General

Când are loc luna plină în martie 2020

nicoleta.ionita
March 8, 2020 11:00 AM

În martie 2020 vom avea repede lună plină. Din cele mai vechi timpuri, luna plină a fost înconjurată de o grămadă de superstiții. De cele mai multe ori, această fază a lunii nu este considerată benefică nici pentru oameni, dar nici pentru animale. Chiar și munca astronomilor este îngreunată de luna plină.

Când e lună plină în martie

Luna are patru faze: în creștere, plină, în descreștere și nouă. Din punct de vedere astronomic, luna plină este acea fază în care luna este luminată în totalitate de Soare. Acest fenomen se întîmplă câte o dată în fiecare lună calendaristică, adică de 12 ori pe an. De fiecare dată, luna plină va fi în altă zodie.

Anul acesta, martie a început cu luna în faza de creștere. Acest lucru înseamnă că vom avea lună plină luni, pe 9 martie. Acum, în perioada de creștere, luna este benefică tuturor planurilor pe care dorim să le ducem la capăt. Vom avea energie pozitivă și vom putea rezolva mult mai ușor tot ce ne propunem. În momentul în care luna va intra în faza de descreștere, va aduce cu ea și o scădere a energiei și totul va părea mult mai dificil decât până atunci.

Lucrurile vor reintra în normal pe 24 martie, când vom avea lună nouă. Acest lucru înseamnă că de pe 25, luna va crește din nou și proiectele pe care le avem vor avea iar un succes mai mare. Anul acesta, luna nouă va pica în zodia Fecioarei.

Superstiții legate de luna plină

Dacă pentru oamenii de rând, luna plină reprezintă un fenomen superb, pentru că luna se poate vedea în totalitate, iar noaptea este mult mai luminată, pentru cei care se ocupă cu studiul astrelor, această fază a lunii îi încurcă destul de mult. Fiind foarte strălucitoare, luna blochează observarea altor corpuri cerești. Astfel, astronomii apelează în această perioadă la anumite filtre speciale din sticlă. Mai mult, nici măcar luna nu poate fi observată bine, pentru că este luminată din față.

De-a lungul timpului, oamenii i-au atribuit acestei faze a lunii diferite superstiții. De exemplu, grecii antici credeau că oamenii își schimbă în rău comportamentul în această perioadă, la fel cum apele devin mai agitate. În secolul 17, a apărut și mitul vârcolacului, despre care se credea că se transformă doar atunci când este lună plină. La țară, oamenii sunt convinși că dacă vor planta legumele atunci când este lună nouă și le vor strânge în lună plină, vor avea recoltă mult mai îmbelșugată.

Și eclipsa de lună, care apare doar dacă este lună plină, este văzută de multe popoare ca fiind aducătoare de ghinion. În India, oamenii acopereau mâncarea și apa în această perioadă și efectuau diferite ritualuri pentru purificarea acestora. În plus, în timpul eclipsei lunare, femeile însărcinate nu mâncau și nu munceau deloc. Hindușii au dus superstițiile la un alt nivel. Aceștia credeau că atunci când este eclipsă, demonul Rahu înghițea luna, pentru a deveni nemuritor.