Living

În numele lui Gucci - cartea pe care trebuie să o citești primăvara aceasta

Mihail Tamba
April 19, 2018 16:12 PM

Țin minte că anul trecut descopeream această carte care m-a ținut treaz două nopți la rând. Când am cumpărat-o, credeam că e doar despre glitz&glam, gentuțe, pantofiori și rochii. Nu eram sigur dacă-și merită locul în biblioteca mea, dar cumva mă interesa istoria acestui brand, care în ultimii ani a avut o revenire spectaculoasă, după numeroasele momente de cumpănă.

Pe aceeasi temaTop cinci cărți despre stil și fashion

Ei bine, nimic din ce-am crezut la început nu s-a adeverit: cartea este formidabilă, nu doar din punct de vedere al poveștii, ci și datorită modului în care este scrisă.

Pentru că autoarea, Patricia Gucci, fiica lui Aldo Gucci, este o scriitoare foarte talentată, cu un condei puternic și un stil remarcabil.

Cartea nu trece doar prin istoria renumitului brand, care a început cu un magazinaș retras în Florența, ci merge pe firul unei povești de dragoste foarte palpitante, dramatice, în care mama Patriciei își sacrifică viața personală și acceptă exilul pentru a putea fi alături de Aldo.

Ba mai mult, creionează foarte atent stigmatele pe care le punea societatea europeană de atunci, societate profund patriarhală, în care femeile nu avea prea multe de spus.

Patricia Gucci merge mai departe, și cu o sinceritate debordantă, povestește toate dramele personale legate de faptul că soarta nu i-a permis să fie alături de tatăl ei atât cât și-ar fi dorit, și că frații ei, copiii din prima căsătorie a lui Aldo, nu au acceptat-o ca pe una de-a lor, ci au ținut-o mereu la distanță, cu o răceală care i-a marcat adolescența și tinerețea.

Nici viața ei amoroasă nu a funcționat așa cum ar fi trebuit: două mariaje eșuate, promisiuni neîmplinite, speranțe năruite și două fiice pe care a fost nevoită să le crească de una singură, la fel cum a făcut și mama ei cu ea.

Iar planul cel mai dureros este acela în care Aldo Gucci, trădat de către propria familie, la care ținea enorm, ajunge să semneze actele de vânzare a companiei care a însemnat totul pentru el.

În numele lui Gucci” nu este o carte superficială, așa cum probabil v-ați aștepta și cum am crezut și eu la început. Din contra, este probabil cea mai profundă confesiune din lumea strălucitoare și butaforică a modei.