Fashion

Marchiza Luisa Casati, femeia care te închidea în dulap dacă îi copiai ținutele

Mihail Tamba
April 11, 2018 15:04 PM

Marchiza Luisa Casati a fost un personaj foarte controversat la vremea ei. Considerată nu tocmai frumoasă, pentru acea perioadă, Luisa Casati și-a inventat propria rețetă pentru a se face remarcată și a întoarce toate privirile. De la rochiile cu structuri și forme inedite, la machiajul strident, negru, în zona ochilor, care dădea impresia unor cearcăne imense, până la pitonii purtați în jurul gâtului, ca bijuterii, marchiza Casati s-a impus printr-un stil unic, care stârnea reacții dintre cele mai diverse: pentru unii era o muză, pentru alții o femeie înfricoșătoare, pe care era bine să o ocolești.

Pe aceeasi tema

Putin și trendurile anului 2018. De unde până unde?

Invitata care a petrecut o noapte în dulap

Teama pe care o inspira oamenilor a crescut și mai mult după ce s-a răspândit un zvon despre ea: la o petrecere pe care o organizase acasă, una dintre invitate a venit îmbrăcată cu o rochie copiată după un model creat de Luisa.

Ideea nu tocmai inspirată i-a adus invitatei experiența unei nopți întregi petrecută în dulap, ea fiind eliberată doar la încheierea petrecerii.

Și ăsta e doar un element dintre cele care au transformat-o pe Marchiza Casati într-o femeie de temut. Aparițiile nocturne în Piazza San Marco, unde obișnuia să-și plimbe gheparzii, îmbrăcată doar într-o blană până la genunchi, șerpii pe care îi purta peste tot cu ea, în cuști special construite, extractul de belladonna pe care și-l turna în ochi, ca să-i dilate pupilele cât și preocupările fățișe pentru artele divinatorii i-au adus Luisei Casati faima internațională.

De la personaj monden, la colecționară de artă

Și după cum probabil ați intuit, Luisa a ținut prima pagină a ziarelor pe tot timpul vieții: balurile organizate de ea, aparițiile publice și diversele zvonuri constituiau mereu un subiect bun pentru publicații.

Marchiza Luisa Casati nu a fost doar un personaj controversat, ci și o mare iubitoare de artă: colecția ei conținea opere vaste, tablouri și sculpturi de valoare, ba chiar și fotografii cu ea, celebră fiind cea blurată, în care pare că are trei perechi de ochi.