
Care este durata optimă pentru un somn odihnitor?


Sursa de imagine: Micolas / Shutterstock.com
Somnul este un aspect foarte important în viața noastră, dar mulți dintre noi îl subestimăm. Atât cantitatea, cât și calitatea somnului au scăzut în ultima perioada. Multe persoane nu dorm bine noaptea și nu reușesc să se odihnească corespunzător, iar în timpul zilei sunt lipsiți de energie și au o productivitate scăzută.
Câte ore de somn avem nevoie pe zi?
Se spune că o persoană sănătoasă ar trebui să doarmă între 6 și 8 ore pe zi. Cu toate acestea, există și persoane care sunt odihnite și își pot desfășura activitățile zilnice în condiții bune chiar dacă dorm 5 sau 6 ore pe noapte. Totul depinde de fiecare persoană în parte, iar secretul este să avem o viață echilibrată în ceea ce privește somnul, nu trebuie să dormim nici prea puțin dar, nici prea mult.
Sfaturi pentru un somn mai bun
Somnul este foarte important pentru o sănătate optimă, iar lipsa unui somn de calitate ne poate afecta în mod direct sănătatea mentală și fizică. Așa că haideți să vă oferim câteva sfaturi despre cum să aveți un somn mai bun.
Dormiți în mod regulat
Faceți-vă o rutină și respectați un program regulat de somn. Încercați să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore zilnic și veți observa că vă veți simți mult mai bine și veți avea mai multă energie. Cel mai important este să vă asigurați că dormiți același număr de ore în fiecare zi. In timp, vă veți regla ceasul intern și veți îmbunătăți calitatea somnului.
Sfat: Acest lucru este valabil și în weekend! Cu cât programul de somn variază mai mult în timpul săptămânii și în weekend, cu atât mai greu va fi pentru organismul tău să gestioneze aceste fluctuații. Chiar dacă doriți să recuperați o noapte nedormită, este mai bine să vă treziți după programul normal și să dormiți după-amiaza decât să vă întrerupeți întregul ciclu de somn.
Optați pentru un pat de bună calitate
Pentru a vă asigura că aveți un somn odihnitor și că veți avea suficientă energie și putere pentru ziua următoare, aveți nevoie de un pat de calitate, care să nu scârțâie și care să vă asigure o poziție bună a corpului în timp ce dormiți. Patul și implicit salteaua pe care dormiți sunt cele mai importante aspecte în ceea ce privește calitatea somnului. Atunci când alegeți patul și salteaua, asigurați-vă că alegeți produse de calitate, analizați cu atenție toate aspectele( inlțime, materiale, rezistentă, dimensiuni) și alegeți modelul care vi se potrivește.

Nu te culca prea devreme
Ți se pare că, după o zi plină, te simți obosit în jurul orei șase sau șapte seara? Nu cedați la această somnolență, încercați în schimb o activitate stimulantă. Puteți face câteva activități casnice sau puteți petrece timp alături de familie sau prieteni. Dacă vă culcați prea devreme, există o mare probabilitate să vă treziți în timpul nopții și să vă fie greu să adormiți la loc.
Atenție la lumină
Hormonul melatonină, care este controlat de lumină, are, de asemenea, un efect important asupra somnului nostru. Acest hormon ajută la reglarea somnului. Atunci când este întuneric, creierul secretă mai multă melatonină, ceea ce duce la somnolență, în schimb dacă este prea multă lumină, organismul este mai activ și veți adormi mai greu.
Pentru a vă asigura că ciclul de somn nu vă este afectat într-un mod negativ, este o idee bună să vă expuneți la lumină naturală în timpul zilei, să petreceți timp în aer liber și să lăsați să intre cât mai multă lumină la locul de muncă și în casa. Pe de altă parte, seara și noaptea, evitați ecranele luminoase și lumina rece cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare. Dacă trebuie să folosiți calculatorul sau telefonul mobil, reduceți luminozitatea ecranului.
Faceți multă activitate în timpul zilei
Exercițiile fizice regulate în timpul zilei vă vor ajuta, de asemenea, să aveți un somn bun. Doar o plimbare de 10 minute pe zi poate fi suficient pentru a îmbunătăți calitatea somnului. În cazul în care, faceți exerciții fizice, cel mai bine este să le faceți dimineața sau după-amiaza, deoarece exercițiile fizice înainte de culcare nu sunt recomandate.
Sfat pentru final
Pe lângă toate sfaturile menționate mai sus, nu uitați de stres, griji și supărări. Aceste sentimente pot, de asemenea, să interfereze cu somnul sau cu eforturile dumneavoastră de a adormi. Așa că, înainte de a merge la culcare, eliberați-vă întotdeauna mintea și încercați să vă relaxați.