Fashion

Men’s Fashion Week - Ce au prezentat la Paris JW Anderson, Off-White, Valentino și Raf Simons

ioana pana
June 21, 2019 11:11 AM

Paris a fost epicentrul modei bărbaților pe parcursul ultimelor zile, prilej pentru noi să privim cu atenție și să luăm notițe în legătură cu cele mai importante tendințe ale momentului.

Și chiar dacă viziunea diferă de la designer la designer, am putut trage niște concluzii cu privire la ce se poartă și ce nu sezonul acesta. Ca un preview al ceea ce înseamnă Spring 2020 Menswear, avem de spus doar trei cuvinte: imprimeuri, cargo, oversized.

Valentino

Sezonul acesta, Pierpaolo Piccioli a reușit o colecție inedită, îndreptată mai mult către zona de streetwear. Cămășile și tricourile cu imprimeuri au fost inspirate dintr-o natură utopică, iar alături de paleta de culori vibrante, a fost adus în discuție un Valentino fantezist, futurist.

Printul camo în nuanțe de albastru și portocaliu neon a fost printre vedetele colecției, fiind fundalul pe care Piccioli a decis să introducă creaturi imaginare- dragoni zburători. Această abordare, dominată de idei fantastice a fost suținută de melodia de pe fundal din timpul prezentării, și anume Pink Floyd- „Breathe (in the Air)”.

Chiar și alături de acest imaginar fantezist, colecția aceasta este considerată a fi una dintre cele mai comerciale lansate de Piccioli. Se regăsesc piese iconice brandului, spre exemplu gențile cross-body cu monogramă și sneakerșii Heavyweight Garavani. Înclinația designerului către streetwear vine în completarea talentului să incontestabil pentru womenswear și haute couture, așadar nu ne îndoim de succesul pe care urmează să îl aibă.

Raf Simons

Dacă Pierpaolo Piccioli este un novice în ceea ce înseamnă streetstyle-ul, Raf Simons ar putea da lecții oricui.  Designerul pare că după ce a cedat poziția sa din cadrul Calvin Klein, se concentrează pe exprimarea sentimentelor și trăirilor într-o manieră cât mai autentică în colecțiile propriului său brand. Din acest motiv, privind către designurile lui, câteodată avem impresia că privin un mesaj criptat, imposibil de descifrat. Iar iubitorii de streetwear rezonează perfect cu această latură a sa.

La Raf Simons Spring 2020 Menswear, imprimeurile au făcut legea. Dezordonate și echivoce, se speculează că acestea ar face referire la America actuală, a lui Trump, având în vedere mesajul imprimat pe haine, „STONE(E)D AMERICA”, care s-a repetat ca un laitmotiv pe parcursul prezentării.

Profilul bărbatului conturat de Raf Simons sezonul acesta este un bad boy, neînțeles și greu de integrat în societate. Tricourile cu imprimeu, jachetele de piele, hanoracele colorate oversized, toate susțin această estetică messy, care poate chiar reprezenta o refulare a designerului cu privire la mandatul președintelui Statelor Unite. Indiferent dacă acest stil haotic are ca sursă ceva mai prodund sau nu, cu siguranță va fi apreciat de către fanii Raf Simons.

Off-White

Rămânând în zona streetwear-ului, avem brandul Off-White. Inspirat de arta lui Basquiat și a lui Keith Haring, Virgil Abloh a decis să colaboreze cu  artista Lenny McGurr, cunoscută drept Futura, pentru colecția Spring 2020. Iar rezultatul a fost, într-adevăr, unul uimitor.

Dincolo de contribuția artistei, imprimeurile colecției au fost variații ale tie-dye-ului, un trend foarte puternic în acest moment. Denimul prespălat, chiar în degradé, a fost o altă alegere îndrăzneață pentru Abloh.

Chiar și așa, colecția nu s-a abătut de la estetica Off-White. De la pantalonii cargo, la jachetele supradimensionate, până la bucket-hats cu logoul brandului, ne-am putea da seama de la depărtare că aceste piese sunt semnate Virgil Abloh.

JW Anderson

JW Anderson Spring 2020 Menswear a fost un deliciu cromatic, o beatintudine a texturilor și nuanțelor fine. O descriere puțin bizară pentru Men’s Fashion Week, însă este de înțeles având în vedere faptul că Jonathan Anderson este un promotor al gender equality & fluidity. Drept dovadă, alături de modelele bărbați, au fost infiltrate și câteva domnișoare care au prezentat un „teaser” al colecției Womenswear Resort.

Afinitatea designerului pentru tricot a fost evidențiată și în această colecție, prin intermediul deux-pièces-urilor puternic colorate, a rochiilor pulover fără mâneci, și a pălăriilor rotunde, circulare, bicolore, nelipsite în majoritatea look-urilor.

Calitățile lui Anderson în ceea ce privește croitul și designul s-au remarcat pe tot parcursul prezentării. Chiar el a declarat că această colecție este „despre exercițiul designului, nu despre exercițiul stylingului”. Și întocmai a și fost.

Piesele au fost chiar remarcabile, atipice, însă ireproșabil croite. Colecția a fost pe deplin închegată și unitară.