General

Cât costă asigurarea de sănătate CASS în 2020. Cât ajungi să plătești, de fapt, în tot acest an

nicoleta.ionita
March 9, 2020 12:33 PM

Anul acesta, asigurările de sănătate costă mai mult decât în anii precedenți. Persoanele care nu au venituri trebuie să plătească în plus, dacă vor să aibă o astfel de asigurare, valabilă timp de un an. Cei aflați în această situație trebuie să depună la Fisc o declarație unică.

Sănătatea se plătește scump

Anul 2020 a început cu o veste bună pentru angajații din România. Salariul minim brut a crescut până la 2.230 de lei, față de 2.080 de lei, cât era până acum. Legea a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie, conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2019. Dar cum orice veste bună este urmată și de efecte mai puțin plăcute, nici de data aceasta nu există excepții.

Vizate sunt persoanele care nu au venituri și care sunt nevoite să plătească singure asigurările de sănătate. În cazul în care vă doriți să beneficiați de acest fel de asigurare pe durata unui an, trebuie să știți că veți scoate din buzunar mai mulți bani decât în 2019. Asigurarea voluntară reprezintă 10% din valoarea a șase salarii minime brute.

Există însă și categorii de persoane care sunt asigurate la CASS, fără să fie nevoite să plătească. Aici se încadrează bineînțeles, copiii până în 8 ani, dar și tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu depășesc 26 de ani, cu condiția să fie elevi. De asemenea, în această categorie intră și persoanele până în 26 de ani care fac parte din sistemul de protecție a copilului. Și adulții care nu au venituri proprii, dar sunt întreținuți de persoane asigurate la sănătate, sunt scutiți de plată. Bolnavii, femeile însărcinate și lăuze, persoanele aflate în arest și voluntarii de la serviciile de urgență beneficiază de aceleași drepturi.

90 de lei în plus la CASS

Dacă anul trecut, contribuția la CASS era de 1.248 de lei într-un an, acum aceasta se ridică la suma de 1.338 de lei. Calculul este simplu. În 2020, valoarea salariilor minime brute pe 6 luni este de 13.380 de lei. 10% din această sumă înseamnă 1.338 de lei.

Astfel, cine vrea să plătească această contribuție opțională la sănătate (CASS), trebuie să depună o declarație unică la Fisc, prin care să achite valoarea menționată mai sus. Din momentul în care ați depus această declarație, asigurarea este valabilă. Totuși, trebuie să știți și că sunteți obligat să încheiați un contract de asigurare la Casa de Sănătate.

Dacă până acum, cererile se puteau depune până pe 15 martie, în 2020 puteți face acest lucru până la data de 25 mai. Aveți două variante la dispoziție. Prima este aceea că puteți merge dumneavoastră la ghișeu și veți depune cererea direct acolo. Dacă nu vreți să vă deplasați și să stați la cozi, puteți opta pentru varianta în format electronic. Cererea unică se descarca de pe site-ul anaf.ro și se completează.