General

Care sunt tipurile de personalitate ale unora dintre cei mai renumiți oameni de afaceri

Verdict.ro
November 2, 2021 11:19 AM

Să fii antreprenor implică multă muncă, dorință de autodepășire și ambiție.

Lumea afacerilor este foarte competitivă și numai cei puternici reușesc să obțină succesul și să construiască un brand care să le ofere rezultate solide, pe termen lung.

La baza oricărei afaceri se află antreprenorul, acesta fiind factorul cheie care decide obiectivele companiei, strategiile de vânzare, de promovare, întreaga afacere fiind în mâinile lui. Pentru a obține rezultate rapide, fiecare antreprenor ar trebui să se afle într-un continuu proces de autodezvoltare, îmbunătățire și autocunoaștere. Este important să te cunoști foarte bine pentru a-ți exploata calitățile și pentru a-ți îmbunătăți punctele slabe, toate acestea ajutându-te să iei deciziile potrivite pentru afacerea ta.

În general, antreprenorii au diferite personalități, care sunt clasificate în funcție de următoarele criterii:

 

  • Interacțiunea cu cei din jur: Introvertiți (I) sau Extrovertiți (E);
  • Modul în care procesați informațiile: Sensibili (S) sau Intuitivi (N);
  • Procesul de luare a deciziilor: Gânditori (T) sau Sentimentali (F);
  • Acceptarea ideilor noi: Sceptici (J) sau Receptivi (P).

 

ENTP, ESTJ, ENTJ, INTJ și ISTJ sunt cele mai întâlnite tipuri de personalitate în cazul antreprenorilor și proprietarilor de afaceri:

ENTP- Antreprenorii „care pot face orice”

Acest tip de personalitate este cel mai des întâlnit în rândul antreprenorilor, fiind mai frecvent în cazul bărbaților. Antreprenorii ENTP se remarcă prin curaj, dorința de a conduce, creativitate și capacitatea de a-și asuma riscuri. Sunt persoane impulsive, care au dificultăți în gestionarea emoțiilor, dar care sunt foarte inventivi, încrezători și care fac toate demersurile necesare pentru atingerea scopurilor propuse. Walt Disney și Nikola Tesla sunt două exemple celebre de antreprenori cu personalitate ENTP.

ESTJ- Antreprenorii „ca la carte”

Antreprenorii ESTJ sunt foarte organizați și raționali. Deciziile pe care le iau au la bază fapte concrete, studiate atent, fiind foarte analitici și strategici. Întreprinzătorii „ca la carte” sunt buni lideri și chiar dacă nu se simt confortabil în exprimarea sentimentelor, sunt firi extrovertite, care comunică foarte ușor cu cei din jur. Pentru a-ți îmbunătăți rezultatele, identifică personalitatea în care te regăsești și încearcă să te corectezi, unde este cazul, învățând din experiențele antreprenorilor faimoși. Spre exemplu Ivanka Trump și Andrew Jackson, sunt doua modele de antreprenori ESTJ, de la care poți învăța multe.

ENTJ-Antreprenorii „Fermecătorul Charlie”

Sunt unii dintre cei mai carismatici antreprenori, fiind conduși de ambiție și dorința de a reuși. Acest tip de personalitate se evidențiază prin optimism, energie pozitivă, capacitatea de a găsi soluții rapide și unice pentru orice tip de problemă.

Antreprenorii ENTJ se adaptează foarte ușor, făcând față foarte ușor presiunii și schimbărilor. Acești antreprenori au un orgoliu puternic, care de multe ori îi pot determina să ia decizii greșite.

Dacă te regăsești în acest tip de personalitate, poți învăța de la David Letterman sau Quentin Tarantino, cum să obții succesul în afaceri.

INTJ- Antreprenorii „Inventatorul tăcut”

Acești antreprenori au o imaginație foarte bogată și sunt destul de stricți cu intimitatea lor, păstrând discreție pe plan personal și profesional. Fiind firi curioase, cu multe idei pe care le pun în practică într-un mod independent, fiind perfecționiști și critici cu cei din jur. Cu toate acestea sunt foarte mândri de munca lor și, când au convingerea că totul este perfect, sunt entuziasmați să împărtășească totul cu ceilalți. Antreprenori INTJ celebri sunt: Elon Musk, Bill Gates, Sir Isaac Newton.

ISTJ-Antreprenorii „Judecătorul și Juriul”

Personalitatea ISTJ, are la bază integritatea, principii etice profunde și standarde ridicate impuse propriilor persoane. Antreprenorii ISTJ sunt predictibili și motivați să obțină succesul și aprecierea celor din jur, fiind persoane muncitoare, practice, care sunt orientate spre detalii.

Fiind determinați să își atingă scopurile, de multe ori au probleme de încredere în alte persoane, care nu arată aceeași implicare. Warren Buffet și George H. W. Bush au personalitate ISTJ.

Dacă nu te regăsești în personalitățile de mai sus, nu înseamnă că nu ești un bun antreprenor. Să fii un antreprenor de succes necesită anumite calități cheie, precum disciplină, organizare, motivare și multă ambiție. Asigură-te că depui toate eforturile necesare și cu siguranță vei cunoaște succesul în afaceri.