General

(P) Andrea și Alexandra Botez - surorile cu peste 1,3 milioane de urmăritori, care au cucerit publicul internațional

Loredana
December 20, 2023 11:59 AM

Celebritatea câștigată online – iată un statut la care aspiră foarte multe persoane, dar puține reușesc cu adevărat să își folosească abilitățile, la pachet cu resursele digitale, pentru a ajunge la cel mai înalt nivel. Un exemplu de succes impresionant este cel al surorilor Andrea și Alexandra Botez.

Acestea provin dintr-o familie de români care a emigrat cu mulți ani în urmă și au cunoscut faima chiar în Statele Unite ale Americii, folosindu-se de platforma Twitch – serviciu de streaming în timp real a video-urilor legate de jocuri video, în special a celor de la evenimentele de e-sports.

Pe canalul lor Twitch BotezLive, cele două surori au în prezent peste 1,3 milioane de urmăritori. Acestea joacă șah în timp real, la nivel profesionist. În cadrul unor evenimente, precum cele desfășurate recent în Las Vegas, cele două surori acceptă să joace șah cu adversari întâmplători, promițând 100 de dolari în cazul în care cunosc vreo înfrângere – puțin probabil, ținând cont de nivelul la care au ajuns.

„Tatăl meu m-a învățat să joc șah și a învățat de la bunica lui pentru că șahul este foarte popular în România, de unde provine familia noastră. De fapt, a fost ceva ce mi-a plăcut foarte mult să fac cu tatăl meu”, a explicat Alexandra Botez. Ca și sora sa, Andreea, se bucură de un real talent la „sportul minții”. A devenit de cinci ori campioană națională canadiană de fete și a câștigat U.S. Girls Nationals la 15 ani. Și în 2013, la 18 ani, a atins norma pentru titlul Femeii FIDE Master.

Întreaga lor copilărie a fost petrecută jucând șah. Le-a plăcut foarte mult să joace, dar mai ales să câștige – o atitudine de învingător necesară într-un astfel de joc competitiv. „Una dintre primele mele amintiri a fost ultima rundă a naționalelor și a trebuit să câștig primul loc. Îmi amintesc că am transformat o remiză într-o victorie”, spunea Andrea Botez într-un interviu. „Îmi amintesc de toate momentele în care am plâns când am pierdut și eu, dar nimic nu se compară cu fiorul de a fi pe scaun când obții acea victorie după un joc lung”. Ea a câștigat Campionatul de șah al tinerilor din Canada pentru fete U8 în 2010 și a devenit campioana de șah feminin din Columbia Britanică în 2015, în timp ce își continua studiile.

Șahul a fost considerat în mod tradițional un joc dominat de bărbați, dar această percepție s-a schimbat în ultimii ani. A devenit mai popular datorită renașterii sale în cultura pop și accesibilității sale la serviciile de streaming live precum Twitch. Acum, unii dintre cei mai populari jucători de șah sunt de gen feminin.

Șah și poker online

Succesul transmisiilor live pe streaming video online le-a permis celor două surori să diversifice conținutul, ajungând și la alte hobby-uri. Printre altele, jocul de poker, de asemenea de mare interes pe internet. Alexandra Botez s-a remarcat în ultima perioadă la diverse turnee și este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase jucătoare de poker din lume.

Și aici, ca și în șah, nu mai este vorba despre un joc dedicat bărbaților. Jucătoarele își demonstrează abilitățile cel mai des la jocuri de poker online, dar participă și la turnee prestigioase, unde reușesc să treacă de mulți adversari. De altfel, Alexandra Botez a mărturisit că a dezvoltat pasiunea pentru poker tocmai în mediul online, unde a avut parte de norocul începătorului, apoi a luat în serios acest hobby, ajungând să aibă o abordare profesionistă.

Succes major în mediul online

Surorile de origine română sunt influenceri în social media, având o mulțime de urmăritori și pe Instagram: peste 616.000 pentru Andreea Botez și peste 717.000 pentru Alexandra Botez. Tot online prezintă și călătoriile lor în orașe precum Paris, Londra sau Dubai, unde întâlnesc alți jucători de șah, merg la competiții (inclusiv de poker) sau pur și simplu se bucură de timpul liber.

Pentru că șahul nu este un joc care să fie ușor de monetizat dacă nu ești printre cei mai buni jucători din întreaga lume, Alexandra și Andrea Botez au căutat să profite de mediul online, punând bazele streamurilor BotezLive. La început, aveau doar câteva sute de spectatori simultan. Acum, fluxul ajunge la 10.000 – 30.000 de oameni care le urmăresc în același timp, live. De aici vin multe oportunități, căci colaborările cu branduri care oferă sponsorizări pentru expunerea produselor este o tehnică uzuală în mediul online.

Între timp, brandul lor personal continuă să crească. Au lansat propria linie de table de șah, realizate din aluminiu reciclat. Produsele se vând cu o componentă de sustenabilitate – se plantează câte un copac pentru fiecare achiziție. Se asociază cu mărci de top și vor să își dezvolte gama de produse pe care le oferă spre vânzare în viitor, totul legându-se însă de pasiunile lor și de lucrurile în care cred cu adevărat.