Designeri și muzele lor. Sursele de inspirație ale creatorilor de modă

ioana pana
October 17, 2019 07:00 AM

Harul de care au dat dovadă poate cei mai celebri designeri ai acestei industrii, asemenea lui Valentino Garavani, Kenzo Takada sau Oscar de la Renta, este incontestabil. Însă în drumul lor către succes, nu numai talentul înnăscut a fost cel care s-a pronunțat. Muzele au fost și încă sunt, poate cea mai interesantă sferă a inspirației actului creativ, și în același timp- și cea mai enigmatică.

Pe aceeasi temaCine a fost Peter Lindbergh, fotograful care a murit la vârsta de 74 de ani

Să urmărim, așadar, o istorie a muzelor celor mai cunoscuți designeri.

Designeri și muzele lor. Sursele de inspirație ale creatorilor de modă

Stella McCartney

Născută și crescută în metropola londoneză a anilor ‘70, Stella a avut stilul părinților săi drept reper în ceea ce privește moda și frumosul. Spiritul liber al mamei ei este încă un laitmotiv al colecțiilor sale, iar pasiunea părinților pentru animale și devotamentul pentru drepturile lor au împins-o pe Stella să devină un brand animal-free și sustainable.

Kate Moss și Naomi Campbell sunt alte două nume care au influențat viziunea lui McCartney. Fiind fiica a două celebrități ale vremii, Stella s-a bucurat de o companie selectă încă de la cea mai fragedă vârstă, astfel încât și-a petrecut adolescența alături de Moss și Campbell. În design-urile sale actuale, se remarcă lejeritatea și aerul effortless al lui Naomi și dualitatea feminin-masculin, aparținând lui Kate.

Kate Moss si Stella McCartney

Valentino Garavani

Elizabeth Taylor este una dintre primele vedete care au crezut în Valentino, plasându-l pe harta celor mai talentați designeri ai vremii. Chiar și așa, după prima întâlnire, Garavani a descris-o pe Elizabeth drept obositoare și pretențioasă. Acest aspect s-a remediat în timp, cei doi având o colaborare de durată și de succes.

Prietenă apropiată a lui Valentino însuși, Sophia Loren rămâne o sursă neobosită de inspirație pentru casa italiană. Frumusețea și senzualitatea sa au deservit drept izvor al creativității pentru brand, mai ales când s-a aflat sub direcția lui Pierpaolo Piccioli și a Mariei Grazia Chiuri.

Sophia Loren

Thierry Mugler

Lansându-se chiar pe podiumurile Mugler, Linda Evangelista a avut o foarte mare influență asupra designerului. Linda era un sex-simbol al acelor vremuri, iar Mugler era cunoscut pentru creațiile sale teatrale, vizionare și în același timp foarte senzuale, așadar se subînțelege că asocierea lor a fost una de succes.

Linda Evangelista

Elsa Schiaparelli

Aflând că muza Elsei Schiaparelli a fost însuși Salvador Dalí, conștientizăm mai bine izvorul originalității sale. Amândoi atingând suprarealismul prin modalități artistice diferite, cei doi au decis să își unească viziunile, creând în 1937 așa-numita Lobster Dress, o rochie albă, lungă, având pictat pe ea un crevete, de către Dalí.

Schiaparelli Haute Couture Fall-Winter 2019/2020

Oscar de la Renta

Karlie Kloss a fost inspirația celor din urmă colecții ale lui Oscar de la Renta. Modelul a închis show-ul Spring/Summer 2014, într-o rochie sirenă. De la Renta, mentor și chiar prieten al lui Kloss, a integrat-o în multe din show-urile sale, primul fiind chiar în 2008, când aceasta avea doar 15 ani.

Oscar de la Renta Spring/Summer 2014

Kenzo Takada

Printre muzele lui Kenzo se numără modelul Linsdey Wixson, cântărețele Britney Spears, Grace Jones și actrița Hunter Schafer. Deși aparțin unor epoci și domenii diferite, toate cele enumerate au un caracter comun, definitoriu pentru estetica Kenzo, și anume spiritul liber, neîngrădit de convențiile sociale. Astfel, imaginarul Kenzo s-a construit, de-a lungul anilor, în jurul distracției, al lejerității, al culorilor și imprimeurilor.

Hunter Schafer, campania Kenzo Fal/Winter 2019