Coco Chanel - tot ce nu știai despre creatoarea de modă Coco Chanel!

Verdict.ro
July 24, 2018 14:40 PM

Gabrielle Bonheur “ Coco” Chanel, născută pe 19 august 1883, este considerată una dintre cele mai mai creatoare de modă ale secolului XX, alături de colegii săi de breaslă Paul Poiret, Christian Lacroix, Christian Dior, Nina Ricci și Givenchy.Artista a fost declarată una dintre cele mai de succes și influente femei ale secolului al XX-lea.

Pe aceeasi temaChanel lansează E-commerce în UK! Vezi cu ce noutăți vine marele brand!

Biografia lui Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel

Coco Chanel s-a născut într-o familie modestă, nu foarte înstărita. Albert Chanel, tatăl creatoarei era un vânzător ambulant de țesături, iar Jeanne Devolle, mama sa, era croitoreasă. Încă din copilărie aceasta a avut contact cu materia primă a fashion-ului. Imediat după moartea mamei sale, Gabrielle Chanel a stat 6 ani în orfelinatul unei biserici catolice. După anii petrecuți la orfelinat, mica Gabrielle Chanel se înscrie la colegiul Notre-Dame, la Moulins și învață să coasă.

La 18 ani, Coco Chanel apare pentru prima dată în lumina reflectoarelor, activând drept cântăreață, la cafeneaua Moulins La Rotonde. În perioada imediat apropiată, adolescenta își găsește un nou loc de muncă, la un magazin de stofe, la Maison Grampayre,însă continuă să cânte la cafenea, unde admiratorii săi i-au spus pentru prima dată Coco.

În 1904, la 25 de ani, Coco Chanel cunoaște un barbat important și foarte influent care îi va schimba viața complet. Moștenitorul unei dinastii din industria textilă, Baronul Etienne Balsan o primește pe aceasta pe una dintre numeroasele sale proprietăți. Ea devine amanta lui recunoscută.

Coco Chanel începe să creeze pălării și din pasiune pentru textile și pentru multituinea de texturi la care avea acces, dar și pentru uz personal. Acestea vor deveni un subiect de interes pentru aristocrația franceză, care se lasă foarte impresionată de creațiile tinerei artiste creatoare. La scurt timp, activitatea începută din pasiune, se va transforma într-o mică afacere.

Hainele create de Coco Chanel

În 1908 face primii pași în industria modei, în calitate de creatoare de pălării și își descoperă un alt talent, anume acela de a anticipa dorințele și gusturile femeilor din era sa. Un an mai târziu Chanel își deschide un magazin la parterul aprtamentelor lui Baronului din Paris. Proprietatea lui Balasan era locul de întâlnire al elitei franceze din acele timpuri, care astfel a devenit clentela fidelă a creatțiilor Chanel. Cu această ocazie, artista l-a cunoscut pe Arthur Chapel , care a văzut în ea un mare artist și un suflet creator. El a ajutat-o să își mute activitatea pe 21 Rue Cambon din Paris, în 1910, când acolo, exista deja un atelier de croitorie.

În 1913 și in 1915 Chanel deschide încă 2 magazine la Deauville și Biarritz.

Parfumul Coco Chanel

În 1921 se lansează și în industria creatoare de parfumuri, ea fiind convinsă ca parfumurile pe bază de flori și mosc sunt lipsite de viitor. Chimistul Ernest Beaux prepară o esență sintetică, pe bază de aldehide și zahăr fermentat. Chimistul pregătește o gamă întreagă de parfumuri, sub atenta supraveghere a lui Coco Chanel. Parfumurile sunt scoase în sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Alegerea finală a fost numarul 5, căruia nu i-a fost schimbat numele nici în ziua de astăzi, rămânând „Chanel No 5”.

Fiind promovate în perioada secolului XX, când parfumurile purtau nume imaginare sau fantastice, artista a șocat întreaga aristocrație pariziană cu numele parfumului său CHANEL No 5. Forma dreptunghiulară de cristal a sticlei, reprzenta un element total nonconformist, dar in scurt timp acesta va deveni cel mai vândut parfum din lume. Coco Chanel a mai creat și Cuir de Russie, Gardenia și No 22, cu un success nu la fel de răsunător ca prima sa creație în materie de parfumuri.

