Fashion

Diferenţa dintre alb şi ivory. Cum alegi rochia de mireasă?

Oana Nutu
April 11, 2020 20:05 PM

Majoritatea clientelor care păşesc în atelierul meu sunt decise asupra culorii rochiei de mireasă: albă sau colorată. Apoi discutăm despre model, materiale, stilul şi tematica nunţii dacă există una, număr de invitaţi şi desigur preferinţe. Dacă doreşte o rochie albă, o întreb: Alb sau ivory? şi deodată totul se complică. Apare întrebarea Care e diferenţa?, Ce nuanţă mă avantajează?, Ce îmi recomandaţi?

ALB vs. IVORY 

Pentru a fi cât mai corecţi, ar trebui să desenăm un spectru al culorilor plecând de la albur pur, imaculat, adăugând apoi culoare. Pe măsură ce adăugam culoare, albul îşi schimbă nuanţa. Însă nu vom vorbi aici despre toate nuanţele, ci despre cele întâlnite la rochiile de mireasă: Pure White (alb pur), Off White (Alb prăfuit), Ivory (ivoire), Buttercream (alb unt), Champaigne (şampanie), Blush(roz pudră)…

Culoarea alb simbolizează puritatea, lumina, bunătatea, inocenţa şi virginitatea. Este considerată culoarea perfecţiunii şi asociată rochiei de mireasă. Însă nu a fost tot timpul aşa. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, rochia de mireasă era colorată cu excepţia celei purtate de regina Maria a Scoţiei la propria nuntă în 1558. În 1840 regina Victoria se căsătoreşte cu prinţul Albert într-o simplă dar superbă rochie albă de mătase, renuntând la roşu cum se obişnuia. Aristocraţii vremii au fost şocaţi de gestul reginei de a purta o rochie considerată de ei extravagantă însă acest lucru nu a împiedicat-o să îşi exercite funcţia, ba dincontră, a vorbit despre stilul propriu de a face lucrurile. Albu s-a dovedit a fi un real succes în toată lumea care din acel moment a devenit un statement al rochiei de mireasă. Succesul s-a datorat şi faptului că rochiile albe nu puteau fi purtate ca o ţinută de zi cu zi deoarece erau greu de curăţat şi întreţinut. Aşa că el a rămas doar pentru momentele festive, adica nunţile.

1. Alb pur

Arată foarte elegant pe materiale satinate, lucioase ca de exemplu tafta, satin). În comparaţie cu albul prăfuit sau ivory acesta pare uşor albăstrui, rece. De semenea, fotografii evită albul pur deoarece poate avea reflexii albăstrui. Îl văd mai degrabă potrivit nunţilor de interior, de exemplu ballroom-uri.

2. Albul prăfuit

În limbajul comun albului pur în mod greşit i se spune ivory. Diferenţa dintre cele două este dată de concentraţia de galben. Albul prăfuit se situează între albul pur şi ivory, fiind ceva mai cald. Materialele care mi se pare cele mai potrivite aici sunt mătasea naturală şi tulle-ul. Însă toate ţesăturile arată luxos  şi este potrivit şi nunţilor în natură pentru că reflectă foarte frumos lumina naturală.

3. Ivory

Cea mai comună nuanţă întâlnită la rochiile de mireasă. Modernă, elegantă şi uşor de purtat, este alegerea perfectă pot spune. Uneori clientele sunt în dilemă dacă să renunţe la albul pur în favoarea ivory pentru că îl asociază cu galben sau nud. Însă alegerea nu ar trebui să fie dificilă pentru că în ziua nunţii ea va fi singura care va ştii că rochia e alb prăfuit sau ivory. Toţi invitaţii o vor vedea albă!

Contează nuanţa tenului în alegerea rochiei de mireasă?

Regula generală este că albul pur e potrivit tenului închis sau celui cu tentă gălbuie, însă nu e obligatoriu să ne orientăm doar în funcţie de asta. După cum am spus mai devreme, luăm în calcul inclusiv materialul rochiei, locaţia şi silueta persoanei. Pentru o persoană cu forme recomand tonuri de ivory sau chiar pasteluri. Desigur, acestea sunt decizii care se iau în urma probelor. La finalul zilei rochia perfectă este cea care te reprezintă şi care te face să spui Ea e aleasa!