General

(P) Cum ne alege șemineul ideal în funcție de preferințele noastre de încălzire?

Loredana
October 10, 2023 13:54 PM

Dacă ne-am decis să apelăm la o soluție alternativă de încălzire a locuinței, indiferent că este vorba despre un șemineu pe lemne, șemineu pe gaz sau o sobă cu usa semineu model rustic sau minimalist, un aspect extrem de important de care trebuie să ținem cont, se referă la alegerea focarului potrivit preferințelor și nevoilor noastre. În acest sens, meșterii sibieni în șeminee, ne vor ajuta cu o serie de sfaturi practice despre tot ceea ce trebuie să știm pentru a lua cea mai înțeleaptă decizie, înainte de achiziția noului nostru sistem de încălzire.

În primul rând, trebuie să ne gândim din ce tip de material ne dorim să fie confecționate soba sau șemineul ideal. În cazul unui șemineu cu focar din fontă, trebuie să știți că această alegere este perfectă pentru a obține o putere calorică mare, fără a necesita alte investiții ulterioare, cu excepția unei întrețineri periodice pentru curățarea sticlei și incintei focarului.

De cealaltă parte, focarele din oțel cu șamotă sunt recunoscute că dezvoltă o temperatură sporită în camera de ardere, ceea ce determină un randament mai crescut din punct de vedere al consumului, ducând la o ardere completă, fără să se irosească combustibil prețios.

Astfel, va scădea consumul de lemne, iar depunerile de cenușă și întreținerea în general al focarului și sticlei, va putea fi efectuată mai rar și mai simplu. Folosite cu precădere în construcția șemineelor premium, focarele din oțel căptușite cu șamotă sunt de obicei mai scumpe la achiziție în comparație cu cele de fontă, dar și rezultatele vor fi superioare.

Următorul pas la care ar trebui să ne gândim cu atenție, se referă la determinarea puterii focarului pentru un șemineu pe lemne eficient. În funcție de dimensiunile camerei și gradul de izolație al casei, se va proceda la calcularea suprafeței totale ce urmează să fie încălzită.

În acest punct, clientul se va putea decide dacă își dorește un șemineu doar de dragul design-ului, folosindu-l pentru încălzirea unei singure camere sau își dorește să profite la maximum de posibilitățile tehnice prin care mai multe încăperi din locuință vor putea fi încălzite cu ajutorul sistemului de distribuție și ventilație ce răspândește aerul cald în alte camere vecine.

Ultima etapă, dar nu și cea mai puțin importantă, o constituie alegerea sticlei pentru focar. Indiferent de stilul pentru care ai optat, tradițional sau rustic, focarul va reuși să împrumute din personalitatea ta, dacă îi va fi montată o ușă cu sticlă de formă prismatică. În schimb, ușile cu sticlă semirotundă vor fi ideale pentru șemineele pe colț, în timp ce pentru un șemineu modern sunt ideale focarele cu sticlă dispusă pe mai multe laturi, ce oferă și un plus de vizibilitate asupra focului. Pentru un focar ușor de curățat și de alimentat, poți opta pentru deschiderea verticală.

Indiferent de preferințele tale pentru alegerea potrivită a șemineului cu focar, se recomandă sfatul unor specialiști în domeniu pe care îl puteți găsi și în cadrul echipei de meșteri sibieni. Aceștia sunt gata să vă răspundă la întrebări și să ofere consultanță gratuită pentru soluții premium, care să te țină o viață!

Aria de selecție este extrem de vastă și începe de la șeminee clasice pe lemne, șeminee pe gaz sau șeminee electrice, sobe rustice sau moderne, coșuri de fum premium, modele tradiționale de grătare zidite din cărămidă, cuptoare ceramice pentru curte, grătare tip vatra foc gradina și până la un întreg catalog de accesorii și materiale specifice universului fascinant al încălzirii alternative.