News

A murit Manfred Thierry Mugler. Legendarul creator de modă avea 73 de ani

maria.apostol
January 24, 2022 18:54 PM

Creatorul de modă francez Manfred Thierry Mugler, cunoscut pentru ţinutele cu umeri mari şi talie accentuată care au dominat anii 1980, a murit la vârsta de 73 de ani. Agentul lui a făcut anunţul şi a declarat că moartea a fost provocată de „cauze naturale”. Fost dansator de balet, Thierry Mugler s-a impus cu colecţii îndrăzneţe şi cu un stil decadent şi bine structurat.

„Suntem devastaşti să anunţăm moartea domnului Manfred Thierry Mugler, duminică, 23 ianuarie 2022”, a fost anunţul făcut pe pagina de Instagram a creatorului de modă.

Deşi Mugler s-a retras de la brandul care îi poartă numele în 2002, nu a renunţat la a face haine. El a fost în spatele ţinutelor Sasha Fierce ale lui Beyonce, de la sfârşitul anilor 2000. De asemenea, a creat costume pentru Lady Gaga şi Cardi B. În 2019, a realizat ţinuta pentru Met Gala a lui Kim Kardashian. Este vorba despre o rochie din latex acorperită în cristale.

A fost înaintea timpurilor sale. Hainele lui au reflectat nebunia şi sexualitatea anilor 70 şi 80”, a declarat, în 2019, supermodelul Jerry Hall, care a fost faţa parfumului iconic Angel.

Întotdeauna am crezut că moda nu este suficientă de una singură”

Creaţiile sale structurate şi sofisticate s-au impus rapid. Ele au impus o eleganţă sofisticată, o modă ce exacerba formele femeilor: umeri accentuaţi din căptuşeală, decolteuri adânci, talie îngustă şi şolduri pline. Obiect al fantasmelor, femeia Mugler era un ultraj la adresa pudorii. O sirenă galactică, un robot cibernetic, un animal fantastic… Un înger al iadului în bustieră Harley-Davidson sau o Marilyn într-o rochie furou din ghipură de cauciuc roz. Taioarele sale poartă, la rândul lor, marca sa inconfundabilă.

Cu o înclinaţie naturală spre regie, Thierry Mugler a organizat prezentări publice spectaculoase.

Întotdeauna am crezut că moda nu este suficientă de una singură şi că trebuie să fie prezentată într-un mediu muzical şi teatral”, spunea adesea Thierry Mugler, fost dansator.“Dansul m-a învăţat multe despre postură, organizarea hainelor, importanţa umerilor, postura capului, jocul şi ritmul picioarelor”, declara creatorul francez.