News

Kamala Harris este prima femeie din istoria Statelor Unite ce devine vicepreședinte

iulia.statie
November 8, 2020 14:10 PM

Kamala Harris și-a acceptat noua funcție printr-un discurs prin care a sărbătorit femeile, devenind astfel vicepreședintele ales al Statelor Unite. Harris, în vârstă de 56 de ani, va deveni prima femeie și prima femeie de culoare ce va fi aleasă vicepreședinte, discursul ei fiind modelat după aceste lucruri și aducând lacrimi în ochii multor femei ce priveau din mașinile lor la centrul din Wilmington.

Pe aceeasi temaCe spunea Michelle Obama despre căsnicia cu Barack: 'Nu vreau un jucător slab în echipa mea'

Ce discurs a ținut Kamala Harris

Purtând un costum complet alb, ea a adus un tribut celor ce au luptat pentru dreptul femeilor de a vota, începându-și discursul cu un omagiu adus regretatului activist pentru drepturile civile, John Lewis. „Suntem foarte mândri. Protejarea democrației noastre necesită luptă. Este nevoie de sacrificiu. Dar există bucurie. Și progrese. Pentru că noi, oamenii, avem puterea de a construi un viitor mai bun.”

Această etapă marchează un moment extraordinar în politică, dispărând barierele rasiale și de gen la fiecare pas. Kamala a fost și prima femeie de culoare ce a ocupat funcția de procuror general în California. Când a fost aleasă în Senat în 2016, ea a devenit a doua femeie de culoare din istorie ce a lucrat acolo.

De asemenea, în discursul său, ea a onorat contribuțiile aduse de femeile de culoare la lupta pentru vot, egalitate și drepturi civile, lideri ce „sunt prea des trecuți cu vederea, dar dovedesc atât de des că sunt coloana vertebrală a democrației noastre.”

Harris a vorbit des despre copilăria sa petrecută la marșurile pentru drepturile civile cu părinții săi, ce erau studenți la Universitatea din California, Berkeley. Când protestele au izbucnit în urma uciderii de către poliție a lui George Floyd în această vară, ea s-a alăturat activiștilor de pe stradă pentru a cere încetarea brutalității și a nedreptății rasiale.

Ce promisiune a făcut Kamala Harris

În timp ce Biden căuta un partener, după cum chiar el a recunoscut, au existat presiuni pentru a alege o femeie de culoare, pentru a recunoaște nu doar rolul pe care l-au jucat în salvarea campaniei sale prezidențiale, ci și a semnificației lor pentru partid în ansamblu.

Cu toate acestea, Harris a afirmat că prezența ei pe scenă era doar o dovadă a caracterului lui Joe, pentru faptul că a îndrăznit să spargă una dintre cele mai mari bariere ce există în America și a alege o femeie ca și vicepreședinte.

Mai mult, aceasta a menționat-o și pe mama sa în discurs, ce a părăsit India în 1958, pentru a merge în California, doar la 19 ani. „Poate că nu și-a imaginat acest moment. Dar ea a crezut profund într-o America în care un astfel de moment este posibil.”

Kamala Harris a făcut și o promisiune: „Poate că sunt prima femeie din acest birou, dar nu o să fiu ultima, pentru că fiecare fetiță ce privește în seara aceasta vede că este o țară cu posibilități.”