Fashion

Controversă în modă. Brandul Saint Laurent, implicat într-un scandal ecologic

ioana pana
July 19, 2019 00:29 AM

În vremurile în care întreaga planetă luptă împotriva dezastrelor provocate de încălzirea globală, marile companii trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect.

Pe aceeasi temaColecția Vetements Menswear Fall 2019 - lecție despre cum internetul ne controlează viața

Nicio greșeală nu este trecută cu vederea, cu atât mai mult iertată. Acest lucru a fost resimțit profund de brandul Saint Laurent, care acum este implicat într-un scandal de proporții de factură ecologică.

Controversă în modă. Brandul Saint Laurent, implicat într-un scandal ecologic

Show-ul Menswear Spring/Summer 2020 a creat vâlvă în rândul activiștilor ecologiști. După ce nu a primit autorizație pentru a organiza evenimentul pe plaja din Malibu, Saint Laurent a obținut o autorizație pentru a filma pe plajă, pe care a folosit-o pentru a amenaja show-ul în locul dorit.

Locuitorii orașului s-au sesizat numaidecât. Aceștia susțin că Saint Laurent a violat o serie de reguli de mediu menite să protejeze resursele sensibile și perisabile ale Malibului.

Un exemplu poate fi constituit de grunioni, o rasă de pește care iese pe mal la asfințit, lucru care odată cu show-ul Saint Laurent, a fost imposibil.

Au construit o potecă din lemn pe mal. La amenajare s-au folosit de pungi de plastic cu nisip; pungile de plastic sunt ilegale în orașul nostru.”, mărturisește Matt Myerhoff, purtătorul de cuvânt al primăriei din Malibu.

La urma urmei, se consideră a fi o problemă a companiei și a contractanților săi. Chiar și așa, Saint Laurent și conglomeratul Kering, de care brandul aparține, nu au comentat sau răspuns în niciun fel acestor discuții. Totuși, se zvonește că François-Henri Pinault, directorul Kering, a luat la cunoștință întregul șir de evenimente și acuzații.

Întâmplarea face ca în urmă cu câteva zile, Pinault să se întâlnească cu soțul uneia dintre cele mai vocale locuitoare a Malibului, Kelly Chapman Meyer. Aceasta scrisese chiar o scrisoare către oficialii statului, remarcând cu câtă ușurință a fost trecut cu vederea incidentul. Iar când soțul său, Ron Meyer, care are o poziție importantă în cadrul companiei de media NBC Universal l-a întâlnit pe Pinault, nu a ezitat să îi adreseze câteva întrebări.

Nu se știe cu certitudine care au fost răspunsurile, însă deznodământul se traduce prin declarația lui Chapman Meyer: „Eu chiar nu pot învinui Saint Laurent pentru că face ceea ce știe să facă”, spune ea, considerând că autorizațiile ar trebui să vină după sine cu îndrumări. „Știu că le pasă, și noi îi putem ajuta să devină conștienți cu privire la problemele de mediu”.

Totuși, acest incident trage un semnal de alarmă cu privire la cât de dăunătoare pot fi, de fapt, show-urile de modă. Podele, bănci, elemente de decor, toate acestea trebuie aduse sau construite de la zero. Să nu mai menționăm sticlele de apă de unică folosite pentru muncitori. Astfel, dincolo de efortul fizic colosal, problema majoră devine risipa de materiale.

Și ca orice problemă, are și o soluție. Cel puțin pentru moment. Organizația Paris Good Fashion, fondată și sub conducerea lui Isabelle Lefort, luptă pentru ca săptămânile modei să devină mai sustenabile; o inițiativă ambițioasă, demnă de aplaudat.

Urmărește colecția Saint Laurent Menswear SS20 în galeria foto.