General

Meșterii dau din casă și ne învață cum se construiește corect un șeminee care să te țină o viață

maria.apostol
August 30, 2022 16:17 PM

Ajutați de peste două decenii de experiență în vânzarea și montajul cu succes a mii de proiecte termice alternative, pentru meșterii în șeminee de la Sibiu, această meserie grea, dar frumoasă, nu mai are nici un fel de secrete! Dacă te-ai gândit vreodată cum ar fi să te bucuri în propria casă de un șemineu aspectuos sau de o soba pe lemne performană și care să te țină o viață, lasă toate grijile în mâinile dibace ale celor care se pricep cu adevărat!

Așadar, am apelat la expertiza prietenilor nostri să aflăm împreună, cum se construiește corect un șemine care să te țină o viață!

Întradevăr, o astfel de lucrare înseamnă multă responsabilitate în toate etapele sale. Suportul tehnic și expertiza unor meșteri adevărați sunt absolut necesare, tocmai pentru a evita riscul unei funcționări defectuoase cauzate de potențiale probleme, care pot pune în pericol siguranța locuinței și a celor dragi. Suntem sfătuiți să ne îndreptăm atenția întotdeauna către un model de șemineu premium, capabil să îmbine funcționalitatea cu aspectul estetic atrăgător.

În continuare vom încerca să îți prezentăm cele mai importante aspecte pe care un meșter adevărat le aplică atunci când montează un șemineu care să funcționeze în condiții optime de funcționalitate, confort și siguranță.

Construiește doar cu materiale de calitate

Așadar, un semineu pe lemne va devei trainic, doar atunci când este construit cu materialele potrivite. Este esențial să acorzi o atenție semnificativă materialelor folosite, indiferent de tipul de șemineu – clasic pe lemne sau peleți. În plus, un material de foarte bună calitate nu doar că rezistă în timp, dar se remarcă și prin finisaje deosebite, care contribuie la designul final al șemineului.

“Măsoară de 10 ori înainte de a tăia o dată!”

Înainte de a trece la construcția propriu-zisă, trebuie să stabilești și să măsori cu exactitate dimensiunile locului în care va fi montat viitorul tău șemineu. Pentru instalare va trebui să ții cont și de dimensiunile focarului, grosimea materialelor necesare pentru izolare, modelul dorit, precum și alți parametri tehnici. De asemenea, înainte de a începe construcția șemineului, este necesară curățarea locului de amplasare și tratarea pereților cu amorsă specială.

Racordarea coșului de fum nu trebuie neglijată

După montajul focarului conform schițelor de amplasare, următorul pas constă în racordarea la un coș de fum ceramic, din cărămidă sau din inox. Această etapă este deosebit de importantă și trebuie realizată de către specialiști. În plus, folosind un burlan de calitate superioară, îți vei asigura etanșeitatea perfectă. În cazul în care tubul de evacuare nu este montat corespunzător, pot exista scăpări de gaze care afectează nu doar funcționalitatea șemineului, ci și siguranța locuinței și a familiei.

Realizarea structurii de rezistență

În partea inferioară a focarului se pot utiliza plăci izolatoare pentru construcția soclului. Aceste plăci au o greutate redusă spre deosebire de cărămida plină și sunt ideale pentru această secțiune a focarului, mai ales că aici nu se produc temperaturi înalte. În schimb, în partea superioară a focarului se vor folosi materiale izolatoare, special concepute pentru a rezista la căldura puternică generată de arderea combustibilului folosit. Pentru un plus de rezistență și siguranță, specialiștii lipesc plăcile izolatoare și umplu rosturile cu adeziv flexibil, conceput special pentru construcția șemineelor.

Finalizarea șemineului și ultimele detalii tehnice

În ultima etapă, cea de finalizare a construcției șemineului este important să acorzi o atenție deosebită dimensionării grilelor. În acest sens, va trebui să iei în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare a grilei, nu cea totală. Practic, din dimensiunea totală va trebui să mai scazi aproximativ 2-3 cm.

Așadar, pe lângă aceste recomandări legate de montaj este important să ții cont de toate indicațiile specialistului care se va ocupa de șemineul tău. Profesioniștii cu sediul central la Sibiu și meșteri parteneri de încredere, răspândiți în toată țara, te invită în showroom sau direct pe site-ul lor oficial, ca să alegi după pofta inimii, viitorul tău șemineu!