Fashion

Descoperă istoria modei prin aceste 5 conturi de Instagram

ioana pana
August 25, 2019 15:22 PM

Moda și Instagramul merg mână în mână. Platforma socială deservește drept sursă de inspirație, reușește să lanseze și să răspândească tendințe, să facă cunoscuți noi designeri, și să tragă semnale de alarmă cu privire la problemele de actualitate ale industriei. Totuși, unele dintre cele mai interesante conturi de Instagram din sfera fashion-ului rămân cele cu imagini de arhivă.

Pe aceeasi temaNoul anunț Instagram - Like-urile nu vor mai fi vizibile

Din ce în ce mai numeroase, aceste conturi oferă privitorului o imagine de ansamblu a istoriei unui brand, fără ore întregi petrecute într-o bibliotecă plină de cataloage și reviste vechi. Într-o nostalgie analitică, designeri preferați revin la viață prin intermediul acestor pagini de arhivă.

Descoperă istoria modei prin aceste 5 conturi de Instagram

@mcqueen_vault

Oamenii profund fascinați de omul, mitul și legenda Alexander McQueen nu au fost deloc puțini. John Matheson a fost, totuși, cel care a reușit să materializeze această pasiune arzătoare prin intermediul contului @mcqueen_vault. „Pentru mine, McQueen înseamnă emoția creației”, declară el.

În urmă cu 25 de ani, Matheson a început să adune din reviste precum Women’s Wear Daily imagini cu colecțiile designerului, pe care le-a ordonat într-un portofoliu complet și complex. Apoi, odată cu înflorirea digitalizării, research-ul a fost și el facilizat. Contul său de Instagram a fost lansat în 2018, iar în momentul de față adună peste 51.000 de urmăritori și deci, fani ai brandului și omului McQueen.

@margiela.archive

În aceeași sferă a fascinației pentru un designer și pentru conceptele sale, Darius Fischbacher a creat contul @margiela.archive.

Prin intermediul său, Fischbacher dorește să răspândească viziunea lui Margiela asupra modei, deseori neștiută sau interpretată greșit de către publicul larg. „Rolul lui Margiela în calitate de brand de lux face politica «anti-fashion» a mărcii să pară incertă sau greu de înțeles, mai ales dacă nu cunoști istoria brandului. Sper că profilul meu a reușit să ofere publicului perspectiva autentică a lui Martin Margiela asupra industriei”, explică Fischbacher.

@rarebooksparis

Acest cont adună la un loc mai mulți artiști și designeri de haine și grafici, mai multe surse de inspirație și mai multe concepte. Concentrându-se pe modă, în strânsă legătură cu arta, profilul evidențiază cele mai interesante opere ale geniilor artistice ce aparțin secolului trecut. Unele dintre ele sunt puse chiar și spre vânzare. Administratorul profilului, care își păstrează identitatea anonimă, spune despre ele că sunt niște „documente artistice unice”.

@archiving.stacks

Poate cea mai stufoasă galerie-arhivă de pe Instagram, @archiving.stacks este rezultatul unei meticuloase analize a revistelor anilor ‘90, condusă de către acum administratorul contului, Shahan Assadourian. Colecția de imagini este fără de egal în spațiul social-media-ului, conținul fiind atent selecționat, uneori adăugându-se și câteva note umoristice.

„Încerc să mă afirm, să am un punct de vedere prin ceea ce postez, nu să fiu un simplu observator neutru. Conturile-arhivă nu numai că îți formează o perspectivă despre moda trecutului, ba chiar îți oferă și o speranță pentru viitor.”, explică Assadourian.

@prada.archive

Lesne de înțeles că un designer de talia Miucciei Prada merită un cont care să îi celebreze munca și impactul pe care l-a avut asupra modei de-a lungul timpului. Nat Tong este cel care a pus în practică acest proiect, considerând că Prada este sursa numărul unu de inspirație pentru designerii noi, cu o carieră încă neșlefuită. „Este important să evidențiem viziunile care sunt la baza modei din ziua de astăzi.”, explică Tong.