General

Farmecul aromelor orientale - istoria parfumului arăbesc

maria.apostol
May 13, 2021 13:05 PM

Parfumeria arabă cuprinde o complexitate de arome profunde și în același timp rafinate. Aceasta conține cultura parfumierilor orientali, care au început să furnizeze Europei substanțe aromatice naturale în secolul al VIII-lea. Arabii au fost primii care au descoperit arta de a crea compoziții parfumate din uleiuri esențiale. De asemenea, au inventat metoda aburului pentru distilarea aromelor, care a devenit o bază pentru producerea parfumului arăbesc.

 

Principala diferență dintre aromele orientale și omologii săi europeni este absența alcoolului și / sau a apei în compoziție. Cele mai importante componente ale parfumului arăbesc sunt uleiurile esențiale naturale. Datorită compozițiilor complexe și senzuale, precum și a particularităților producției de arome orientale, parfumeria arabă modernă este potrivită atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Mai mult, pentru fiecare persoană, aceleași acorduri orientale pot fi simțite complet diferit, schimbându-și aroma în funcție de starea de spirit, oră și chiar ritmul cardiac.

La nivel subconștient, compozițiile parfumante ne influențează memoria, au un efect pozitiv incomparabil asupra psihicului nostru. Lexemul „parfum” , tradus din latinescul „Per fumus”, denotă “prin fum”.

Cea mai timpurie utilizare a parfumului este înregistrată pe o tabletă cuneiformă creată în mileniul II î.Hr. în Mesopotamia. În perioada timpurie a istoriei, aromele erau considerate un obiect de  lux, fiind una dintre cele mai importante părți ale culturii musulmane, integrate mai apoi în viața cotidiană.

Culturile islamice, cum ar fi persii și arabii, erau în mare parte comercianți în deșert, care trebuiau să parcurgă distanțe mari pentru a face comerț cu alte comunități.

Din această cauză, au adus cu ei diverse condimente și uleiuri esențiale din India și alte țări asiatice, pentru a crea parfumuri arăbești.

Aceste elemente și note de bază jucau un rol esențial în dezvoltarea parfumurile arabe – oud, chihlimbar, mosc, iasomie, tămâie și lemn de agar. Ingredientul cheie al parfumurilor arabe este, fără îndoială, trandafiru de Damasc (trandafir cu 30 de petale), care crește în valea Taif din Arabia Saudită. De atunci, istoria a dezvăluit existența parfumeriei ca artă, precum și contribuția enormă adusă de industria parfumurilor arabe.

Fondatorul parfumeriei arabe este un om de știință din secolul al IX-lea pe nume Abu Yusuf Yakub Ibn Ishaq al-Kindi, care a experimentat cu diverse plante și uleiuri, pentru a crea cosmetice, parfumuri și produse farmaceutice. Se crede, de asemenea, că a inventat o serie de soiuri secrete de parfumuri. De asemenea, a scris o carte numită “Cartea chimiei și distilării parfumurilor”, care conține peste 100 formule parfumate. O altă personalitate care a adus, de asemenea, o contribuție semnificativă la dezvoltarea parfumeriei arabe a fost Jabir ibn Hayyan. Acesta a descoperit noi metode în producția de parfumerie, inclusiv distilarea, filtrarea și evaporarea. De atunci, parfumurile au devenit adânc înrădăcinate în cultura din Peninsula Arabică. Cele două tipuri principale sunt Bakhoor și Oudh, pe lângă uleiurile pure naturale și concentrate.

Această tradiție a rămas neschimbată până în prezent. Dacă vă decideți să vizitați aceste meleaguri, veți simți în continuare aroma orientală,  persistentă în case, centre comerciale și chiar magazine.