Fashion

VIDEO EXCLUSIV: Maurice Munteanu, declarații despre profesia de stilist: „Un sistem greu de penetrat”

nicoleta.ispasescu
November 5, 2018 15:28 PM

Dacă până acum ceva timp numele Maurice Munteanu nu vă spunea nimic, ei bine, după reality-show-ul de succes „Bravo, ai stil!”, numărul fanilor stilistului a crescut considerabil.

Mai mult decât atât, Maurice a început o frumoasă colaborare cu Atelierele ILBAH, unde predă un curs de stilism, care s-a bucurat de un real succes. Cu alte cuvinte, locurile nu au mai fost disponibile încă din primele zile când s-a făcut anunțul și sunt ocupate deja și următoarele ediții.

„A venit firesc, în urma unei conferințe, în urma primei conferințe pe care am făcut-o. Mi-au propus să facem chestia asta, de mult mă gândeam și eu la ceva similar, și uite că a fost un win-win situation”. 

Cursul de stilism pe care Maurice îl predă la Atelierele ILBAH se numeşte „The Complete Stylist”. Fie că vorbim despre consiliere vestimentară, profesia de fashion editor, personal shopper sau consultant de imagine, prin intermediul Cursului de Stilism – The Complete StylistMaurice Munteanu vă prezintă fiecare latură a stilismului și vă învață cum să vă găsiți o voce proprie ca stilist.

Maurice Munteanu, declarații despre profesia de stilist: „Un sistem greu de penetrat”

Pentru că s-a vorbit foarte mult despre locurile limitate din industria modei și, mai mult decât atât, că această profesie se transmite din generație în generație, Maurice a decis să vorbească despre adevărul din spatele acestor zvonuri. Într-adevăr, după cum afirma și Maurice, în ceea ce privește echipa cunoscutei publicații Vogue, nu s-au mai anunțat locuri libere încă din 1970. În România, însă, lucrurile stau diferit.

„Nu nepotisme, mă feresc să spun chestia asta. Este un sistem închis, este o castă. Asta este, cu siguranță, o realitate. Nu știu dacă e bine sau rău, poate că așa e normal. Repet, nu nepotisme, dar un sistem greu de penetrat”.

„În România nu e așa. Noi în permanență ne-am selectat oamenii, inclusiv în echipa redacțională, dintre cei care au făcut practică, care au apelat într-o primă fază la internship, care mi-au demonstrat că pot face performanță în această industrie, că sunt serioși, că nu le este frică să muncească. Foarte mulți au impresia că este vorba de a plimba două perechi frumoase de pantofi la evenimente și atât. Nu e vorba despre asta, din contră. E vorba despre foarte multă muncă, e contra definiției glamour-ului. Deși noi asta facem, ne ocupăm cu chestii glamour, nu este vorba de o profesie, de o meserie neapărat glamour, presupune foarte multă muncă. Deci da, putem spune absolut orice, mai puțin faptul că este un sistem închis. Ce ne-a interesat este să găsim oameni care au această capacitate de a munci fără să se teamă și care au o deschidere către un gen de estetică pe care o pot pune în slujba acestui titlu”, ne-a mai mărturisit stilistul.

Maurice Munteanu ne-a mărturisit că este fericit să vadă interesul tot mai mare al oamenilor în ceea ce privește domeniul modei și mai mult decât atât că se înțelege, în sfârșit, că moda este mai mult decât haine și accesorii.

„Îmi place că oamenii au înțeles că moda nu are la bază doar două rochițe, două bluzițe, două fundițe și atât. E vorba de mai mult, e vorba de o estetică care evoluează în permanență, care se schimbă în permanență. Asta este important. Îmi place că s-a înțeles treaba asta”.

 „Mi-aș dori foarte tare să înțelegem cât de periculos este consumerismul. Mi-aș dori foarte tare să învățăm să cheltuim și să investim mai responsabil banii pe care îi alocăm în acest moment pentru produse de înfrumusețare, beauty, haine ș.a.m.d., să avem o educație, o cultură în sensul ăsta, să existe un respect, inclusiv față e banii pe care îi cheltuiești. Numai așa ele pot evolua într-o manieră firească și pot avea un traseu armonios”.

Având în vedere că în România nu există încă nicio școală de stilism, ci doar cursuri sau module, Maurice Munteanu le recomandă celor intresați să înceapă cu practica la o revistă sau o casă de producție etc. și, cel mai important, le recomandă studiile în străintate și întoarcerea cu un bagaj foarte mare de cunoștințe, pe care să le susțină aici.

 „Au fost întrebări legate de această profesie și e foarte bine că se pun. Având în vedere că nu există o școală care să trateze serios această chestiune legată de profesia de stilist, ci mai degrabă module, cursuri, destul de scurte. Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să ai cât mai multă practică și asta se face prin internshipuri la reviste, sau lucrat cu case de producție ș.a.m.d.”

Alte sfaturi pe care Maurice Munteanu le are pentru voi le puteți vedea accesând videoclipul de mai jos.