General

Dormi liniștit cu un coș de fum construit profesional!

maria.apostol
June 28, 2022 12:44 PM

Soba, șemineul sau centrala pe lemne n-o să poată funcționa în parametri standard, mai ales dacă sursele de evacuare ale fumului sunt subdimensionate, improvizate sau construite pe cont propriu, fără ajutorul unui profesionist cu experiență! Astfel, într-un coș de fum impropriu, fumul evadat în încăpere poate deveni extrem de periculos, mai ales din cauza toxicității care poate pune în pericol viața celor care ar trebui să doarmă liniștiți și în deplină siguranță.

Și pentru că știm cât de importantă este construcția unui sistem de evacuare cu ajutor specializat, am apelat la meșterii sibieni cu peste două decenii de experiență în comercializarea și montajul profesional de șeminee și sisteme de coș fum cărămidă, ceramică sau din inox premium. Aceștia ne vor ajuta să înțelegem motivele celor mai frecvente disfuncționalități ale unui coș de fum care îți pot pune în pericol integritatea căminului și chiar viața membrilor familiei tale.

Proiectarea greșită a structurii de evacuare a gazelor arse, reprezintă în sine, una dintre cele mai frecvente situații care determină probleme la nivelul coșului de fum. Indiferent dacă vorbim despre un coș montat la exterior sau la interior, contează foarte mult ca specialistul să identifice poziția optimă de amplasare, în funcție de arhitectura spațiului în care urmează să funcționeze șemineul.

Un alt motiv care va determina funcționarea sau nefucționarea unui coș de fum este redat de condițiile climatice externe precum, altitudinea, presiunea atmosferică, direcția vântului sau temperatura, factori care vor influența în mod direct calitatea tirajului. Spre exemplu, iarna, când este foarte frig afară, diferențele de temperatură dintre aerul cald expulzat și aerul rece de la exterior, favorizează tirajul și buna funcționare a coșului de fum, în timp ce, vremea ploioasă, cumulată cu scăderea presiunii atmosferice, va determina reale dificultăți procesului natural de evacuare al fumului.

Racordarea de la șemineu sau sobă, la coșul de fum al casei, reprezintă încă un factor decisiv ce poate influența randamentul acestuia. Pentru asigurarea unei funcționări optime și în deplină siguranță, specialiștii recomandă utilizarea burlanelor din oțel pentru racordare sigură și facilă a sobelor, a șemineelor sau oricăror tipuri de focar șemineu deschis! Tubulatura de evacuare este disponibilă pe diferite diametre și concepută special să reziste la temperaturi extreme, pentru o construcție ce rezistă o viață întreagă.

Indiferent de materialele utilizate sau de locația în care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cât mai drept posibil, fără devieri, curburi sau înclinații prea mari. Mentenanța și curățarea lor trebuie efectuată periodic, folosindu-te de un kit curățare coș de fum, cel puțin o dată pe an sau apelând la suportul unui coșar autorizat, care îți va garanta o lucrare sigură, eliminând astfel pericole precum, intoxicațiile cu monoxid de carbon sau incendiile provocate de aprinderea accidentală a coșului de fum.

Așadar, dacă ești hotărât să-ți achiziționezi un șemineu calitativ, dar în același timp optezi și  pentru construcția corectă a coșului de fum, echipa meșterilor sibieni te poate ajuta, atât din punct de vedere al soluțiilor de încălzire, cât și din punct de vedere al serviciilor de montaj, mentenanță și curățare profesională a surselor de evacuare din casa sau afacerea ta!