1907, însă l-a părăsit după doar 3 luni, fiind convins că ”nimic nu crește la umbra marilor copaci”.

Stephane Rolland 2009 Haute Couture Foto: Hepta
Stephane Rolland 2009 Haute Couture Foto: Hepta

Moda recentă i-a adus constant tribut marelui artist. Sub diferite forme, designerii de modă și-au găsit inspirația în operele sculptorului, ce le-au servit ca punct de plecare în propriile demersuri creative.

In 2009, Stephane Rolland își prezenta prima colecție haute couture la Paris. Aici, designerul a prezentat o serie de creații pe care am regăsit amprenta lui Brâncuși: siluetele arhitecturale, rochiile lungi diafane, cu jocuri grafice de culori și chiar pantofii cu platfome iregulate.

In 2014, o altă mare casă face apel la lucrările lui Constantin Brâncuși pentru a ilustra propria viziune a tendințelor contemporane. Valentino s-a inspirat din ”Muza adormită” și a creat serie de accesorii remarcabile, integrate în colecția couture de primăvară/vară 2014.

Muza adormită, Constantin Brâncuși
Muza adormită, Constantin Brâncuși

Pe podiumul defilării, modelele au prezentat clutch-uri bijuterie și pantofi cu tocul auriu, desprinși parcă din aceeași poveste creativă cu opera sculptorului român.  Nu doar accesoriile au evocat opera artistului, ci și piesele vestimentare. Broderiile regăsite pe rochii și volanele discrete aduc subtil aminte de o altă creație emblematică, ”Coloana infinitului”.

Valentino Haute Couture 2014, Foto: pinterest
Valentino Haute Couture 2014, Foto: pinterest

În 2019, casa de modă Ferragamo, aflată sub direcția artistică a lui Paul Andrew ne propunea pantofi sculpturali, cu platformă și toc din lemn. Colecția, realizată de Andrew cu ajutorul arhivelor Ferragamo aflate în muzeul din Florența, a fost inspirată în egală măsură de opera lui Brâncuși.

Salvatore Ferragamo, Primăvară/Vară 2019, Foto: hepta
Salvatore Ferragamo, Primăvară/Vară 2019, Foto: hepta

Urmărește galeria foto pentru a vedea operele marelui sculptor!