Costumul: formalitate sau plăcere?

Poate că am observat o relaxare în ținute cu puțin timp înainte ca pandemia să ne forțeze să stăm în case și să revizuim total stilul nostru vestimentar, optând pentru piese sport, cum ar fi hanoracele, sau pentru ținute pe care nu le-am fi văzut în moda street, cum ar fi pijamalele.

Costumul: trecut, prezent, viitor
Întorcându-ne în timp, pe vremea când J.P. Morgan Chase & Co. anunța că angajații pot renunța la costumele pe care le purtau la muncă, toată lumea modei era în șoc, iar Giorgio Armani răspundea pentru publicația Vogue la gândurile tuturor cu privire la aceste piese formale, ce puteau fi lăsate în urmă pentru câteva piese mult mai confortabile: „În opinia mea, costumul poate fi îmbrăcămintea perfectă și pentru generațiile de astăzi, rapide, atletice și mereu în mișcare. Tot ce trebuie să faci este să îl interpretezi cu pricepere în funcție de vremuri.”
Cu mult timp în urmă, ideea de costum se potrivea doar cu locul de muncă, cu anumite întâlniri importante și așa mai departe. Acum, în generația nouă, el a căpătat noi nuanțe pe care nu credeam că o să le obțină dacă stăm să ne gândim la garderoba părinților.
Uitându-mă înapoi și gândindu-mă la piesele din dulapul mamei, costumele păreau de neatins, făcute pentru a dezvălui o postură distinsă, iar, alături de tocuri, la femei, reprezentau ceea ce astăzi mi se pare o senzualitate aparte, dar atunci, mă gândeam cum poate o tănără să se strecoare în creațiile acelea cambrate, sobre. În special, o tânără ce avea predilecție spre oversized, spre orice înseamnă statement.
Cuvintele oferite de Giorgio Armani poate că niciodată nu au fost mai actuale. Deși industria modei se confruntă în continuare cu probleme cauzate de pandemie, costumele sunt mai prezente în moda street ca oricând, pentru că s-a întâmplat exact ce a prezis creatorul de modă. Reinventarea pieselor s-a dus spre culori tari, spre blazere oversized, spre o manieră mult mai relaxată de a purta unele dintre cele mai elegante set-uri ce au fost vreodată create.
Costumul în moda street style: despre reinventare și modernism
Deși 2020 ne-a făcut să lăsăm puțin ideea de formal wear și să ne refugiem în haine confortabile, ușor de purtat și accesorizat, totuși, mai multe brand-uri mari cred că vom migra, din nou, în 2021, spre costume. Spre exemplu, la Balmain am observat piese în acest gen cu umeri exagerați, în culori neon, iar la Givenchy, Matthew Williams a mers spre ideea de jachete asortate cu pantaloni skinny.
În fond, ne-am putea vedea oare fără un blazer ce ne poate salva în zilele în care trebuie să mergem la locul de muncă, iar apoi să avem parte de puțină socializare? Sau fără un costum oversized sau asezonat cu diferite artificii stilistice la evenimente? Sau fără astfel de creații atunci când avem o întâlnire de afaceri?
Poate că fiecare generație are implantată ideea de costum total diferit, însă, este clar că aceste piese, reinventate sau nu, sunt din ce în ce mai prezente în inima modei street, fie că se merge în zona clasică sau în una modernă, unde culorile tari primează.