Living

La ce s-a folosit, de fapt, prima dată bicarbonatul de sodiu?

A. S.
January 9, 2020 17:10 PM

Bicarbonatul de sodiu este considerat deja o ”pudră magică”, fiind utilizat în nenumărate scopuri. Totuși, prima dată egiptenii au folosit bicarbonat de sodiu într-un scop nebănuit. 

În zilele noastre, bicarbonat de sodiu se folosește în bucătărie, la curățenie, în cosmetică, pentru măștile de față, pentru albirea dinților, și chiar pentru anumite afecțiuni ce țin de tractul gastrointenstinal. Ei bine, prima utilizare a bicarbonatului de sodiu este însă menționată încă din Egiptul antic.

Bicarbonat de sodiu sau Natron. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămare

Deși nu este un lucru știut de prea multă lume, bicarbonatul de sodiu este folosit încă din antichitate, când purta numele de Natron. Natron a fost un conservant important pe care egiptenii l-au folosit în procesul de îmbălsămare.

În afară de mumificare și săpun, bicarbonatul de sodiu a fost folosit ca o apă de gură și a ajutat la răni și tăieturi. În cultura egipteană, natronul, sinonim cu bicarbonatul de sodiu din zilele noastre,  a fost folosit ca produs pentru a realiza o culoare albastră egipteană pentru ceramică, sticlă și metale în 640 CE. Natron a fost de asemenea utilizat în producția de faianță.

Bicarbonat de sodiu, utilizări în zilele noastre

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este un compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor. Denumirea științifică este hidrogenocarbonat de sodiu.

În prezent, bicarbonatul de sodiu are o multitudine de utilizări, de la cele alimentare, la curățenie, eliminarea mirosurilor neplăcute, la măști cosmetice și tratamente faciale, curățarea și albirea dinților și chiar pentru ameliorarea unor simptome ce țin de sistemul digestiv.

Bicarbonatul de sodiu alimentar poate fi folosit și pentru prepararea alimentelor. Acesta ajută digestia, fiind o soluție eficientă și pentru persoanele care vor să piardă în greutate. Poate fi folosit pentru fragezirea cărnii, dar și pentru păstrarea culorilor unor legume în timpul preparării termice, așa cum este conopidă. Adăugat în piureuri, le conferă acestora o textură pufoasă și fină. Poate, de asemenea, să neutralizeze aciditatea sucurilor de citrice și a limonadei, iar, adăugat în lapte, previne închegarea acestuia.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în mai multe feluri pentru îngrijirea personală. De exemplu, datorită ph-ului sau bazic, bicarbonatul poate neutraliza mirosurile neplăcute de transpirație. De asemenea, este folosit pentru îngrijirea tenului, având proprietăți vindecătoare pentru probleme precum acneea. Este folosit și pentru îngrijirea părului; amestecat cu șamponul, te poate scăpa de mătreață și poate reduce semnele vizibile ale dermatitei, îmbunătățind astfel sănătatea scalpului.

Citește și: CE ESTE ACNEEA ROZACEE ȘI CUM O POȚI TRATA

Pentru că este abraziv, poate fi folosit și pentru curățarea obiectelor din argint sau alte metale. Amestecat cu oțet într-o pastă omogenă, poate înlătura petele de mucegai din jurul căzii sau de pe perdeaua de dus. Pentru că oțetul are și proprietăți antibacteriene, această pastă poate fi folosită și pentru dezinfectarea vasului de toaletă.

Pentru curățarea suprafețelor precum gresia, faianță sau blatul din bucătărie, poți amestecă bicarbonatul și cu zeamă proaspătă de lămâie. Bicarbonatul poate fi folosit și pentru spălarea vaselor și eliminarea petelor de grăsime arsă de pe acestea. De altfel, presărat pe o pată proaspătă de ulei sau grăsime pe un material textil, o va absorbi mai ușor și va ușura astfel curățarea petei.