Artista a realizat și o creație de bijuterii, în cadrul căreia a mai adăugat piese în 1929. Întrega colecție modificată cuprindea articole de la pantofi, la brățări,genți, bijuterii, eșarfe și curele. Importanța bijuteriilor era aceea de aface adăugiri look-ului minimalist, contrastându-se astfel cu rochiile. Atelierul din Rue Cambon 21 devine ulterior cea mai mare atracție pentru doamnele care voiau să țină pasul cu moda.

Totodată, creatoarea a colaborat și cu un teatru important pentru care a creat costumea absolut superbe. Cele mai amintite piese pentru care a creat costume sunt „Le train blue” de Darius Milhaud și „Apollon Musagète” de Igor Stravinski.

În 1926 artista a scos pe piață Le Petit Noir , rochia neagră considerate cea mai importantă piesă din istoria îmbrăcămintei din toate timpurile.

Anul 1932 lansează o linie de bijuterii bazată strict pe diamante, realizată în colaborare cu Ducele Fulco de Ventura și Contele Etienne de Beaumont . Acesta a fost momentul în care Coco Chanel a atins apogeul notorietății sale. Atlierele ei ofereau locuri de muncă pentru peste 4000 de persoane, vânzările sale aducându-i aproximativ 28 de mii de monede pe an.

Coco Chanel si colaborarea cu nazistii

După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, Coco Chanel este nevoită să își închidă atelierul din Rue Cambon și își concediază astfel majoritatea angajaților.

Pe timpul Războiului, aceasta își ține activă doar industria parfumurilor. După război, Coco Chanel este acuzată de o colaborare cu naziștii și preferă să se retragă în Elveția, unde își vinde toate drepturile asupra brand-ului, lui Pierre Wertheimer. Alte informatii declasificate ne arata ca in anii 1943-1944, Coco Chanel a fost folosita pe post de curier pentru a negocia un acord de pace cu Winston Churchill si fortele aliate, plan care a esuat. In septembrie 1944, Coco Chanel a fost interogata de Comitetul Francez de Epurare, dar a fost eliberata din lipsa de dovezi.

Chanel are 70 de ani când decide să reia afacerea în 1953. Îl descoperă pe tânărul stilist Christian Dior care a pus monopol în scena modei din acea vreme. Revine în afaceri cu Pierre iar pe 5 februarie 1954, în Rue Cambon 21, prezintă o nouă colecție bazată pe stilul anilor ’20. Presa nu îi este de mare ajutor prezentând colecția sa drept un mare eșec. În realitate criticii nu o înțelegeau, datorită stilului creative aparte al uneia dintre cele mai impozant femei din scena modei. Și anii ’70 au continuat să readucă elemente din moda anilor ’20, dar în 1954 doar Gabrielle Coco Chanel era conștientă de acest fapt. Cu ajutorul presei americane, stilista a revenit în numai două sezoane creând o capodoperă: „tailleur”-ul. Modelul ei preferat era Marie-Hélène Arnaud.

Stilul lui Coco Chanel

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii `20. Artista nu a creat doar haine noi, ci o întreagă marcă, un stil de viață cu totul și cu totul nou și inovativ.

A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine. Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri (istoricul Chanel n°5), încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii. Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii.

Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un must (un necesar). Culorile preferate și cel mai des folosite erau negrul, albul, la care se mai adaugă și albastrul-închis, bejul și griul. Conștientizarea propriul corp, comoditatea, masculinitatea, eventual combinată cu feminitatea sunt principiile de bază cu care Coco prin creațiile sale a sedus femei (și bărbați). Stilul său este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul.

Gabrielle Chanel moare la vârsta de 87 de ani, într-o duminică, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris. Cu exactitate pe 10 ianuarie 1971. După moartea ei preiau conducerea Yvonne Dudel, Jean Cazaubon și Philippe Guibourge. În 1974 este lansat Eau de toilette Cristalle, născut dintr-un proiect început de Coco Chanel când încă era în viață. În 1974 apare prima colecție de pret-a-porter a mărcii (desenată de Philippe Guibougè). Alain Wertheimer preia postul tatălui Jacques tot în 1974.

Parfumul Chanel n°5 revine și din nou e cel mai bine vândut parfum la nivel mondial. Alain reușește să-l „extragă” de la casa de modă Chloè și îi oferă funcția de director artistic lui Karl Lagerfeld. Marca Chanel este una din cele mai recunoscute mărci din lumea modei. În prezent casa de modă este pe mâna lui Alain Wertheimer și Gerard Wertheimer, nepoții lui Pierre Wertheimer, partener de afaceri cu Chanel.

