Fashion

Istoria costumului Chanel, una din cele mai cunoscute piese din moda contemporană!

irina.letitia
January 8, 2020 16:19 PM

Când vorbim despre istoria modei, invariabil vom aduce în discuție această piesă clasică: un costum Chanel. Un item de referință pentru orice iubitor, colecționar, cumpărător de modă, costumul Chanel a fascinat încă de la apariție și până în prezent, promitând o longevivitate sigură și în viitor.

Istoria costumului Chanel, una din cele mai cunoscute piese din moda contemporană!

Puține piese vestimentare sunt atât de notorii precum costumul Chanel. Deux pieces-ul iconic a fost gândit și propus în anii 1920 de către celebra Gabrielle Chanel, iar istoria sa continuă până în zilele noastre, fiind interpretat și reinterpretat de Karl Lagerfeld și mai nou, de Virginie Viard.

Costum Chanel, 1959
Costum Chanel, 1959

 

Costumul Chanel a fost și este în continuare un simbol al modei, dar și un simbol al puterii și libertății feminine. De-a lungul timpului, a fost purtat de figuri emblematice ale modei, cinematografiei, politicii, muzicii. Jackie Kennedy, Prințesa Diana, Brigitte Bardot și Barbara Walters sunt doar câteva dintre numele mari care au purtat această piesă , confirmându-i statutul de vedetă a casei de modă.

In 1925, Chanel propunea ideea originală a unui costum de damă, în prezentarea de modă intimă ținută în salonul din Rue de Cambon, Paris. Cunoscută pentru mixul interesant de elemente feminine cu detalii masculine, Coco Chanel și-a găsit inspirația pentru acest compleu clasic în ținutele masculine și cele de sport, în special ale iubitului său din vremea respectivă, Ducele de Westminster. Insăși creatoarea de modă se pare că purta uneori hainele partenerului său, considerându-le mult mai confortabile decât piesele vestimentare de damă, ale perioadei de dinaintea războiului.

Chanel, 1965
Chanel, 1965

Costumul a apărut odată cu dorința lu Coco Chanel de a oferi doamnelor o versiune mai puțin restrictivă a hainelor elegante, o altfel de vestimentație față de corsetele și fustele lungi, populare în Belle Epoque ( 1870-1914). Această viziune a sa a fost contracarată în 1947 de Christian Dior, care propunea la rându-i, faimosul ”new look”: sacouri extra-cambrate, fuste lungi cu talie înaltă ce rivalizau direct cu mesajul transmis de casa Chanel.

Confecționat din tweed, costumul Chanel a adus un aer nou însuși materialului. Descoperit și manufacturat în Scoția acelor vremuri, acesta nu era considerat un material nobil. Pasiunea lui Coco pentru inovație și feminitate a adus la utilizarea unor noi culori, texturi și materiale în combinație cu tweed-ul, atrâgându-i simpatia publicului.

Treptat, celebrul duo compus din fustă midi și jachetă asortată, fără guler, a devenit amprenta brandului Chanel. Acesta a fost purtat de unele dintre cele mai influente personalități feminine ale lumii. Jackie Kennedy avea o adevărată pasiune pentru costumul Chanel, emblematic fiind chiar deux pieces-ul purtat de aceasta în momentul atentatului asupra soțului său. Acesta se află acum în arhivele naționale ale SUA, urmând să fie afișat publicului după anul 2103.

După dispariția lui Gabrielle Chanel, în 1971, designerul Karl Lagerfeld a preluat conducerea creativă a casei, în 1983. Acesta și-a asumat continuarea tradițiilor Chanel, inclusiv continuitatea costumului emblematic. El l-a modernizat permanent, având însă grijă să păstreze elementele specifice piesei. Astfel, el s-a adresat și unui public mai tânăr, care în ciuda prețului piperat, își dorea costumul Chanel în garderobă.

Sub supravegherea sa, acesta a fost interpretat în denim, în tweed neon sau în variante ce amintesc de epoca punk. In campaniile de imagine ale brandului, Karl Lagerfeld a păstrat mereu identitatea consacrată a brandului, introducând însă treptat element inovatoare, sexy, care se regăsesc în mentalitatea feminității franceze și nu numai.