News

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a împlinit 98 de ani

andreea voicu
June 10, 2019 15:21 PM

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh, și soțul de peste șapte decenii al reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, a împlinit pe 10 iunie veritabila vârstă de 98 de ani. Potrivit presei străine, el își va serba ziua într-un cadru restrâns.

Pe aceeasi temaCorespondența dintre Prințul Philip și Diana a fost făcută publică: „Nu îmi pot imagina pe cineva sănătos la cap care.."

Când s-a născut a fost prinț al Greciei și al Danemarcei însă a renunțat la acest titlu la scurt timp după căsătorie și l-a adoptat pe cel al bunicilor materni, devenind cunoscut ca Locotenentul Filip Mountbatten.

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a împlinit 98 de ani

La scurt timp după ce s-a căsătorit cu Regina Elisabeta a fost numit Duce de Edinbugh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. În 1957 era numit Prinț al Regatului Unit, iar în 2011, soția lui i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei Regale britanice cu ocazia împlinirii a 90 de ani.

Regina este mai tânără decât el cu 5 ani și mereu l-a descris ca fiind un sprijin constant al său. Prinţul Philip s-a restras din viața publică în august 2017, din cauza numeroaselor probleme de sănătate cu care s-a confruntat în ultimii ani.

A participat la ultimul sau angajament public, oficiind parada Marinei Regale de la Palatul Buckingam. Prințul Philip primește o pensie de  359.000 lire din 1990, care serveste la acoperirea cheltuielilor casei regale britanice.

Prințul Philip și Regina Elisabeta au împreună 4 copii

Ca soț al reginei, Philip și-a susținut soția în noile sale îndatori de suveran, însoțind-o la ceremonii cum ar fi deschiderea parlamentului în diferite țări, cine de stat și tururi în străinătate. În calitatea sa de președinte al Comisiei Încoronării, Prințul Philip a fost primul membru al familiei regale care a zburat cu un elicopter vizitând trupele care urmau să ia parte la ceremonie.

Regina Elisabeta s-a îndrăgostit de Prințul Philip pe când avea doar 13 ani, în anul 1939. Elisabeta a fost nevoită să depășească obstacole majore pentru a se putea căsători cu bărbatul pe care îl considera iubirea vieții ei. Dar în timp ce Regina făcea parte dintr-o familie unită și iubitoare, Philip era complet falit și nu își văzuse părinții de ani de zile.

Prin intermediul scrisorilor și momentele petrecute ocazional împreună, tânărul ofițer a curtat-o pe prințesă. În 1946, în Scoția, a cerut-o de soție, ea a acceptat imediat, însă povestea lor de dragoste devine complicată.

Prințul Philip era falit, „necizelat”, arogant și sfidător. Cu toate acestea, prințesa Elisabeta era hotărâtă să se căsătorească cu el, iar părinții ei au cedat. Mama Elisabetei, Regina, nu era prea sigură că Philip este potrivit pentru fiica sa. În privat, îl numea „the Hun” (Hunul).

În cele din urmă, în vara anului 1946, Philip a cerut regelui mâna Elisabetei. Regele George al VI-lea a admis cererea lui însă orice angajament oficial a fost amânat până când Elisabeta urma să împlinească 21 de ani, în aprilie 1947.

Prințul Philip și Regina Elisabeta s-au căsătorit pe 10 iulie 1947, printr-o ceremonie la Westminster Abbey, înregistrată și difuzată de radio BBC și urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume. Au împreună patru copii: Prințul Charles (Prinț de Wales), Prințesa Anne (Prințesă Regală), Prințul Andrew (Duce de York) și Prințul Edward (Conte de Wessex).