Cu ce bărbați cunoscuți s-a iubit Coco Chanel

Coco Chanel nu s-a măritat niciodata și nu a avut copii, deși a avut numeroase relații cu bărbati celebri sau influenți. Părul ei, tuns bob, buzele mereu rujate cu un roșu aprins, obiceiul de a fuma si felul ei asumat de a fi au transformat-o intr-o femeie foarte curtată, printre cuceririle sale numărându-se poetul Pierre Reverdy, designer-ul Paul Iribe, industriașul englez Arthur „Boy” Capel (care a imprumutat-o cu bani pentru a deschide magazinul din Rue Cambon), Igor Stravinsky, al doilea duce de Westminster, Hugh „Bendor” Grosvenor, cel mai bogat om din Europa la acea vreme.

Condusă de pasiunea ei pentru modă și creații în general, Coco Chanel și-a lăsat întreaga viață condusă de dorința ei arzătoare de a se afirma in lumea fashion-ului.

Fie că e un costum din anii ’30, ’60 sau de sfârşit de mileniu, costumul clasic de la Chanel are un stil simplu, aproape rectangular. Costumul tipic are margine tighelită şi o fustă scurtă, prinse cu un lănţişor din aur. Nasturii seamănă cu nişte monede sau sunt din aur cu logo-ul CC imprimat pe ele. De asemenea, poalele bluzei sunt întărite cu un elastic pentru a nu-i permite să alunece, iar fermoarul este plasat într-o parte a fustei pentru un plus de confort.

Cumva, a purta un costum Chanel este ca şi cum ai purta o haină personalizată, făcută în aşa fel încât să se potrivească mişcărilor celei care o poartă, haina păstrându-şi perfect graţia şi eleganţa. Acest costum clasic nu poate fi purtat decât însoţit de şiraguri de perle şi aur, uneori complexe, alteori simple şi austere. O geantă clasică Chanel împodobită cu logo-ul CC va avea întotdeauna o baretă din aur care va atârna peste umăr, iar cea care o poartă trebuie să aibă în picioare clasicii pantofi cu toc înalt sau, pur şi simplu, nişte balerini.

Brand-ul Chanel, construit prin muncă, sacrificii, dar mai ales pasiune, a fost şi a rămas o firmă care a considerat că preţul mare al produselor puse în vânzare va face ca design-ul perfect al hainelor să fie admirat la adevărata lui valoare.

Citate Coco Chanel devenite celebre

Vorbele reprezentative ale lui Coco Chanel, au devenit celebre și transformate în niște citate care au supraviețuit de-a lungul timpului. Pline de întelepciune, citatele lui Coco Chanel au devenit motto-uri de viață pentru multe persone aflate la început de drum.

 • „Moda a devenit o gluma. Designerii au uitat ca in interiorul acelor haine sunt femei. Cele mai multe femei se imbraca pentru barbati si vor sa fie admirate. Dar ele trebuie sa fie in stare sa se si miste, sa poata sa se urce intr-o masina, fara sa-si rupa cusaturile. Hainele trebuie sa aiba o forma naturala.”
 • „In 1919 m-am trezit peste noapte faimoasa. Nu m-as fi gandit ca o sa se intample asta. Daca as fi stiut ca voi ajunge celebra, as fi fugit departe si as fi plans. Dar eram proasta. Ar fi trebuit sa fiu inteligenta. Dar eu eram sensibila si foarte naiva.”
 • „Pentru a fi de neinlocuit, trebuie sa fii diferita”
 • „Infrumusetarea, ce stiinta! Frumusetea, ce arma! Modestia, cata eleganta!
 • „O femeie trebuie sa fie inzestrata cu doua calitati: sa aibă clasa si sa fie fabuloasa!”
 • „Cea mai grozavă culoare din lume este cea cu care iti sta bine.”
 • „Moda se schimba, dar stilul ramane.”
 • „Eleganta nu inseamna sa-ti pui o rochie noua.”
 • „O femeie care nu se da cu parfum n-are nici un viitor.”
 • „Nu irosi timpul batand intr-un perete si sperand sa-l transformi intr-o usa.”
 • „O femeie poate fi imbracata pretentios, dar niciodata nu va fi prea eleganta.”
 • „Simplitatea este trasatura fundamentala a adevaratei elegante.”

Gabrielle Chanel moare la vârsta de 87 de ani, într-o duminică, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, cu exactitate pe 10 ianuarie 1971.

Sursa: wikipedia