Fashion

Balenciaga Primăvară/Vară 2020: Un spectacol al exagerărilor, pe podiumul Paris Fashion Week

ioana pana
September 30, 2019 06:46 AM

Oare ce ar fi considerat Cristobal Balenciaga despre această colecție? Asta este întrebarea pe care ne-o adresăm sezon de sezon, când analizăm noile propuneri de pe podiumurile Săptămânii Modei, în ceea ce privește Balenciaga. Demna Gvasalia este cel care produce necontenit, încă din 2015, colecții de haine la superlativ pentru marca franțuzească.

Pe aceeasi temaDemna Gvasalia părăsește postul de director creativ al brandului Vetements

Putem crede că Balenciaga-ul actual nu reprezintă întocmai viziunea lui Cristobal de acum un secol, însă cu siguranță urmărește dorința de a epata prin dimensiuni, exagerări și extravaganță. Dorință evidentă împlinită atât de vechiul și rafinatul, cât și de noul și excentricul Balenciaga.

Să urmărim deci, prin ce s-a remarcat colecția Balenciaga Primăvară/ Vară, din cadrul Paris Fashion Week. 

Balenciaga Primăvară/Vară 2020: Un spectacol al exagerărilor, pe podiumul Paris Fashion Week

La doar câteva săptămâni după anunțul că Demna Gvasalia își părăsește postul de director creativ al brandului Vetements, am așteptat cu sufletul la gură să aflăm care este abordarea designer-ului în cadrul Balenciaga.

Show-ul a avut loc într-un spațiu imens, tip auditoriu, care prin culoarea sa, un albastru intens, a vrut să amintească de întâlnirile membrilor EU. Fapt ce ne duce la prima temă a prezentării, și anume vestimentația femeilor politicieni.

Primele look-uri de pe podium au impus ideea de cadru oficial prin ecusoane, care s-au regăsit omniprezent imprimate în zona pieptului. Este vorba de sigla Balenciaga, reinterpretată astfel încât să se asemene cu logoul Mastercard, amintind astfel de colecția Vetements Spring 2020, lansată tot sub direcția lui Gvasalia, care avea ca temă capitalismul.

Deși este vorba de ținute deopotrivă masculine și feminine, intenția stilistică a lui Gvasalia a fost să surprindă vestimentația femeilor politicieni, și să o reinterpreteze în viziunea clasică Balenciaga. Astfel, a fost vorba de o exagerare a dimensiunilor, a umerilor și mânecilor. A fost vorba de trench-uri, paltoane, sacouri și chiar și rochii. „Ne-am uitat la fotografii din campaniile politice ale femeilor. Am analizat vestimentația lor și am încercat să o aducem într-o zonă mai actuală, mai cool. Iar dacă trebuie să fim sinceri, nu a fost deloc ușor.”, a explicat designerul.

Mai târziu, pe podium am putut sesiza o multitudine de personaje: doctori, avocați, top-modele și ingineri, toți imbrăcați în conformitate atât cu meseria lor, cât și cu estetica Balenciaga.

Intenția lui Gvasalia a fost, de fapt, de a defini așa-zisa „relevanță”, care în opinia sa este echilibrul între ce poartă oamenii în viața de zi cu zi, și cum ar fi aceste piese reinterpretate în viziunea lui Cristobal Balenciaga.

Din acest motiv, finalul prezentării a fost marcat de niște rochii cu crinolină, cu niște volume duse la extrem. Fantezia rochiilor de bal, un statement de-al lui Cristobal, a fost valorificată cu ocazia Spring/Summer 2020, bineînțeles într-o manieră reinterpretată. Două dintre ele au fost dintr-un material metalizat, tip folie de aluminiu, în nuanțe de argintiu și auriu, pentru ca următoarele trei să fie mai „conservatoare”– din catifea roșie, albastră și neagră.

Balenciaga Spring/Summer 2020

Așadar, este actualul Balenciaga în conformitate cu cel definit de Cristobal în urmă cu un secol? Un răspuns cert și obiectiv nu există, cu siguranță. Însă ceea ce putem observa, fără îndoială, este efortul neobosit al designerilor, indiferent de cât de excentrici și non-conformiști sunt, de a integra o bucată din Cristobal în fiecare piesă pe care brandul își pune semnătura.