Interviu cu floristul din România de talie internaţională, Mihaela Chircheş fondator Pipo & Co

Oana Nutu
July 12, 2020 11:14 AM

Cunoscută iniţial sub numele The Wedding Company, ulterior rebranduit în Pipo & Co, artista din spatele business-ului ne surprinde prin naturaleţea muncii ei, fiind un izvor de emoţie şi inspiraţie. Buchetele realizate de ea sunt unice, printre cele mai apreciate pe reţelele de socializare din lumea întreagă. Cum a învăţat, ce flori foloseşte în aranjamentele ei dar şi cum puteţi participa la workshop-urile pe care le organizează frecvent ne va povesti în acest interviu.

Pe aceeasi tema5 tendințe în materie de hairstyling pentru 2020

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

 

Verdict.ro: Uitându-ne la rezultatele muncii tale, putem afirma că eşti o artistă în adevăratul sens al cuvântului. Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru flori?

Mihaela Chirteş (Pipo): Mulţumesc pentru aprecieri. Având în vedere că fiecare aranjment, decor sau buchet pe care îl creez conţine multă inspiraţie de moment, experienţă personală, o mare parte a sufletului meu şi este de fiecare dată diferit, pot spune că îmi pun amprenta şi le consider mici opere de artă. Pasiunile pentru frumos şi natură le am de mică, moştenite de la mama şi bunica. Pasiunea pentru flori, de fapt, am descoperit-o dintr-o întâmplare şi ambiţie. În 2010, fiind naşă, adică mai implicata în nunta prietenilor mei, am constatat că au fost foarte dezamăgiţi de cei pe care i-au ales să le facă ziua mai frumoasă prin florile şi decoraţiunile comandate. Din păcate, a fost o surpriză negativă şi ceva iremediabil. Nunta e o singură dată şi ai o singură şansă ca furnizor de servicii pentru decor şi flori.

Întâmplarea a făcut ca alţi prieteni care urmau să aibă nunta la o distanţă mică de timp după ei contractaseră aceiaşi furnizori. Fiind dezamăgiţi şi ei de prima întâmplare, am avut curaj şi le-am propus să le fac eu florile şi decorul deoarece, în perioada aceea, eram profesoară şi căutam să mă reinvetez cumva. Am pornit la drum cu gandul că implicarea, seriozitatea, o altă abordare a stilului tradiţional de pe atunci şi bunul gust cu siguranţă vor fi atuu-rile mele şi se pare că nu m-am înşelat.

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

Verdict.ro: Ţi-ai urmat pasiunea şi ai făcut cursuri în afara ţării unde te-ai specializat, învăţând tehnici şi alte elemente de decor floral. Povesteşte-ne despre aceste cursuri.

Mihaela Chirteş (Pipo): După prima nuntă mi-am dat seama că am foarte multe de învăţat despre flori şi tehnicile de aranjare a lor. Am urmat toate cursurile disponibile în ţară, mi-am cumpărat cărţi şi am urmărit toate filmuleţele dyi disponibile la vremea aceea. Am avut norocul să mă împrietenesc şi să colaborez cu fraţii Dadoo, ca urmare a unui workshop făcut de ei. Darius, care s-a stins din viaţă în 2015, a fost primul meu mentor şi prietenul meu cel mai bun. Tot în 2015 mi-am cunoscut al doilea şi actualul mentor, Holly Chapple, când am fost pentru prima dată în Londra la o conferinţă Chapel Designer (o comunitate internaţională de aproximativ 200 de florişti care urmează acelaşi stil estetic) şi am devenit primul Chapel Designer din România. A fost cea mai importantă decizie din cariera mea de până acum  deoarece, astfel, am ajuns să călătoresc, să lucrez şi să învăţ de la florişti pe care îi urmăream şi nu aş fi îndrăznit să visez măcar că-i voi cunoaşte personal. Câţiva dintre cei care m-au marcat şi mi-au schimbat viziunea sunt: Shane Connoly , Gregor Lersch, Joaeph Massie, Ariella Chezar, Sinclair and Moore, Francoise Weeks si Lisa Waud, fondatoarea Detroit Flower House. Dar, în total cred că au fost peste 30 de florişti alături de care am lucrat şi am învăţat în acest timp. Am învăţat de la ei să apreciez şi să respect florile, să le pun în evidenţă pe fiecare în parte, să le aşez şi să le combin în funcţie de stilul abordat. Să înţeleg şi să observ mai bine natura, mediul înconjurător.

