Fashion

Balenciaga, cel mai bun croitor de lux. Istoria şi destinul celebrului designer

Oana Nutu
September 7, 2020 14:43 PM

Pe 21 ianuarie 1895 se năştea într-o localitate spaniolă (Getaria) Cristóbal Balenciaga Eizaguirre. Tatăl său marinar şi primar al localităţii a murit când Balenciaga era doar un copil, iar mama acestuia a trebuit să îi întreţină pe cei cinci fii ai săi. Fiind o foarte bună croitoreasă, învăţăndu-le şi pe femeile din sat să coasă. Tânărul Balenciaga petrecea întreaga zi pe lângă mama sa, deprinzând arta mânuirii acului. Se pare că acesta avea un talent înnăscut şi foarte multă pasiune care îi animau munca.

Pe aceeasi temaChanel No. 5 - Istoria unui parfum

Istoria a consemnat prima piesă vestimentară realizată de acesta ca fiind o zgardă împodobită cu perle pe care i-o făcuse pisicii. Văzând această zgardă, o distinsă doamnă din vecini a devenit prima sa clientă. Comanda? O copie a unei rochii pe care aceasta deja o avea.

La 18 ani a lucrat într-un magazin din Paris unde ajunsese cu un an în urmă şi unde avea sarcina de a retuşa diverse articole vestimentare de damă. Ajusta modelele în funcţie de cerinţa clienţilor. Cu timpul, talentul şi priceperea sa, dar şi rapiditatea cu care executa ajustările nu au trecut neobservate. Se pare că era capabil să facă până la 200 de ajustări într-o singură zi!  În cartea sa Creatorii, autorul Paul Johnson care îl cunoscuse personal pe designer povesteşte: „Dintre maieşstrii modei pariziene care s-au născut în străinătate, Balenciaga a fost cel mai mare. Pe bună dreptate, mulţi îl consideră drept cel mai original şi mai talentat croitor de lux din istorie. Totodată, a fost un adevărat croitor de lux, nu doar designer: dincolo de conceperea modelelor, ştia să croiască materialele, să coasă, să facă proba şi să finiseze o toaletă, iar unele dintre cele mai frumoase rochii care îi poartă numele au fost realizate în întregime de el. … Explicaţia constă în faptul că, de la vârsta de trei ani până în jurul vârstei de 25 de ani, învăţase fiecare aspect al meseriei, ţinând cont şi de înzestrările sale naturale deosebite – avea, de pildă, mâini puternice şi viguroase, însă totuşi delicate, şi era ambidextru; prin urmare, putea croi şi coase cu orice mână. Singurul lucru pe care nu-l putea stăpâni foarte bine era desenul: ştia totuşi să deseneze într-o oarecare măsură şi îşi putea reprezenta ideile cu claritate; Mai târziu a angajat artişti talentaţi care să-i interpreteze şi să-i finalizeze desenele.”

Deschide la Paris primul magazin în 1919 unde avea şi atelierul, apoi se extinde în Madrid şi Barcelona.

Prima colecţie a prezentat-o în 1937, o colecţie cu care a avut un profit bunicel. Pentru a doua colecţie lansată în 1938 s-a asigurat că printre clienţie este şi ducesa de Winsdor iar în 1938 când a lansat şi a treia colecţie, celebrul magazin din New York, Saks Fifth Avenue, a plasat o comandă de proporţii. Aşadar, urma o carieră înfloritoare. Asta dacă nu venea Primul Război Mondial. După acesta, Balenciaga este destul de afectat, însă magazinul şi atelierul din Paris rămân în continuare deschise până imediat după Al Doilea Razboi Mondial când este nevoit să îl închidă. Franţa a capitulat în faţa naziştilor, iar industria modei era în impasul de a mai continua sau nu. Germanii găseau industria modei de lux extrem de profitabilă şi doreau să mute centrul modei din Paris la Berlin întrucât exportul unei rochii de lux putea asigura plata a zece tone de cărbune. Deşi presiunea pe creatori era foarte mare, Balenciaga a rezistat datorită relaţiei pe care o avea cu Franco , aliatul lui Hitler a cărei soţii se bucura de rochiile creatorului.

