Fashion

Am nunta anul acesta, ce fac?! Sfatul specialistului

Oana Nutu
April 3, 2020 16:31 PM

Încă de când a început agitaţia din pricina acestui nou virus şi în urma măsurilor luate de autorităţi am ştiut că urmează o perioadă dificilă pentru mirii care au decis să facă nunta anul acesta.

Am nunta anul acesta, ce fac?! Sfatul specialistului

Fiind creatoare de rochii de mireasă am văzut zi de zi cum a luat amploare neliniştea clientelor mele, dar şi o serie de întrebări cum ar fi “Cât durează?” ,“Ce o să facem?” ,“Ce le spunem invitaţilor?” sau cea mai comună întrebare “Mai putem să facem nunta?” La început nu am ştiut ce să le răspund, neştiind nici eu care sunt cele mai bune decizii de luat, însă am înţeles că saptamanile, poate lunile care vor urma au rolul de a ne întoarce la lucrurile elementare,  importante din viata noastra – familie, relaxare, creativitare, reorganizare, dăruire.

Aşadar, o să încerc să răspund la întrebările de mai sus în acest articol sperând ca mirii să ia cele mai bune decizii pentru ei şi pentru toţi cei implicaţi astfel încât pierderile de natură financiară să fie minime sau deloc.

Trage aer în piept, relaxează-te şi zâmbeşte. Nu eşti singura care se confruntă cu aceste dileme şi nelinişti, toate miresele care urmează să se căsătorească în decursul urmatoarelor luni sunt în aceeaşi situaţie ca tine. Toate au de luat decizii, sunt sunate de către invitaţi şi întrebate dacă mai are loc evenimentul, refac liste, işi pun întrebări fără să găsească un răspuns în viitorul încert care se schimbă, după cum vedem, de la o zi la alta.

Am o clientă care a venit la proba rochiei de mireasă, iar în momentul când a pus-o pe ea, i-au dat lacrimile. Am întrebat-o dacă are emoţii, iar ea mi-a răspuns că singurele emoţii pe care le are este că nu ştie dacă nunta va mai avea loc. Şi avea dreptate!

Ai grijă de tine! Este evident pentru toată lumea că în perioada urmatoare sănătatea e cea mai importantă! Mens sana in corpore sano este un aforism celebru azi şi mai actual ca oricând. Te sfătuiesc să ţii legătura telefonic cu oameni pozitivi cu care să discuţi şi alte subiecte în afară de cât de dificilă e perioada pe care o traversăm. Acest lucru iţi va ţine moralul sus în tot acest timp. Cine ştie când o să te mai poţi bucura de liniştea de acasă chiar şi atunci când lucrezi la un deadline?

Contactează-ţi toţi furnizorii şi asigură-te că aceştia iţi vor onora comanda conform contractului şi că actuala criză nu duce la imposibilitatea de a-ţi pune la dispoziţie produsele sau serviciile lor. Cei mai mulţi dintre ei ar trebui să fie flexibli şi să ofere garanţii.

Ţine legătura cu invitaţii, cu siguranţă şi ei au întrebări. În loc să laşi impresia că eşti neliniştită, în punctul de a pierde controlul, asigură-i mai bine că se vor găsi soluţii. Spune-le că e posibil să intervină o amânare, dar în niciun caz să nu taie evenimentul tău de pe listă.

Dacă ai nunta planificată în urmatoarele două luni nu anula şi nu cere banii înapoi de la colaboratori. Probabil că mulţi dintre ei sunt mici afaceri care au nevoie de comanda ta şi care inevitabil vor fi foarte afectate financiar.  Discută deschis cu toţi furnizorii şi găseşte cea mai bună variantă să reprogamezi evenimentul pentru a doua jumătate a anului sau chiar pentru anul viitor. Grăbeşte-te să suni în primul rând la locaţie deoarece este posibil să nu mai existe prea multe date disponibile anul acesta şi ia în considerare varianta de a muta evenimentul în cursul săptămânii. Asigură-te că noua dată aleasă este disponibilă şi pentru restul colaboratorilor (muzicanţi, aranjamente florale, barman, bucătar, preot etc.).

Acum ai timp să te gândeşti la nuntă în detaliu. Inspiră-te şi fii cât mai creativă! Poţi chiar să începi să iti notezi ideile, în caz că nu ai făcut-o până acum şi consultă persoanele cele mai implicate în organizarea evenimentului (partenerul de viaţă, domnişoarele de onoare, familia, prietenii). După părerea mai multor specialişti, nunţile programate după luna iunie nu sunt în pericolul de a fi amânate. Totuşi e bine să fii precaută şi pregatită pentru orice scenariu având deja rezervată o dată ulterioară ca variantă de back-up confirmată cu toţi colaboratorii.

Respectă-ţi şi iubeste-ţi partenerul de viaţă, încurajându-l că totul o să fie bine şi nunta la care amândoi aţi visat o să fie perfectă! Evitaţi agitaţia exagerată, inutilă şi spaimele în schimbul rememorării celor mai frumoase momente din relaţia voastră de cuplu, dar şi momente grele pe care le-aţi depăşit împreună.

Ca designer vestimentar trăiesc aceeaşi incertitudine, dar cu toate astea depun constant efortul de a mă canaliza pe prezent şi de a rămâne sănatoşi eu şi familia mea. Redescopăr natura, elemente care mă inspiră, am timp să citesc mai mult şi în felul acesta  să acumulez informaţie. Am inclus în programul zilnic un soi de siesta de după-amiază pe care nu mi-o permiteam înainte. Azi ne permitem luxul de a ne ocupa timpul aşa cum ne place, de a acorda mai multă atenţie propriei persoane şi de a fi fericiţi.

Dragostea nu se anulează sau reprogrameză. Şi nu uita, suntem împreună în asta!