Fashion

Cristina Bâtlan, fondatoarea pantofilor Musette: „Acolo unde e greu, trebuie să fie cineva care să reușească”

nicoleta.ispasescu
October 5, 2018 14:05 PM

Cristina Bâtlan, fondatoarea pantofilor Musette, este cu siguranță unul dintre antreprenorii de succes ai României, care a reușit să facă ducă acest brand la nivel global, atât în ceea ce privește vânzările, cât și marile show-uri de modă.

În spatele Musette de află foarte multă muncă, determinare și nu în ultimul rând, pasiune. Cristina Bâtlan este o femeie puternică și ambițioasă, care a avut curajul să renunțe la o facultate pe care nu și-o dorea, Facultatea de Drept și să intre într-o industrie, pe cât de frumoasă, pe atât de grea.

„La 19 ani am început business-ul. Am renunțat la Facultatea de Drept. Mi-am dat seama că nu-mi place deloc, că nu o să practic niciodată și mi-am dorit totdeauna să fac modă. Mama mea a lucrat în domeniu, a făcut prima blana jacard (o blană articifială cu model) în România și aveam cumva acces la informație despre modă, pe vremea când era ceva foarte rar. Și cuvântul modă, în sine, era un termen foarte evaziv. Mi-am dorit asta”.

Pentru cine nu știe, atunci când Cristina a început business-ul, „moda” în România nu era o industrie prea ofertantă, cu atât mai puțin pe partea de accesorizare. Dar asta nu a împiedicat-o să își urmeze visul și să devină cea mai bună în ceea ce face.

„Am zis că acolo unde e greu, trebuie să fie cineva care să reușească”.

Brandul Musette se definește și se diferențiază de restul brandurilor prin confort. Un cuvânt pe cât de simplu, pe atât de complex, mai ales că, așa cum ne-a declarat și Cristina, confortul era considerat un lux în modă. Dar ea a dovedit că nu este deloc așa: „Întotdeauna am spus că avem nevoie de pantofi confortabili. Agențiile de PR, la vremea aceea ne spuneau că acest cuvânt – „confort”- este un cuvânt de lux și noi am spus – ce poate fi mai ne-lux decât să te strângă pantofii, adică nu vom înceta să lucrăm în acest spirit și vrem ca moda să fie înțeleasă așa cum este ea de fapt, așa cum a fost inventată. Nu vrem doar să consumăm, vrem să facem lucruri de care avem nevoie și pe care le vom folosi. Asta e deviza noastră: să folosească produsele, care sunt comode, sunt făcute din cele mai bune materiale, astfel încât să te simți bine”.

Cristina Bâtlan, fondatoarea pantofilor Musette: „Este greu să rămâi numărul unu”

Să fii numărul unu într-o industrie atât de evazivă nu este deloc ușor. Trebuie tot timpul să te reinventezi și să anticipezi cerințele oamenilor. Însă Musette deține secretul și continuă să fie cei mai buni, fiind tot timpul în competiție cu ei înșiși: „În ’92 am început business-ul Musette și suntem numărul unu. Este greu să rămâi numărul unu,  asta e lupta noastră permanentă. E lupta cu noi înșine, să rezistăm acestei concurențe. Ne place foarte mult ceea ce facem, punem pasiune, avem o echipă mare, tânără. Suntem peste 600 de oameni la Musette. Toți iubesc Musette din prima zi și până acum”.

„Nu suntem zgârciți” – este deviza după care se ghidească Cristina, motiv pentru care lucrurile nu au cum să iasă altfel decât foarte bine.

„Pot să spun că avem puțină experiență, inovăm tot timpul, nu suntem zgârciți să alocăm fonduri unei prezentări și vrem ca lucrurile să iasă perfect. Alegem foarte atent echipele, astfel încât lucrurile să fie așa cum ne dorim noi. Voi vreți foarte bine, ca la Paris, ca la New York, nu vrem nimic mai puțin pentru că românii merită. Avem clienți fideli, pe care îi iubim foarte mult și îi stimăm și facem totul pentru ei”.