Materialele cu care lucra designerul erau printre cele mai diverse – dantelă de Chantilly, ghipura, dantelă cu fir gros sau cu fir de mătase, dar şi satin. Spunea despre hainele lui că pot rezista şi 1000 de ani „dacă sunt purtate cu discreţie.”

Balenciaga, cel mai bun croitor de lux. Istoria şi destinul celebrului designer

Intrarea pe scenă a tânărului şi talentatului desenator Christian Dior a însemnat schimbarea paradigmei în modă. Aşa zisul Noul Stil nu a fost pe gustul lui Balenciaga, nici risipa de materiale exagerat de scumpe folosite de Dior nu era pe placul său. După părerea lui, Dior nu era un croitor de lux, ci doar un designer, el neştiind să facă o rochie de la cap la coadă cu mâna lui. Pentru Balenciaga, felul în care Dior se raporta la modă părea un moft, o plăcere, pe când el făcea un act artistic la nivelul picturii, sculpturii şi arhitecturii.

Dior crea pentru cei bogaţi, Balenciaga pentru cei foarte bogaţi.

Perioada de vârf a artistului a fost între anii 50-60 când luxul era la el acasă în magazinele şi atelierele sale. Simţea că, îmbrăcând trupui femeii, era ca şi când l-ar sluji pe Dumnezeu. Se dedica întru totul meseriei, material şi spiritual. Îi plăcea să stea în spate, nu  oferea interviuri, nu participa la evenimente mondene şi nici nu prea era văzut de clienţi, toate încăperile din atelier erau cu stricteţe păzite iar camera lui era accesibilă doar personalului mai în vârstă, fapt ce a dus la un moment dat la întrebarea dacă Balenciaga cu adevărat există?

Balenciaga, cel mai bun croitor de lux. Istoria şi destinul celebrului designer Sursa Profimedia

Hainele lui erau o dată făcute să fie comode, spre deosebire de ale altor designeri, iar în al doilea rând avea menirea de a ascunde anumite linii ale corpului : un abdomen mai rotunjit, umerii mai laţi sau gât mai scurt.

Principiul după care realiza fiecare colecţie era costanţa.

Nu suporta ideea de trenduri, de modă care se schimbă total de la un sezon la altul aşa cum făcea Dior de exemplu. Era de părere că o rochie nu trebuie să se demodeze niciodată şi că trebuie să fie de calitate, astfel poate fi lăsată moştenire şi purtată dintr-o generaţie în alta.

Acorda o deosebită împortanţă materialelor, iar ţesătorii făceau coadă în faţa atelierului său pentr a-i arăta cele mai luxoase şi noi modele de ţesături. Se pare că era atât de perfecţionist încât uneori prefera să îşi vopsească singur materialele.

Destinul său este însă unul tragic. După moartea lui Dior practic apune o epocă. Balenciga devine tot mai singur şi mai retras, iar rochiile lui o dată strălucitoare, purtate de femei de rang înalt acum nu mai sunt căutate. Ajunsese că ceeze rochii pentru servitoare cusute chiar de el. Anii 60 i-a considerta o decadă a prostului gust şi a lipsei de maniere, la doar 10 ani după ce fusese considerat cel mai mare designer din lume. Azi nu mai era pe gustul tinerilor, declarând că nu vrea să îşi bată joc de talentul său. A murit în 1972 trist şi măcinat de trecerea anilor, iar o dată cu el a luat sfârşit croitoria de lux. Rochiile lui pot fi admirate la muzeu, iar casa de modă Balenciaga este astăzi la loc de cinste, alături de marile case de modă care dau tonul în materie de trenduri şi haine de lux.

Balenciaga, cel mai bun croitor de lux. Istoria şi destinul celebrului designer Sursa Profimedia

Balenciaga a prevestit apocalipsa odată cu show-ul Toamnă_ Iarnă la Paris (1)
Balenciaga a prevestit apocalipsa odată cu show-ul Toamnă_ Iarnă la Paris 2020/2021