General

Meșterii ne învață cum să construim un cuptor pe lemne sau un grătar de grădină zidit

Camelia
March 13, 2023 19:11 PM

Fiecare gratar de gradina zidit și cuptor pe lemne are un loc aparte în inimile românilor. Pe lângă faptul că înfrumusețează grădina sau terasa de acasă, acestea sunt responsabile și de gustul inegalabil al preparatelor gătite perfect în aer liber.

Construirea unui cuptor de grădină nu este un proces complicat, însă, pentru rezultate optime, trebuie acordată atenție pașilor necesari precum: alegerea locului, forma și dimensiunea, suprafața, și nu în ultimul rând, ce fel de materiale de construit grătare alegem pentru proiectul nostru.

Planificarea

În primul rând, decideți locul unde va avea loc construcția cuptorului sau grătarului. Spre deosebire de un grătar portabil, celui pe lemne nu îi puteți schimba locația după ce a fost construit. Este de preferat să alegeți o zonă cu mult spațiu în jur. De asemenea, aici este și punctul în care trebuie să puneți pe listă materialele necesare construcției.

În funcție de tipul de cuptor pe care îl alegeți, fie că vorbim despre un grătar de grădină sau despre un cuptor pentru paine și pizza, vei avea nevoie de materiale de construit grătare, precum: cărămidă refractară, ciment, mortar și pietriș sau pătură de fibră ceramică – ce contribuie la izolarea vatrei de ardere din cuptoare și grătare.

Fundația

Cel de-al 2-lea pas în construirea unui grătar de grădină zidit este construcția unei baze solide. Baza ar trebui să fie nivelată și suficient de rezistentă pentru greutatea grătarului, fără a se prăbuși sau mișca. Acesta este temelia cuptorului și de obicei se realizează dintr-un amestec de ciment, pietriș și apă.

Construcția corpului

Pentru construcția zidurilor de susținere se folosesc materiale de construit grătare, dedicate special pentru acest proces, precum: cărămidă refractară, blocuri de BCA sau blocuri din beton. Blocurile din beton reprezintă opțiunea cea mai puțin costisitoare. Avantajul lor este că pot fi tăiate cu ușurință la dimensiunile dorite, însă, dezavantajul este că sunt mai puțin rezistente decât cărămizile.

Cărămida este o alegere bună deoarece, pe lângă aspectul estetic deosebit, menține căldura și, ca material rezistent la foc, nu se descompune ușor atunci când este expusă elementelor și temperaturilor ridicate. Un cuptor din cărămidă este ușor de construit și de utilizat, și nici nu va rugini în timp.

Vatra cuptorului / coșul de evacuare

Vatra este de obicei realizată dintr-o placă de beton, turnată deasupra zidurilor de susținere.

Coșul de evacuare poate fi construit din cărămizi clasice, lipite cu mortar, iar ca și anexe utile pe care le puteți adăuga, ar fi o masă de lucru, un loc special pentru depozitarea lemnelor și dacă bugetul vă permite, un foișor.

Construcția unui grătar de grădină zidit nu este un proiect extrem de dificil dacă ai o oarecare doza de îndemânare, atenție la detalii și materialele potrivite. Pe site-ul meșterilor sibieni, poți comanda o gamă întreagă de materiale necesare pentru clădirea grătarelor și cuptoarelor de grădină în regim propriu. Totuși, pentru clienții care nu își doresc sau nu au timpul necesar să se implice într-un proiect atât de complex, specialiștii recomandă cuptoarele prefabricate care se montează extrem de ușor și rapid, asemenea unui puzzle.

Pe lângă asta, tot aici vei găsi și o ofertă completă de șeminee pe lenne, șeminee pe gaz, pe peleți, sobe premium sau coșuri de fum profesionale cu livrare gratuită și posibilitate de achiziție în rate.