Living

9 sfaturi despre cum să economisim bani de Crăciun

Verdict.ro
December 20, 2019 14:23 PM

Cum Crăciunul bate la ușă, majoritatea dintre noi ne gândim cum să ne drămuim banii, astfel încât să avem suficiente finanțe care să ne permită să cumpărăm cadouri tuturor persoanelor dragi din viața noastră.

Okay, există oricând și varianta creditelor rapide, de care ne vom putea folosi atunci când rezervele noastre personale se apropie de zero.  Dar nu ar fi mai bine dacă am găsi o modalitate prin care să economisim bani în această perioadă, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la diverse instrumente financiare de care să ne ajutăm?

În articolul de față, venim cu 9 idei care te vor ajuta să economisești bani de Crăciun, pe care suntem siguri că le vei considera foarte utile.

1. Trimite felicitări în locul cadourilor

Mai ții minte cât de multe felicitări primeau de Crăciun părinții noștri acum 15 – 20 ani? Mai știi cu ce bucurie deschideau plicul, așteptând să vadă design-ul cartonașelor respective?

În ziua de astăzi, aproape nimeni nu mai trimite astfel de felicitări, cu toate că suntem siguri că ele vor fi ceva mai apreciate decât alte cadouri ce pot fi cumpărate de la orice hipermarket sau magazin universal.

Pentru un plus de personalitate ai putea chiar tu crea felicitări hand-made, utilizând materiale pe care le ai în casă. Nu doar că vei economisi bani, dar în felul acesta vei avea siguranța unicității fiecărei felicitări în parte.

2. Creează cadouri hand-made

Multe dintre cadourile pe care le găsim în magazine sunt total impersonale. Așa că, de ce nu am crea chiar noi cu mânuțele noastre cadouri pentru persoanele dragi nouă anul acesta?

Chiar și cei ce nu sunt extrem de dibaci vor putea construi un set de cuburi de lemn pentru nepoței, o păpușică din câteva șosete legate între ele și pictate pentru nepoțele sau un papion din scoarță de copac pentru naș.

3. Cumpără bradul și globurile din magazine de bricolaj

Dacă vrei să economisești bani de Crăciun atunci când alegi brăduțul perfect, magazinele de bricolaj îți vin în ajutor. Nu doar că prețul pentru copăcei va fi unul mai mic decât în piețe, dar primești și un voucher de 15 – 20 lei dacă returnezi după sărbători bradul în magazinul de unde l-ai cumpărat.

Tot aici vei putea găsi și o mulțime de seturi de globuri, la prețuri mai mult decât acceptabile.

4. Creează-ți singur podoabele de brad

Îți amintești cât de mult ne distram când eram copii și ne putea la grădiniță sau la școală să facem beteală și steluțe decorative? Mai știi ce bucuroși eram când ne vedeam podoabele atârnate în bradul de Crăciun? Ei bine, de ce nu ne-am crea singuri anul acesta toate ornamentele?

Nu doar că vom avea un brăduț unic, pe care îl va admira toată lumea și că vom economisi zeci sau sute de lei, dar ne vom putea folosi de momentele de creație pentru a ne detașa de grijile cotidiene. Terapie prin artă, nu?

5. Fă cumpărăturile online

Oricât de multe lucruri ai încerca să creezi singur, știm că există și o mulțime de articole ce vor trebui achiziționate. Ei bine, chiar și în această privință vei putea economisi bani de Crăciun, prin intermediul magazinelor online.

Majoritatea site-urilor dedicate comerțului își măresc perioadele de reduceri sau scăderile de prețuri dedicate zilei de Black Friday până spre finalul anului. Așa că vei putea profita de prețuri mai mici și cu până la 20 % în shop-urile online, comparând cu magazinele fizice.

6. Pune accentul pe persoane și nu pe lucruri

Anul acesta haide să nu mai punem atât de mult accent pe lucrurile materiale, ci să ne axăm mai degrabă pe sentimente. Decât să trimitem prin poștă cadouri unor rude pe care nu le-am mai văzut de mult timp, ce ar fi dacă am merge în vizită până la ei? Suntem siguri că s-ar simți mult mai bine și că un astfel de gest le-ar plăcea mult mai mult.

Totodată, ai putea ca în seara de Crăciun să chemi la cină familia extinsă. Veri, unchi, mătuși, cu mic cu mare să vină să vă bucurați de aceste sărbători împreună. De fapt, nu despre asta este Crăciunul? Despre bucuria de a avea familia aproape

7. Împarte costul mesei de Crăciun

Știm că este ceva mai neortodox ceea ce urmează să spunem acum, dar pentru economii mai mari ai putea împărți costurile mesei de Crăciun. Nu, nu cerându-le bani invitaților. Dar cum toți pregătesc câte ceva special de mâncare pentru această zi deosebită, ai putea ruga participanții la masă să aducă fiecare câte ceva.

Unii să vină cu salata de boeuf, alții cu cozonacul, tu pregătești friptura, părinții sarmalele și așa mai departe. Nu doar că vei economisi bani, dar și invitații se vor simți extrem de bine văzând cât de mult sunt apreciate produsele aduse de ei.

8. Încearcă să nu cumperi mai mult decât este cazul

La acest capitol noi, românii, stăm destul de rău comparativ cu restul țărilor europene. Poate din cauza lipsurilor pe care le-au trăit părinții noștri în timpul comunismului sau doar din dorința de a avea cât mai multe, de Crăciun avem cu toții tendința de a cumpăra totul în cantități exagerate.

Mâncare, dulciuri, băutură, cadouri. Din păcate, an de an, după sărbători, coșurile de gunoi se umplu de produse neconsumate, dar cărora le trece termenul de valabilitate. Ce ar fi ca de data aceasta că îți faci puțin mai bine calculele și să achiziționezi doar strictul necesar?

Față de anii trecuți, majoritatea magazinelor au închis doar în zilele de 25 decembrie și 1 ianuarie. Așa că și dacă rămâi fără anumite produse, nu va fi deloc greu să cumperi altele proaspete.

9. Mâncarea care îți rămâne poate fi donată

Știai că poți dona parte din mâncarea ce îți rămâne după sărbători? Poate că acest sfat nu te va ajuta să economisești, practic, vreun leu. Însă va ajuta ca o mulțime de persoane defavorizate să se bucure și ele de spiritul Crăciunului.

Nu știi unde să donezi? Iată câteva idei: case de copii, centre pentru bătrâni, centre care au grijă de oamenii străzii sau poate chiar unor vecini despre care știi că nu o duc prea bine. Crede-ne că este mult mai bine să ajuți pe cineva decât să lași mâncarea să se strice în frigider.

Concluzii

Sperăm că aceste 9 sfaturi ce au fost prezentate aici îți vor fi utile în a economisi bani de Crăciun. Până atunci, noi îți urăm sărbători fericite și un an nou cu bine!