
Ce trebuie să știi despre energia solară?


Dacă ne dorim o planetă prietenoasă pentru urmașii noștri este extrem de important să începem să eliminăm factorii poluanți. Din păcate, producția de energie generează cea mai mare poluare în atmosferă. Din fericire, există o mulțime de surse alternative de energie care pot fi exploatate din ce în ce mai bine. Printre aceste surse se afla și energia solară.
Energia solară este energia generată prin captarea razelor solare de către panouri solare speciale.
Aceste panouri pot fi instalate oriunde există soare (pe clădiri sau în ferme solare) și pot asigura tot necesarul de energie al unei locuințe dacă sunt bine instalate și dacă sunt alese corect.
Ce avantaje oferă panourile care produc energie solară?
Unul dintre avantajele majore ale panourilor solare este faptul că oferă o energie 100% gratuită și 100% regenerabilă. Practic, cei care au o astfel de sursă de energie se pot bucura de costuri extrem de mici și au garanția unei surse permanente de energie.
De asemenea, pe lista avantajelor intră și eficiența energetică, precum și independența energetică. Cei care decid să instaleze panouri solare pe acoperiș sau să ocupe o porțiune de teren cu astfel de dispozitive pot renunța la sursele clasice de energie electrică.
Ce dezavantaje au panourile solare?
Din păcate, panourile solare sunt destul de costisitoare. Cei care doresc energie solara trebuie, așadar, să scoată destul de mulți bani din buzunar, ceea ce poate să fie destul de descurajator.
De asemenea, panourile solare nu sunt la fel de eficiente peste tot. Sunt foarte utile în zonele în care soarele strălucește mereu pe cer, însă pot să nu fie foarte eficiente atunci când soarele este acoperit de nori sau atunci când noaptea este mult mai lungă decât ziua.
Cu toate acestea, investiția în surse de energie solară poate să fie una foarte inteligentă, deoarece poate genera economii substanțiale pe termen lung.
Care sunt tipurile de panouri solare?
Energia solară poate să fie captată de mai multe tipuri de panouri solare și folosită în două scopuri: pentru încălzire și pentru electricitate. Putem descoperi mai multe tipuri de panouri, gândite în așa fel încât să fie exploatate cât mai eficient:
- Panourile termice. Sunt cele folosite pentru apa caldă menajeră și contribuie la încălzirea casei. Acestea pot fi plane sau cu tuburi vidate;
- Panourile plane. Sunt panourile dotate cu o placă de absorbție din cupru sau din aluminiu, care captează foarte bine energia solară. Din păcate, pierd destul de multă căldură și nu sunt eficiente în sezonul rece;
- Panourile cu tuburi vidate. Sunt panouri realizate din mai multe tuburi care captează soarele. Randamentul acestor panouri este mult mai mare decât în cazul panourilor plane;
- Panouri fotovoltaice. Sunt cele care transformă radiația solară în electricitate. Sunt folosite atât în scop industrial, cât și rezidențial.
- Panourile fotovoltaice monocristaline. Sunt realizate din cristal de siliciu pur și au o eficiență cu 20% mai mare decât panourile fotovoltaice simple. Sunt costisitoare însă, în condițiile în care procesul de producție este destul de dificil.