Fashion

Mânușile, accesoriul perfect pentru un look chic

iulia.statie
January 25, 2021 14:28 PM

Mânușile reprezintă accesorii clasice, aflate undeva între un stil utilitar și unul extrem de chic, căci mult timp au fost folosite pentru scopuri practice, mai puțin estetice. Acestea ne feresc de temperaturile scăzute din sezonul răcoros, dar ne pot ajuta și să obținem ținute extrem de bune.

Pe aceeasi temaDe ce a purtat Melania Trump doar o mănușă? Stilistul ei a făcut dezvăluirea

Mânușile: da sau nu?

Deși este încă neclar cum au apărut, mânușile sunt menționate încă din cele mai vechi timpuri, dar scopul lor era de a feri purtătorul de mărăcini sau orice putea să provoace răni. Totuși, înalta societate le găsea în trecut și o folosință pentru ținute, dar procesul de tăbăcire lăsa un miros specific pe produs, lucru pe care Catherine de Medici îl rezolva în secolul XVI-lea prin a purta mânuși parfumate.

Mânușile deveneau necesare imediat cum rochiile cu mâneci scurte intrau în tendințe, în 1700, potrivit CR Fashion Book. Eticheta le cerea femeilor să nu iasă din casă fără mânuși, iar accesoriul trebuia să se potrivească cu paleta cromatică. Mânușile deveneau un accesoriu la modă, dar și unul necesar în anumite domenii.

Mergând mai departe, casele de modă adoptau mai târziu acest accesoriu, printre care Christian Dior și Elsa Schiaparelli. Deși pe atunci cunoșteau din nou succesul, mânușile erau uitate din nou de către femei in 1939, pe fondul războiului, căci nu mai erau văzute ca o necesitate.

Aceste accesorii au cunoscut succesul din nou în anii 1950, când societatea împingea femeia să se conformeze unui rol domestic, având mare grijă la aspectul fizic, amintind de tendințele menționate mai sus, unde acestea se conformau cromaticii ținutei.

Mai mult, celebritățile au avut și ele un rol de jucat, căci actrițe ca Marilyn Monroe erau surprinse purtând mânuși în ținute pe care nu o să le uităm nici măcar în zilele noastre. Trend-urile se schimbau în 1960, când femeile optau pentru mânuși simple, albe, adorate de către Jackie Kennedy. Apoi, urma Audrey Hepburn, purtând unele negre în Breakfast at Tiffany’s.

În 1970, existau deja noi posibilități pentru femei, căci ele nu se mai simțeau obligate să respecte anumite etichete privind lungimea rochiei, dar și gențile și mânușile asortate. Ultimele menționate au început să devină accesorii potrivite pentru sezonul răcoros, iar modelele masculine au fost și ele la mare căutare.

Observăm că încă din 2019, mânușile au devenit un accesoriu statement, indicând un strop de glamour. Până la moartea sa, Karl Lagerfeld a fost unul dintre creatorii de modă ce au preferat aceste piese, fiind văzut foarte rar fără mânuși.

În zilele noastre, acestea sunt folosite pentru o da un aer chic ținutei, sau chiar unul extrem de vesel. În print-uri și culori îndrăznețe sau din materiale fluide, mânușile au devenit accesoriile preferate de unele iubitoare de modă, iar anul acesta aduce în prim plan două materiale interesante, catifeaua și satinul, așa că suntem pregătite să vedem cât mai multe look-uri în care apar și aceste piese.