Fashion

Citate Coco Chanel. 136 de ani de la nașterea femeii care a revoluționat moda

ioana pana
August 19, 2019 14:50 PM

Astăzi sărbătorim 136 de ani de la nașterea lui Gabrielle „Coco” Chanel, etalon al eleganței, rafinamentului și feminității. Impactul pe care ea l-a avut asupra modei este incomensurabil chiar și acum, la peste un secol de la deschiderea primului magazin Chanel, pe Rue Chambon, în Paris.

Pe aceeasi temaCoco Chanel și bărbații care i-au influențat ascensiunea în modă

Dincolo de titlul de cel mai bun designer din toate timpurile, care îi este atribuit și astăzi, Gabrielle a fost un izvor neobosit de înțelepciune. Tocmai din acest motiv, cu ocazia aniversării ei, iată cele mai frumoase citate ale lui Coco Chanel. 

Cele mai frumoase citate ale lui Coco Chanel

„Moda trece, doar stilul rămâne neschimbat.”

„Și cele mai mărețe iubiri trebuie să fie îndurate.”

„O femeie care nu poartă parfum nu are niciun viitor.”

„Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu se poate considera lux.”

„Ca să fii de neînlocuit, trebuie să fii diferit.”

„Nu pierde timpul ciocănind într-un perete, sperând că îl vei transforma într-o ușă.”

„Cel mai curajos act este să gândești independent și liber.”

„Există oameni care au bani, și există oameni care sunt bogați.”

„Înfrumusețarea, ce mai știință! Frumusețea, ce mai armă! Modestia, ce mai eleganță!”

„Cea mai frumoasă culoare de pe lumea asta este cea care îți vine ție bine.”

„Natura îți dă fața pe care o ai la 20 de ani. Viața îți conturează fața pe care o ai la 30 de ani. Dar fața pe care o meriți, o ai abia la 50 de ani.”

„Nu găsim moda doar în rochii. Moda este în cer, pe străzi, moda este idei, moda este cum trăim, moda este ce se întâmplă.”

Coco Chanel- viață personală

Gabrielle Chanel s-a născut în Saumur, Franța. Femeia care avea să fie cea mai influentă personalitate din cea mai glamorouasă industrie existentă nu a avut tocmai cei mai străluciți primi ani de viață. La vârsta de 12 ani, după ce mama s-a a murit, Gabrielle a fost plasată într-un orfelinat de către tatăl ei. Acolo ea a învățat cum să coase și să brodeze.

Porecla sa, „Coco”, provine de la o altă ocupație pe care aceasta a avut-o în tinerețe, și anume cântatul. Pe parcursul scurtei sale cariere în calitate de cântăreață, Chanel a apărut pe scenele mai multor cluburi faimoase din Paris, printre care Moulins și Vichy, unde era strigată „Coco”. Majoritatea oamenilor spun că această poreclă provine de la termenul „cocotte”, care înseamnă doamnă întreținută.

La vârsta de 20 de ani, Chanel s-a împrietenit cu Etienne Balsan și Arthur „Boy” Chapel, doi amici înstăriți care au grăbit debutul său în lumea modei. Nu a durat mult până când Coco și-a deschis primul magazin de pălării pe Rue Cambon în 1910, pentru ca la scurt timp să își deschidă magazine de haine în Deauville și Biarritz.

Coco Chanel a murit pe 10 ianuarie 1970, în apartamentul său din hotelul Ritz, Paris. Succesul său a fost incontestabil, întâi în sfera accesoriilor și a hainelor, iar mai târziu în domeniul parfumurilor. În prezent, casa de modă Chanel este deținută de frații Alain și Gerald Wertheimer, direcția creativă fiind a lui Virginie Viard.