General

Când se schimbă, de fapt, ora în luna martie

nicoleta.ionita
March 10, 2020 11:00 AM

Așa cum ne-am obișnuit deja, în ultima duminică din luna martie, România trece la ora de vară. Acest lucru înseamnă că ora 3:00 va deveni ora 4:00, deci ziua respectivă este cea mai scurtă din an. Uniunea Europeană a propus renunțarea la ora de vară, dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie în această privință.

29 martie, cea mai scurtă zi din 2020

În țara noastră, ora de vară a fost folosită prima dată în 1932, dar sistemul era diferit față de cel actual. La început, aceasta cuprindea intervalul dintre 22 mai și 2 octombrie. După aceea, până în 1939, ora de vară începea din prima duminică a lunii aprilie, fix de la miezul nopții, și dura până în prima duminică din octombrie, până la ora 1:00.

Sistemul cu ora de vară a fost scos din România din 1941 până în 1979. După ce a fost reintrodus, ora s-a schimbat la sfârșitul lunii martie și la finalul lui septembrie. Actualul format al orei de vară a fost introdus în anul 1997. Astfel, în ultima duminică din luna martie se trece la ora de vară. Se revine la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.

În 2020, vom modifica ora pe 28 spre 29 martie. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin. Duminică, 29 martie va fi cea mai scurtă zi a anului, cu 23 de ore, în loc de 24.

Schimbarea orei, periculoasă pentru organism

Medicii au tras numeroase semnale de alarmă în legătură cu schimbarea orei. Aceștia au anunțat că organismul uman trece printr-un șoc, care poate duce chiar la grave probleme de sănătate. În momentul în care se trece la ora de vară, există un risc mărit de infarct, chiar și în rândul tinerilor.

De asemenea, pot apărea probleme cu tensiunea, mai ales în cazul persoanelor care suferă deja de hipertensiune. Insomnia, apatia, irascibilitatea, durerile de cap sau agitația sunt alte stări care pot fi provocate de schimbarea orei. Studiile au arătat că după ce se modifică ora și se trece la cea de vară, au loc mai multe accidente rutiere.

Parlamentul European a propus să se renunțe la ora de vară, chiar din anul 2021, dar cel puțin pentru moment, discuțiile nu au fost finalizate. Toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea dreptul de a decide ce variantă vor să aleagă pentru țara lor. Pot rămâne la ora standard, adică cea de iarnă, sau la cea de vară.

Cei care vor opta pentru prima variantă, vor face ultima schimbare de oră în luna octombrie 2021. În schimb, țările care vor alege ora de vară, vor face modificarea pentru ultima dată în luna martie a anului viitor. În martie 2019, 410 eurodeputaţi au votat pentru renunțarea la ora de vară. În prezent, sunt peste 100 de țări în toată lumea care funcționează după ora de vară și după cea de iarnă.