News

3 reguli de aur pentru o dantură frumoasă

Verdict.ro
January 14, 2021 12:26 PM

Cine nu își dorește un zâmbet frumos, cu dinți sănătoși și cu un aspect de invidiat? Deși poate crezi că nu toată lumea poate avea o dantură perfectă, medicii stomatologi sunt de o altă părere. Respectând doar 3 reguli simple, poți să te bucuri și tu de un zâmbet lipsit de imperfecțiuni. Află care sunt acestea și de ce sunt considerate regulile de aur ale sănătății dentare.

  1. Vizitează medicul stomatolog la fiecare 6 luni

Controlul realizat de medicul stomatolog la fiecare 6 luni te poate ajuta să ai mereu o dantură de invidiat. Chiar dacă nu te confrunți cu probleme dentare, chiar dacă nu simți durere sau disconfort și chiar dacă nu crezi că zâmbetul tău are nevoie de un tratament stomatologic, este foarte important să nu neglijezi controlul periodic. De ce? Răspunsul la această întrebare este unul foarte simplu, medicii stomatologi pot depista afecțiunile orale în stadii inițiale, acele afecțiuni care la început nu prezintă semne sau simptome. Conform medicilor, inflamările gingivale se numără printre aceste afecțiuni. Semnele acestora pot apărea atunci când te aștepți cel mai puțin și te pot pune într-o situație greu de gestionat.

Gingiile reprezintă unele dintre cele mai importante elemente ale cavității orale, atât pentru că acoperă osul, cât și pentru că înconjoară și susțin dinții. De cele mai multe ori, semnele inflamărilor precum înroșirea acestora sau sângerările în timpul periajului sunt trecute cu vederea și astfel afecțiunile orale evoluează în timp. Printre riscurile bolilor apărute la nivelul gingiilor se numără chiar și pierderea dinților. Tocmai de aceea, este foarte important să depistezi din timp micile semne care indică prezența lor și să începi cât mai repede un tratament potrivit.

Inflamările gingivale nu sunt singurele probleme ale cavității orale cu care te poți confrunta. Există și afecțiuni dentare foarte des întâlnite care, la fel ca inflamările gingivale, nu prezintă semne sau simptome în primele stadii ale evoluției lor. Cariile dentare nu sunt doar foarte cunsocute, ci și foarte des întâlnite. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ele nu sunt tratate la timp, adică atunci când afectează doar smalțul dintelui. De aceea, ajung să afecteze mai multe structuri ale dintelui, să provoace mai mult disconfort și să necesite tratamente mai complexe și mai costisitoare.

Vizitele la medicul stomatolog din 6 în 6 luni sunt importante pentru a păstra dinții naturali sănătoși pentru cât mai mult timp. Un control de rutină poate cuprinde un simplu consult, o radiografie dentară panoramică, care îi arată medicului detalii despre sănătatea întregii tale danturi și o igienizare profesională. Aceasta din urmă cuprinde un detartraj dentar, un periaj profesional și o tehnică numită air-flow. Toate 3 au rolul de a curăța în profunzime dantura și de a preveni orice tip de afecțiune orală.

  1. Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi

Fie că vorbim despre prevenția afecțiunilor dentare sau gingivale sau a oricărui tip de problemă la nivelul cavității orale, igiena orală corect realizată este primul lucru de menționat. Cu cât igiena este mai bună, cu atât scapi de grija problemelor cu dantura și a tratamentelor necesare.

Periajul dentar este recomandat după fiecare masă, tocmai în ideea de a nu lăsa pentru prea mult timp resturile alimentare în contact cu dinții. Pentru că programul zilnic poate să nu permită mereu periajul dentar imediat după masă, acesta este recomandat dimineața, după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare.

Pentru a te asigura că dinții tăi sunt corect curățați, este necesar ca periajul să dureze aproximativ 2 minute. Mișcările pe care le folosești trebuie să fie ușoare, pentru a nu răni gingia, și realizate de sus în jos, adică de la linia gingiei spre vârful dintelui, niciodată invers pentru că riști să introduci resturile alimentare și bacteriile sub gingie.

  1. Folosește apă de gură și ață dentară la fiecare periaj dentar

Igiena orală te ajută să stai departe de problemele dentare, iar pentru acest lucru este recomandat să folosești și mijloace adjuvante de curățare. Atât apa de gură, cât și ața dentară au rolul de a elimina resturile alimentare din zonele greu accesibile periuței dentare. Dacă folosirea apei de gură este un proces ușor, care implică o simplă clătire a gurii, folosirea aței dentare poate părea puțin mai complicată la început.

Medical News Today explică pașii de urmat pentru o curățare corectă. În primul rând, trebuie să iei o bucată de aproximatv 20 de cm de ață dentară, să o înfășori în jurul degetelor mijlocii de la fiecare mână și să o introduci ușor între fiecare spațiu dintre dinți. Ața dentară trebuie trasă ușor pe suprafața dintelui, de sus în jos, astfel încât să observi cum placa și particulele din resturile alimentare sunt înlăturate.

Toate cele 3 reguli îți garantează atât riscuri mai mici în ceea ce privește apariția afecțiunilor orale, cât și un zâmbet frumos și o respirație mereu proaspătă.