News

Zâmbet minunat în 5 pași. Punctul 3 este genial

Verdict.ro
October 23, 2019 15:27 PM

Dantura este cartea noastră de vizită, de aceea, este foarte important să avem un zâmbet frumos care să ne ofere încredere în noi și care să ne ajute să ne simțim confortabil ori de câte ori zâmbim.

Cu toate acestea, sănătatea danturii este poate chiar mai importantă decât estetica zâmbetului, astfel, este prioritar să facem tot ce este posibil pentru a ne păstra dinții sănătoși cât mai mult timp și pentru a ne feri de afecțiunile ce pot apărea la nivelul cavității orale.

Pentru a avea un zâmbet cu adevărat minunat trebuie doar să urmezi acești 5 pași! Află secretele unei danturi perfect sănătoase și frumoase.

  1. Spală-te pe dinţi de cel puţin două ori pe zi și vei avea zâmbetul perfect

O bună igienă orală nu doar că te va ajuta să ai o dantură sănătoasă, ci va aduce un adevărat beneficiu și sănătății generale a organismului. Periajul dentar previne problemele care pot apărea la nivelul dinților și gingiilor și garantează o respirație proaspătă și un aspect îngrijit. În cavitatea bucală există o mulțime de bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, pot duce la formarea cariilor, a plăcii și tartrului dentar, a gingivitei sau chiar a parodontozei.

Medicii dentiști ne explică faptul că persoanele care poartă proteze dentare fixe, susținute pe implanturi dentare, trebuie să acorde o grijă mult mai mare igienei orale. În acest fel, lucrările protetice vor arăta ca în prima zi, tu nu vei fi supus riscului de a avea diverse afecțiuni orale, iar zâmbetul va fi unul  minunat.

Curățarea corectă a dinților este cea mai importantă etapă a unei bune igiene orale. Igiena precară permite apariția unui număr de până la 700 de specii de bacterii. De aceea, trebuie să ne periem dinții zilnic, iar durata de spălare a acestora trebuie să fie cuprinsă între 3 și 5 minute. Este foarte important să nu apeși foarte tare pe periuță pentru a nu răni gingia, periajul trebuie efectuat pe suprafața exterioară și interioară a dinților, cu mișcări înainte-înapoi.

Pentru a te asigura că periajul este unul corect, trebuie să înclini periuța de dinți într-un unghi de 45º față de baza gingiei și sa efectuezi mișcări verticale. Periajul este indicat după fiecare masă, chiar și după fiecare gustare, cu toate acestea nu de fiecare dată avem această posibilitate, de aceea este recomandat să ne spălăm dinții de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Este recomandat ca periajul dinților să fie însoțit și de periajul limbii. Pentru acest lucru poți alege atât periuța de dinți, cât și un dispozitiv special creat pentru îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața limbii și pentru împrospătarea respirației.

  1. Folosește ața dentară și apa de gură

Atunci când vine vorba de prevenția cariilor și a bolii parodontale, folosirea aței dentare și a apei de gură pot fi chiar mai importante decât periajul dinților deoarece ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și tartrului din spațiile interdentare, acolo unde periuța de dinți nu poate pătrunde. Folosirea aței dentare ajuta și în combaterea respirației urât mirositoare și în scăderea riscurilor bolilor gingivale, iar folosirea apei de gură ajută la întărirea smalțului dinților.

Utilizarea aței dentare este recomandată zilnic, de două ori pe zi, înainte de periajul dinților, aceasta trebuie utilizată cu foarte mare grijă pentru a nu răni gingia. Tehnica utilizată nu trebuie să presupună o presiune foarte mare asupra dintelui și, de asemenea, nu trebuie să excludă suprafețele posterioare ale dinților din spate.

Apa de gură este recomandată după fiecare periaj, cantitatea indicată fiind de fiecare dată cea indicată pe eticheta soluției utilizate sau cea recomandată de medicul dentist. Clătirea cu apă de gură trebuie să dureze aproximativ 30 de secunde – 1 minut, înghițirea acesteia fiind total nerecomandată. Pentru ca apa de gură să-și facă efectul, este indicat ca cel puțin 30 de minute după folosire, să nu se mănânce, să se bea sau să se fumeze.

  1. Nu te spăla pe dinți după ce ai băut sucuri acidulate

Prevenția este cea mai bună măsură pe care o putem alege pentru zâmbetul nostru, de aceea trebuie să ne ferim dinții de băuturile dulci și acidulate. Dinții sunt printre primii afectați de consumul alimentelor dulci deoarece bacteriile care există în mod natural în cavitatea bucală, streptococii, se hrănesc cu zahăr și îl descompun în acizi care distrug smalțul dinților. Conform studiilor, băuturile acidulate pot reprezenta un adevărat inamic al danturii tale deoarece nu doar că au un conținut ridicat de zaharuri, ci au și un PH foarte scăzut astfel încât sunt foarte acide și afectează smalțul dentar.

Este foarte important să nu te speli pe dinți imediat ce ai consumat băuturi carbogazoase deoarece în timpul periajului, elimini de fapt resturile alimentelor consumate și placa care se formează pe suprafața dinților, acizii din sucurile carbogazoase atacă smalțul dinților, iar perierea timpurie a acestora poate eroda bariera de protecție a dinților. Astfel de atacuri repetate pot afecta protecția naturală a dintelui, iar riscul aparițiilor cariilor dentare este mult mai mare.

  1. Schimbă periuța de dinți la fiecare 3 luni

Medicii ne recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni. Nici periuțele de dinți electrice nu pot fi utilizate pentru o perioadă de timp mai îndelungată, rezervele acestora trebuie schimbate la fiecare trei sau patru luni. De asemenea, este necesară înlocuirea periuței de dinți dacă se observă că perii acesteia sunt decolorați ori tociți.

După o răceală sau o anumită afecțiune, trebuie să îți schimbi periuța de dinți! Oricât de multă atenție ai acorda curățării și depozitării periuței de dinți, pe suprafața acesteia rămân bacterii și te poți îmbolnăvi din nou.

  1. Mergi periodic la medicul stomatolog

Chiar și atunci când suntem foarte siguri că avem o igienă orală corect realizată acasă, nu putem să renunțăm la vizitele periodice la medicul stomatolog. Controlul de rutină la fiecare 6 luni, sau chiar la fiecare 4 luni, în cazul fumătorilor și al persoanelor care poartă proteze fixe sau mobile este obligatoriu.

Un astfel de control periodic va conține o radiografie dentară panoramică, pentru a putea evalua sănătatea dinților și pentru a putea observa posibilele carii interdentare, carii ce nu pot fi observate fără o radiografie dentară. Tratarea unor afecțiuni în stadiu incipient este mult mai ușoară și ne poate scăpa de tratamentele complexe pe care trebuie să le facem atunci când caria ajunge la nerv.

De asemenea, medicii ne recomandă să facem un detartraj și un periaj profesional de cel puțin două ori pe an. În acest fel ne asigurăm că pe suprafața dințiilor noștri nu se vor strânge depuneri de placă bacteriană sau tartru.

Foto: Pexels