Fashion

Despre papetăria de nuntă, invitaţii personalizate şi luxuriante. Interviu cu fondatorul Papira Design

Oana Nutu
May 31, 2020 00:00 AM

Când începi să îţi planifici nunta, sunt foarte multe detalii pe care trebuie să le iei în considerare pentru a avea cea mai frumoasă nuntă! Un detaliu foarte important este papetăria de nuntă (wedding stationery) care a devenit elementul principal al decorului unui nunţi. Pentru cei care nu sunt în domeniu, invitaţiile se rezumă la acele invitaţii trimise celor dragi prin care se anunţă data şi locaţia nunţii. Ei bine, stationery înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă în primul rând atmosfera creată prin elementele de decor frumos îmbinate care practic dau naştere poveştii. Nimic nu trebuie să fie ales la întâmplare, ci să se armonizez într-un echilibru de bun gust şi de neuitat! Am stat de vorbă cu Alexandra Timiţă, fondator şi director creativ la Papira Design unde visele se împletesc cu realitatea în cel  mai minunat mod cu putinţă.

Despre papetăria de nuntă, invitaţii personalizate şi luxuriante. Interviu cu fondatorul Papira Design

Verdict.ro : Invitaţii tale sunt superbe! Cum ai început acest business?

Papira Design : Mulțumesc frumos! Totul a început cu invitația mea de nuntă de acum 8 ani, pe care am ales să o caligrafiez și sigilez manual, iar tot acest proces mi-a rămas întipărit în minte. Deși sunt inginer automatist de meserie, am reușit să îmi dau seama la timp că acest mediu corporatist nu este potrivit pentru mine, pentru personalitatea mea introvertită, artistică, creativă. În același timp, influențată fiind și de familia mea, am simțit calea antreprenoriatului ca fiind și calea mea. Papira a început ca o scânteie creativă care m-a propulsat să inovez un domeniu, o nișa care încă nu exista pe piața din Romania: papetăria de nuntă personalizabilă și luxuriantă. M-am implicat serios în cercetarea industriei de invitații din România și mi-am dat seama că este o piața extrem de saturată, însă în mare nevoie de schimbare. Aceasta a fost împingerea de care aveam nevoie pentru a începe Papira, pentru că știam că am ceva diferit de oferit. Înarmată cu o dorință clară de a crea cele mai bune invitații din țară, am început business-ul în micul meu apartament din Cluj-Napoca în 2016, doar eu și MacBook-ul. Papira s-a dezvoltat dintr-un business creat și operat de o singură persoană, într-unul alcătuit acum de o mică echipă de oameni minunați, având în comun dorința de a crea produse de calitate cu atenție la detalii, și desigur, un atașament aparte pentru papetărie. Aproape 5 ani mai târziu, livrăm invitații Papira în toate colțurile lumii, iar dragostea mea pentru hârtie, tehnici vechi de tipar, design și inovație mă determină în fiecare zi să creez ceva complet original.

Despre papetăria de nuntă, invitaţii personalizate şi luxuriante. Interviu cu fondatorul Papira Design

Verdict.ro : Care e procesul de realizare a unei invitaţii?

