Fashion

Căderea şi ascensiunea corsetului - o incursiune in istoria modei

Oana Nutu
September 30, 2020 12:05 PM

La începutul secolului al XX-lea orice femeie respectabilă din Europa şi Statele Unite ale Americii avea obligaţia să poarte pe sub rochii un articol de modă care să le strângă talia cât mai mult şi să le scoată în evidenţă pieptul – corsetul. Pentru a arăta bine, trebuiau să îndure suferinţa provocată de acesta.

Pe aceeasi temaKanye West îi comentează ținuta lui Kim Kardashian de la MET Gala 2019

Toracele era bine strând şi se prindea cu găici metalice în faţă sau cu şiret la spate într-un mod aproape brutal. Uneori putea fi adăugate perniţe deasupra şoldurilor sau sub braţ pentru a scoate în evidenţă talia şi a adăuga un extra de volum în restul corpului. Look-ul era completat cu o fustă lungă mulată pe şolduri şi cu volum în partea de jos.

În SUA, proporţiile ideale ale femeii erau popularizate prin desenele ilustratorului Charles Dana Gibson, la vremea respectivă actriţa Camille Cliffort fiind etalonul noului trend „Gibson Girl” datorită formelor ei curbate şi a taliei de viespe.

Camille Clifford, 1918, Sursa Shutterstok
Camille Clifford, 1918

Nu toate femeile însă au fost dispuse să accepte suferinţa provocată de corset. În 1904 femeile din Franţa au lansat o campanie de revoltă împotriva hainelor inconfortabile, iar la scurt timp au adoptat costumul format din două piese.

În 1906 designerul francez Paul Poirot a avut aşadar calea deschisă pentru o nouă siluetă, una mai confortabilă de inspiraţie împărătească, lungă până în pământ, mai largă pe corp şi cu talia marcată de o linie imediat sub bust. Corsetul a devenit pentru el redundant, absolut inutil. Această rochie nu doar că alungea sillueta dar era şi foarte uşor de îmbrăcat.

Rochii de Paul Poiret, 1918
Rochii de Paul Poiret, 1918

O dată cu eliminarea corsetului, o nouă eră începea – aceea a bustirelor. O dată cu venirea celui de-Al Doilea Război Mondial, femeile au început să lucreze în fabrici, luând locul bărbaţilor plecaţi pe front. Corstele au devenit mai scurte pentru a permite mobilitatea sau lipseau cu desăvârşire. Tot în această perioadă menajerele care le ajutau pe dame să îmbrace corsetele au fost concediate datorită perioadei grele prin care treceau, după sfârşitul războiului multe dintre acestea nu au mai fost chemate înapoi astfel încât doamnele din înalta societate trebuiau să se descurce şi singure.

Madonna in faimosul sutien-corset cu cupe conice purtat de Madonna în Rotterdam, Olanda, într-un concert din Blonde Ambition Tour, în iulie 1990
Madonna in faimosul sutien-corset cu cupe conice purtat de Madonna în Rotterdam, Olanda, într-un concert din Blonde Ambition Tour, în iulie 1990

Un moment istoric este în anul 1990, când celebra cântăreaţă Madonna urcă pe scenă purtând doar un corset cu ciorapi negri de damă şi pantofi cu toc. Desigur, la vremea respectivă a fost considerată o extravaganţă.

Corsetul a renăscut în ultimii ani ca piece du resistence.

De la Kim Kardashian la Bella şi Gigi Hadid până la street fashion, astăzi îl vedem aproape peste tot de la cel minimalist la cel din denim, dantelă, tul sau satin.

Bella Hadid

 

View this post on Instagram

 

I hope everyone has a great day ✌?

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Gigi Hadid

În ultima colecţie a casei de modă Dior Resort 2021 Maria Grazia aduce un tribut corsetului suprapunându-l peste rochii boho de vara, fluide şi în nuanţele naturii.

Dior Resort 2021

Dior Resort 2021