Case de vedete

Cum alegi corect burghiul de găurit?

Verdict.ro
November 26, 2021 15:37 PM
Burghiul este un instrument ce poate fi atașat unei bormașini și are rolul de a găuri materiale, prin mișcări repetate de rotație. Există o mulțime de tipuri de burghie, diferențiate între ele de dimensiuni, forma și materialul pentru care sunt gândite.
Cu ajutorul unui burghiu pot fi date găuri în extrem de multe materiale: cărămidă, beton, lemn, metal etc.
Dacă vrei să dai o gaură, este foarte important să știi ce alegi. Diferența dintre un burghiu pentru beton și un burghiu pentru lemn poate să fie destul de mare, iar eficiența poate să scadă dacă nu este ales corect acest accesoriu.
Ce trebuie să ai în vedere când alegi burghiul?
1. Suprafața de găurit
Primul criteriu de care trebuie să ții cont la alegerea burghiului este suprafața pe care urmează să o perforezi. Dacă știi care este materialul ce urmează a fi prelucrat, trebuie să mai alegi doar dimensiunile accesoriului pentru bormașină. În general, în magazine vei găsi burghie pentru lemn, burghie pentru zidărie și beton sau burghie pentru metal. Mai rare, însă din ce în ce mai utilizate, sunt și burghiele pentru ceramică și sticlă.
Burghiele pentru lemn au un vârf mic care se fixează în bucata de lemn, cele pentru zidărie au un vârf ușor inclinat, iar cele pentru metal au un vârf ascuțit, ușor ieșit în anumite părți.
2. Dimensiunile burghiului
Există burghie cu dimensiuni cuprinse între 1 și 38 de mm, fiecare destinate anumitor tipuri de lucrări. Atunci când alegi să cumperi un astfel de produs, este bine să ai în vedere faptul că va trebui să stea foarte bine strâns în mandrină, să aibă dimensiuni potrivite pentru holșurubul sau diblul ce urmează a fi folosite în gaură și să poată asigura adâncimea dorită.
3. Particularitățile burghiului
Burghiele pot avea diverse particularități constructive, care să le facă mai eficiente în scopul pe care îl au. Acestea au un marcaj de uzură care indică limită diametrului de găurire, au vârf realizat din materiale cât mai dure, pentru a putea pătrunde mai ușor în material și sunt marcate cu PGM, ceea ce garantează concentricitatea și precizia în eralizarea găurilor.
Care sunt aparatele care pot folosi un burghiu?
Există mai multe tipuri de mașini de găurit care pot folosi un burghiu. Eficiența cu care sunt date găurile depinde foarte mult și de tipul de mașină folosit:
  • Rotopercutoarele. Sunt mașini de găurit echipate cu percuție electropneumatică. Acestea sunt ideale pentru găurile date în materiale dure (cărămidă, piatră, beton armat etc.);
  • Mașinile de găurit și înșurubat. Sunt mașini de găurit care funcționează cu acumulator sau cu energie electrică de la rețea care sunt ideale pentru găurirea lemnului, a metalului sau a plasticului. Găurirea realizată de acestea este simplă, fără percuție;
  • Mașinile de găurit pentru banc. Sunt mașini fixate pe bancul de lucru și găuresc în plan vertical. Sunt mult mai precise decât mașinile de găurit de mână și sunt folosite pentru găurirea plăcilor de metal, de lemn sau de mase plastice.