Papira Design : Procesul este unul destul de lung, care se întinde până la 4-6 săptămâni. Există atât de multe opțiuni pe care le putem oferi pentru papetăria de nuntă, iar prin cunoștințele mele doresc ca această experiența să fie personală și fără stres, indiferent dacă clienții sunt din România sau din orice altă parte a lumii. Totul începe cu explorarea portofoliului nostru, și anume, site-ul, cât și platforma noastră principală de social media, Instagram. Următorul pas este completarea formularului de contact de pe site, pentru a afla mai multe despre miri și nunta lor, așa încât să pot pune la dispoziție o estimare de preț a invitațiilor de nuntă, bazate pe cantitate, metoda de tipărire, tipul de hârtie și accesorii. Tot acum le oferim mirilor posibilitatea de a comanda și un kit de mostre. Odată ce ajugem la un consens, începe procesul creativ. După ce a fost stabilit un concept și am rezervat proiectul în calendar, încep să dau viața designului prin culoare, ilustrații și tipografie. O machetă digitală a invitație este prezentată mirilor, iar în acest pas al procesului sunt incluse revizii, astfel încât să ne asigurăm că este totul perfect înainte de a da proiectul în producție. Producție este și partea mea preferată din tot procesul de realizarea a invitațiilor, aici am investit cele mai multe resurse pentru a ne perfecționa în tehnici de tipărire luxuriante. Chiar de la începuturile Papira am avut acestă dorință de a introduce tiparul letterpress pe piața din Romania și ne bucurăm că am reușit. Astfel, toată partea de tipărire a produselor are loc în studio-ul nostru folosind o presă antică de peste 100 de ani – Heidelberg Windmill. Atunci când vorbim de invitații letterpress/foil press, pentru fiecare proiect sunt realizate matrițe cu respectivul design, iar fiecare culoare de cerneală pe care o folosim este preparată manual după o formulă Pantone®. Individual tipărim fiecare bucată de hârtie în parte, fiecare plic este realizat manual, fiecare accesoriu este adăugat cu mare atenție. Suntem direct și personal implicați, acordând o atenție deosebită modului în care toate elementele unei invitații, converg pentru a spune povestea unică a clienților noștri. Nici un detaliu nu este neglijat, de la concept până la produsul final.

Despre papetăria de nuntă, invitaţii personalizate şi luxuriante. Interviu cu fondatorul Papira Design

Verdict.ro :  Există mai multe tipuri de papetărie, pornind de la calitatea hârtiei, modul de personalizare etc? Ne poţi da mai multe detalii?

Papira Design : La Papira, avem două tipuri de servicii din care mirii pot să aleagă pentru invitațiile lor de nuntă: Invitații Semi-Personalizate sau Invitații 100% Personalizate. Pentru Invitatiile Semi-Personalizate se pot efectua o varietate de modificări pentru modele deja existente în Colecția Papira. Există flexibilitatea de a alege paleta de culori, tipul de hârtie, metoda de tipărire (digital, letterpress, foil press, emboss), accesorii precum sigilii personalizate, panglici de mătase vopsite natural, șnur fin din hârtie, interioare cu ilustrații pentru plicuri, etc. Pentru cei interesați de un design unic, Papira colaborează cu un număr limitat de cupluri în fiecare an pentru un pachet de invitații full custom. Acestea sunt perfecte pentru cei în căutare de autenticitate, cu o atingere personală și care nu sunt constrânși neaparat de un buget și timp. Da, hârtia are un rol foarte important în estetica și costul final al unei invitații. Noi am ales să lucrăm doar cu hârtie sustenabilă, și anume, hârtie din bumbac 100%, hârtie realizată manual, hârtie reciclată și hârtie japoneză.

Despre papetăria de nuntă, invitaţii personalizate şi luxuriante. Interviu cu fondatorul Papira Design

Verdict.ro : Care sunt cele mai cerute serivii de papetărie? De obicei mirii aleg un model sau îşi personalizează? 

Papira Design : Cele mai cerute invitații sunt defapt cele care ne și definesc stilul, estetica barandului: invitațiile tipărite letterpress pe hârtie manuală. Orice invitație ajunge să fie personalizată într-un anumit procent, chiar dacă începem să discutăm pe un model din colecția Papira sau creăm un concept total nou.

De obicei mirii aleg un model sau isi personalizeaza?

Verdict.ro : Ce se poartă în sezoanele urmatoare in materie de invitaţii de nuntă? Stil, culori, materiale etc…

Papira Design : Nu cred neaparat în ideea de trend în ceea ce privește industria invitațiilor, ci cred în conceptul de timeless, design de calitate și tehnici de tipărire luxuriante. Cred că ar trebui să ne axăm pe nuanțele subtile ale texturii hârtiei puse în valoare de un design evocativ, accesorii luxuriante, ilustrații delicate și tehnici de tipărire vechi. La Papira ne străduim să creăm piese și produse atemporale care să ne facă să dorim să le păstrăm și să le privim cu drag și în anii viitori; menite să atragă acea reacție sinceră de emoție și sentimentul etern de dragoste.

De obicei mirii aleg un model sau isi personalizeaza?

De obicei mirii aleg un model sau isi personalizeaza?

Pentru mai multe imagini care să te inspire, accesează galeria foto de la începutul articolului.