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

Verdict.ro: Ce colaboratori ai avut de-a lungul vremii, ai apărut şi în publicaţii online/offline internaţionale?

Mihaela Chirteş (Pipo): Pentru că nunta mi se pare cea mai frumoasă şi importantă zi din viaţa unui cuplu, m-am axat în principal pe decorul de nuntă. Am avut foarte multe nunţi frumoase de-a lungul anilor, dar am creat şi decoruri pentru diverse lansări de produse corporate, decoruri de vitrine sau aranjamente florale cu diferite ocazii. Cele mai frumoase colaborări le-am avut cu Holly Chapple, devenind un vis realitate sa creez aranjamente şi nunti în SUA. Două dintre nunţile la care am lucrat împreuna au fost postate în Marta Stewart Weddings. O altă colaborare frumoasă a fost anul trecut în Belgia, când am reprezentat organizaţia Chapel Designers şi am creat un decor în stilul nostru garden luxuriant, la un festival al florilor.

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

Verdict.ro: Ce se poartă acum în materie de aranjamente florale, ce le oferi clienţilor care vin la tine?

Mihaela Chirteş (Pipo): Cred că se poartă ce îi place clientului dar şi floristului. Suntem, într-adevăr, influenţaţi de trend-urile internaţionale, dar suntem cam cu minimum 5 ani în urmă. Eu, personal, am făcut o pasiune pentru pampas, florile de grădina, florile mai neobişnuite şi, atunci când am ocazia, le folosesc în moduri cât mai diferite. Mă bucur că am ‘riscat’ cu pampasul în urmă cu 2 ani la nunta boho a prietenei mele si l-am adus în vizor, se pare că a avut şi are mare succes! Clienţii care aleg să colaborăm sunt cei care îşi doresc ca nunta să îi reprezinte şi să aibă parte de un decor personalizat. Le ofer mai mult decât un decor sau flori, le ofer o poveste care, cu siguranţă, va fi remarcată şi mult povestită de cei prezenţi la eveniment. Deoarece florile singure nu pot face toată treaba, împreună cu prietena mea Gabi de la Kaffka Events oferim întreg decorul pentru eveniment de la mobilier, veselă sau textile. Adică un pachet decorativ complet.

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

Verdict.ro: Tu ai făcut şi faci în continuare workshop-uri. Ce învaţă oamenii în cadrul lor?

Mihaela Chirteş (Pipo): Aşa cum spuneam mai devreme, cursurile în SUA sau Londra mi-au arătat, de fapt, ce înseamnă cu adevarat un curs floral, o adevărată experienţă pentru toate simţurile. Îmi place să predau din vastele cunoştinţe acumulate de mine de-a lungul vremii pentru că îmi doresc ca cei pasionaţi de la noi din ţară să beneficieze de aceleaşi experienţe. De anul trecut am început să ţin aceste cursuri de floristică. Au fost de tip Masterclass (adică o experienţă la superlativ, în principal pentru profesionişti), dar am avut şi workshop-uri pentru începători sau pasionaţi. La un Masterclass accentul se pune pe experienţa completă cu informaţii şi tehnici noi şi inovatoare, pe când la un workshop accentul este pus pe relaxare şi bucuria de a crea ceva cu mâinile tale. Visul meu este în viitor să dezvolt mai mult această pasiune şi să predau cât mai multe tipuri de Maasterclass-uri sau Workshop-uri.

Interviu cu artista în aranjamente florale de la Pipo & Co România, Mihaela Chirteş

Pentru mai multe imagini inspiraţionale accesează galeria foto!