Fashion

Inspirația zilei în modă: Rochia din denim

adelina.duinea
April 30, 2019 10:46 AM

Rochia din denim este versatilă, comodă și extrem de practică. De asemenea, corect accesorizată, piesa poate deveni foarte feminină și chiar semi-elegantă. Cum a luat naștere acest trend?

Inspirația zilei în modă: Rochia din denim

Istoria jeanșilor începe acum mai bine de 500 de ani în Italia, la Genova. Termenul de „blue-jeans” vine din sintagma franceză „bleu de Genes”, în traducere „albastru de Genova”, o ţesătură din lână şi bumbac.

Denimul a apărut accidental în secolul al XVI-lea, undeva în Franța. Câțiva producători de țesături din Nîmes (sudul Franței) au încercat să reproducă serjul (material italian, țesătură de mătase (amestecată cu bumbac) cu firul în diagonală, folosită pentru căptușit haine), însă le-a ieșit cu totul altceva. Noului material i-au spus „serge de Nîmes” (stofă din Nîmes). Iar azi, noi îl numim denim.

„Serge de Nîmes” era însă un amestec de mătase şi lână, compoziţie care îi face pe unii istorici să se îndoiască de legătura cu actualul denim care e format, astăzi, doar din bumbac.

Blugii au ajuns în Statele Unite ale Americii prin intermediul unui imigrant bavarez. În 1853, Levi Strauss croia denimul în San Francisco. Vremea nu era prea blândă, iar condițiile de trai nici atât. Pantalonii croiți din țesăturile știute până atunci aveau să cedeze, motiv datorită căruia denimul a câștigat repede teren.

Citește și: Trucuri care te ajută să cumperi perechea de jeanși potrivită

Popularitatea denimului a fost alimentată mai ales de vedetele de cinema. În pelicula „Rebel Without a Cause (1955), James Dean purta jeanși, un tricou alb și o jachetă din piele. Ținuta a devenit rapid un simbol al perioadei respective.

La rândul ei, Marilyn Monroe a purtat jeanși în producția „The Misfits”. Ținuta identică celei purtate de James Dean a dovedit că denimul este unisex.

Specialiștii indică Japonia drept țara cu cea mai bună calitate a denimului. Acolo, cererea pentru denim este cu mult mai scăzuta decât în alte părți ale lumii.

Citește și: Inspirația zilei în modă! Rochia cămașă, perfectă pentru această primăvară

Pentru că rochiile din denim pot fi redefinite în funcție de context prin asocierile potrivite, iată câteva dintre ținutele noastre preferate.

Alexa Chung
Alexa Chung

 

Elle Fanning
Elle Fanning

 

Jessica Alba
Jessica Alba

 

Kate Bosworth
Kate Bosworth

 

Olivia Culpo
Olivia Culpo

 

Romee Strijd
Romee Strijd

 

Sursă: www.fashionday.ro ; www.gabiurda.ro