Fashion

Istoria trench-ului: de unde provine şi cine l-a purtat pentru prima dată

andreea voicu
May 14, 2019 16:07 PM

A venit primăvara, aşa că e momentul potrivit să schimbăm gecile de iarnă cu jachete mai subţiri. Trench-ul este unul dintre piesele vestimentare care nu trebuie să îţi lipsească din garderobă, mai ales că nu se va demoda niciodată. Este extrem de versatil şi uşor de asortat la orice ţinută, dar câţi cunosc adevărata istorie a acestui obiect vestimentar?

Pe aceeasi tema5 piese vestimentare esenţiale pentru o vreme ploioasă

Istoria trench-ului: de unde provine şi cine l-a purtat pentru prima dată

Clasic şi elegant, trench-ul este un mush-have în sezonul primăvară-vară 2019 şi vine în nenumărate forme, texturi şi culori. Acest obiect vestimentar se poate găsi în diverse nuanţe, precum clasicul negru, crem, bej, dar şi în culori colorate, precum albastru electric, orange sau roşu. De asemenea, trench-ul poate fi croit într-o varietate mare: cu butoni, curele, buzunare mari ori revere.

Trench-ul este hitul primăverii, aşa că nu ezita să ţi-l achiziţionezi cât mai repede. Arată de minune în orice combinaţie de culori şi poate fi purtat cu lejeritate la ţinute elegante, casual, dar şi sport.

Această piesă vestimentară are popularitate şi în ziua de astăzi, deşi a fost inventat încă de acum mai bine de 120 de ani. Află în materialul care urmează cine a confecţionat trench-ul, dar şi cine l-a purtat pentru prima dată.

El datează încă din perioada Primul Război Mondial, atunci când soldaţii britanici şi francezi au fost obligaţi să poarte haine mai uşoare pe front.

Soldaţii britanici au purtat pentru prima dată trench-ul

La vremea respectivă, două case de modă britanice, Burberry şi Aquascutum, au încercat să contureze această idee, însă doar casa de modă Burberry, fondată în 1856, a mers mai departe.

Totul a prins viaţă în anul 1879, când Thomas Burberry a inventat un material confortabil şi extrem de rezistent la apă. Se numea gabardină, o ţesătură uşoară, asemănătoare stofei fină de lână, din care a realizat mai apoi trench-ul. Această stofă avea legături diagonale, care prezenta dungi paralele înclinate pe ambele părţi. Se spune că primul om care a ajuns la Polul Sud, Roald Amundsen, în 1911, a purtat acest tip de trench.

Casa de modă Burberry a avut un real succes, iar soldaţii britanici au purtat pentru prima dată gabardina. Se estimează că peste 500.000 de haine Burberry au fost purtate în timpul războiului.

Odată cu trecerea timpului, cunoscuta casă de modă a venit cu unele retuşuri la această gabardină. A adăugat cureluşe la umeri, folosite pentru prinderea mănuşilor şi a bonetelor, dar şi inele din metal în dreptul mânecilor pentru reglare. Aşa a luat naştere trench-ul, una dintre cele mai căutate piese vestimentare din ziua de astăzi. Denumirea de trench a fost dată de faptul că aceste gabardine purtate de soldaţi şi ofiţeri erau impermeabile.

Pentru că era o piesă vestimentară confortabilă, soldaţii au început să îmbrace trench-urile şi în viaţa de zi cu zi. De-a lungul anilor, trench-ul Burberry şi-a menţinut forma originală şi este în continuare confecţionat din 26 de piese din gabardine de diferite dimensiuni şi culori, totul fiind accesorizat cu o curea cu cataramă.

Trench-ul Burberrry a devenit atât de popular, încât a fost copiat de alte case de modă din întreaga lume. Multă vreme, piesa vestimentară a fost asociată cu intelectualitatea vremurilor, pentru că era o piesă clasică care nu ieşea din tiparul modei de la acea vreme. Casa de modă Burberry a prezentat pentru prima oară trench-ul cu nasturi aurii şi curea neagră din piele, în talie, acum mai bine de 100 de ani.

De altfel, nici în 2019 designerii renumiţi nu au renunţat la trench, pe care l-au readus în prim-plan, cu mici modificări, în funcţie de tendinţele actuale.

Sursa: stilmasculin.ro, mayra.ro, Hepta.ro