Fashion

Cum a oferit Martin Margiela primul interviu video

iulia.statie
August 26, 2020 14:40 PM

Încă de când ‚Martin Margiela: In His Own Words’ a fost lansat toamna trecută la un festival de film de la New York, fanii designerului au fost nerăbdători să afle mai multe despre documentarul faimos.

Pe aceeasi temaCea de-a 30-a aniversare a botinelor Tabi, marca Maison Margiela

Documentarul faimos despre Martin Margiela, disponibil online

Acum este în sfârșit disponibil pentru a fi urmărit online, iar cuvintele enigmaticului creator de modă au fost analizate de toată lumea. În timp ce el încă nu își arată fața, acesta este unul dintre puținele momente în care Margiela a oferit un interviu în cariera sa lungă.

Reiner Holzemer, regizorul din spatele filmului, este cunoscut și pentru documentarul ce se axează pe designerul Dries van Noten, însă, acesta nu consideră că este o persoană atrasă de modă. „Nu am o reputație negativă sau orice fel de reputație în lumea aceea. Nu am termen de comparație. M-am uitat la persoană și la ce o înconjoară.”, a zis el pentru Paper.

Succesul documentarului despre Dries l-a făcut pe Holzemer să își dorească să învețe mai multe despre industrie, așa că acesta a căutat un alt protagonist celebru pentru un viitor documentar. După ce a văzut o expoziție despre munca lui Margiela de la Hermes, imediat a știut cine va fi omul pe care și-l dorea.

După ce a aflat despre o expoziție planificată la Paris la Pallais Galliera, el i-a scris imediat lui Olivier Saillard întrebându-l dacă poate să intre în contact cu Margiela. Trei luni mai târziu, regizorul a primit un email de la designer pentru a discuta despre proiect: „Cred că în mai am văzut expoziția, iar în decembrie sau ianuarie l-am întâlnit pentru prima oară. Apoi am încercat să îl conving și nu m-am oprit până la final. Încrederea a crescut și a crezut în mine. Într-un final, a spus da pentru un documentar.”

Deși nu mulți au fost fermecați de creațiile minimaliste ale lui Margiela de la Hermes, Holzemer a avut o altă viziune. „Mi-a plăcut ce am văzut. Am avut impresia că acele lucruri, ce deja aveau 15 ani, puteau fi purtate și astăzi. Era o eleganță pură.”

Deși timiditatea lui Margiela reprezintă unul dintre motivele pentru care el este așa discret, experiența regizorului l-a făcut să se deschidă pentru prima oară. „Cu Martin aveam conversații foarte interesante toată ziua, dar, bineînțeles, nu era obișnuit să vorbească la cameră, nici măcar cu un microfon. În momentul în care am deschis camera, s-a blocat. Nu mai putea vorbi.”

De ce nu oferă Martin Margiela interviuri

„Este un vorbitor briliant. Dar trebuia să uite de timiditate. În două zile, am putut să îi aud vocea în timp ce a găsit protecția și distracția, bucuria de a putea vorbi în fața unei camere, ceea ce nu făcuse înainte. Nici măcar nu dăduse interviuri înainte. Am găsit doar unul.”, a zis regizorul.

La un moment dat, se aude pentru prima oară vocea lui Holzemer, ce întreabă designerul dacă a oferit tot ce își dorea pentru lumea modei. Creatorul de modă a răspuns simplu, negativ, de unde au pornit multe controverse. „Și ce? Martin se va întoarce? Cred că acestea sunt așteptările, dar nu cred că se va întoarce la lumea modei.”, a spus regizorul.

Cât despre un alt documentar privind un personaj faimos din lumea modei, acesta nu crede că va filma prea curând. „Momentan, am oprit toate conversațiile și nu încercăm să vorbim cu oamenii pentru că respectăm dificultățile prin care au trecut pentru a face colecțiile. Ei nu știu dacă pot face prezentări. Cred că trebuie să ai răbdare. I-a luat trei ani lui Dries pentru a spune da.”