Fashion

Documentarul interzis despre Yves Saint Laurent este lansat după 18 ani

iulia.statie
November 4, 2019 13:45 PM

În 1998, la lansarea unui film de-al său la Paris, Oliver Meyrou a fost abordat de Pierre Bergé, iubitul și partenerul de afaceri al lui Yves Saint Laurent. Acesta l-a întrebat dacă dorește să facă un documentar despre Saint Laurent și casa lui de modă legendară.

Pe aceeasi temaCitate despre feminitate și eleganță. Ce spuneau Coco Chanel și Marilyn Monroe

„Sfârșitul se apropia. Cred că a vrut un ultim potret al casei de modă înainte să se închidă, iar el mi-a oferit oportunitatea. Am zis da, deși nu știam nimic despre industria modei. Saint Laurent era o figură mitică și voiam să îl arăt pe omul din spatele geniului în carne și oase.”, le-a spus Meyrou celor de la AnOther.

Meyrou și-a petrecut următorii trei ani documentând mișcarea din atelierul de pe Avenue Marceau, inclusiv producerea ultimelor colecții și pregătirea pentru multe show-uri, de exemplu show-ul World Cup din 1998.

Filmările s-au oprit în 2001, cu un an înainte ca Yves să se retragă, însă lansarea documentarului a fost interzisă.

În UK acesta a ajuns în cinema ieri, după aproape 18 ani de la terminarea filmărilor.

Trecerea anilor nu a afectat documentarul, ce prezintă ultimii ani ai geniului. „Casa era ca o versiune în miniatură a Franței de la începutul secolului 20. Sunt prezenți artiștii, milionarii și muncitorii, toți sub același acoperiș.”, a dezvăluit Meyrou.

„Birourile erau într-un stil ce amintea de vremea lui Napoleon al III-lea, iar felul în care toți se mișcau sau interacționau părea din altă eră, exact ca într-un film făcut de Jean Renoir. Creativitatea era în centrul oricărei decizii, totul era bazat pe viziunea lui Yves Saint Laurent.”, a zis acesta.

Pierre apare mai mult în acest documentar ca Yves, ce era foarte timid în fața camerelor. Ba chiar, el apare dând ordine în jur și asigurându-se că totul este făcut după standardele lui Saint Laurent.

Acestuia nu îi era frică să își spună părerea nici în fața lui Yves, căci în timp ce Saint Laurent avea de ținut un discurs pentru un premiu la gala CFDA Fashion Awards, Pierre îi spune să nu sune ca un „om bătrân ce bolborosește”.

Documentarul interzis despre Yves Saint Laurent este lansat după 18 ani

„În timpul filmărilor, îmi imaginam prima noapte în care aceștia s-au întâlnit, atunci când Saint Laurent avea 26 de ani și Pierre 32. Probabil au făcut dragoste, și acest lucru cred că este cel mai aproape de adevăr. Următoarea dimineată, Pierre s-a trezit și i-a spus lui Yves că ‚este cel mai grozav designer din lumea întreagă’.”, a dezvăluit Meyrou.

„Aceasta era misiunea lor. Ei erau cam aceeași persoană. Deși în ultimii ani Pierre a devenit parte din designer, Yves avea mereu ultimul cuvânt.”, a adăugat el.

„Era ca și cum el era cel mai slab om din toată casa, însă radia o energie extrem de puternică.”, a continuat Oliver.

Totuși, documentarul îl pune pe designer într-o lumină foarte nostalgică.

„Am discutat cu Saint Laurent doar de trei ori în timpul filmărilor. El era un om impresionant, dar foarte aerian, era greu să ajungi la el. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să îl observăm.”, a spus regizorul.

„Saint Laurent era o figură tragică. Încă de la începutul vieții, în Algeria de Nord, acesta dorea să creeze rochii, să fie faimos, să aibă numele pe Champs-Élysées. Cred că dorința lui către faimă era pe jumătate răzbunare.”, a dezvăluit Meyrou.

„Cum Bergé spune în film, totuși, acesta a plătit un preț mare pentru împlinirea viselor sale. Dar lui Pierre și Yves nu le era frică de tragedie.”, a zis Oliver.

Surprinzător, Pierre l-a dat în judecată pe Meyrou înainte să vadă documentarul. El l-a văzut în 2015, după 7 ani de la moartea lui Saint Laurent.

“El era obișnuit să controleze orice privind imaginea designerului, iar când i-am zis că nu poate participa la editare, probabil nu i-a plăcut acest lucru. De asemenea, cred că știa că noi documentam sfârșitul și era prea devreme pentru el ca să accepte acest lucru.”, a povestit Oliver.

Sursă: AnOther