News

Dana Rogoz, primele declarații despre a doua sarcină: ”Tocmai de aceea mi-e mai usor sa scriu acum despre instinctul matern!”

alexandra dutu
August 10, 2018 13:04 PM

Dana Rogoz a postat pe blogul personal un mesaj prin intermediul căruia le împărtășește prietenilor ei virtuali gânduri și emoții trăite pe propria piele despre instinctul matern și apariția acestuia.

Pe aceeasi tema

Vedetele adoră salopetele! Iată cele mai reușite apariții!

Dana Rogoz a precizat că nu este însărcinată din nou și tocmai de aceea simte că poate vorbi detașat despre ce înseamnă să devii mamă și ”mitul instinctului matern”.

”Nu, nu sunt insarcinata. Si poate tocmai de aceea mi-e mai usor sa scriu acum, detasata, despre instinctul matern. Incep sa cred din ce in ce mai tare ca toata treaba asta cu instinctul matern e mai mult un…. mit. Stiu, multi dintre voi ma veti contrazice si va astept cu interes opiniile.

Multi cred ca femeilor le apare acest instinct matern dintr-odata, asa, ca prin magie. “Legenda spune” ca el ar trebui să apară în sarcina ori imediat după naștere. Pe drept vorbind, acest instinct matern este dragostea nemasurata pentru copil, care – desigur – poate sa apara inca din perioada graviditatii, ori din primul moment în care îți vezi copilul, il strângi în brațe, il pui la san. Dar poate si sa nu se întâmple așa. Si nu înseamnă că mama e greșită. Dacă 6 din 9 luni ai vomitat continuu, iar ultimele 3 ai fost obligată de medic sa stai in pat, din cine știe ce motive medicale, s-ar putea ca instinctul asta sa nu te lovească simțitor. Nu mai vorbim de cazurile in care sarcina poate nu a fost una dorita si programata, iar un bou de tata a fugit de frica la 7 luni de sarcina cu alta, lăsând viitoarea mama sa astepte copilul și instinctul matern … singura. Nu pot sa nu ma intreb de ce oamenii acuza mamele care isi abandoneaza copiii in maternitati cu atâta vehementa, intrebadu-se retoric “ce fel de mama e asta?” ori “femeia asta nu are instinct matern?”, dar niciodată nu se întreabă “ba, dar tatal? Unde e tatăl?”. Păi nu se întreabă, pentru ca doar mama – caci ea e cea care poartă copilul 9 luni in burta – e considerată responsabilă de copil in societate. Pentru ca ei ii apare instinctul matern. Bărbații, săracii, nu au instinctul “patern” și atunci pot pleca linistiti… la serviciu.

Sunt convinsa ca exista mame care, după un travaliu chinuitor de 16 ore, ar putea să nu îsi vada bebelușul cu cei mai buni ochi. Ori după ce au leșinat la propriu de la durerea tăieturii de la cezariana, deasemenea, s-ar putea să se întrebe ce e cu acel instinct matern magic și de ce la ele nu apare așa cum au tot citit sau aflat din poveștile altor mame? Eu sincer cred ca nu e nimic in neregulă cu saracele mame si ca instinctul asta matern sau – mai bine zis – dragostea necondiționată pentru propriul copil chiar daca nu apare brusc intr-un moment al sarcinii sau fix din primul moment al nasterii, tot va aparea curand”, a scris Dana Rogoz pe blogul personal.