Fashion

Care este legătura dintre hainele colorate și starea de spirit

ioana pana
February 10, 2020 07:00 AM

În plin sezon rece, ne regăsim adesea jonglând zi de zi, într-o manieră departe de a fi creativă, cu câteva variațiuni ale aceluiași pulover, în nuanțe diferite de gri, negru, sau bleumarin. Și dincolo de orice Seasonal Affective Disorder pe care l-am fi blamat în primă fază pentru lipsa de motivație sau angoasa nejustificată, spectrul cromatic vestimentar poate influența dramatic starea noastră de spirit, fie că ne vine să credem sau nu. 

Pe aceeasi temaCoco Pink Princess - fetița de doar 8 ani care a devenit celebră datorită stilului său vestimentar

Care este legătura dintre hainele colorate și starea de spirit

„Dopamine dressing” este o teorie care se vehiculează de ceva timp în industria modei, ce susține că purtatul hainelor colorate poate avea un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit. Iar psihologii au răspuns: „Culoarea este o modalitate surprinzătoare de a ne îmbunătăți starea de spirit în doar o clipită. Încrederea în noi însene crește când purtăm culori în care ne simțim bine.”, explică Karen Haller, psiholog al culorilor și autor al volumului „The Little Book of Colour”. „Culorile creează schimbări afective în interiorul nostru. În termeni psihologici, au loc experiențe emoționale.”, continuă Haller. „Ne simțim și ne comportăm diferit instinctiv în preajma culorilor, prin prisma modului în care percepem culoarea prin ochii noștri și prin partea creierului care este responsabilă pentru sentimente”.

În continuare, conform teoriei, fiecare culoare corespunde unui sentiment. Roșul este echivalentul unui shot de espresso, în sensul în care dă energie și stare de bine purtătoarei. Fucsia este asociată încrederii în sine, galbenul atitudinii pozitive, iar bleul promovează relaxarea și calmează.