Living

(P) La ce trebuie să fim atenți când vrem să cumpărăm un șemineu?

maria.apostol
March 17, 2022 16:13 PM

În situația în care te-ai hotărât să-ți cumperi un șemineu cu coș de fum trebuie să înțelegi că aceste dispozitive, pe lângă design-ul spectaculos, care va stârni admirația tuturor celor care îți vor călca pragul casei, sunt și extrem de eficiente caloric datorită focului pe lemne. Deși, credem că majoritatea dintre noi și-ar dori un asemnea dizpozitiv fermecător în living, nu la fel de mulți știu și cum trebuie ales șemineul în funcție de caracteristicile spațiului ce urmează să fie încălzit.

Așadar, în rândurile care urmează, am apelat la ajutorul specializat al meșterilor sibieni de la Pefoc să ne ajute cu o serie de recomandări, dar și cu câteva aspecte esențiale atunci când intenționăm să cumpărăm un șemineu pentru confortul termic al căminului nostru.

Puterea focarului de șemineu

Primul lucru pe care ar fi bine să-l iei în considerare este faptul că focarul trebuie ales în funcție de dimensiunea spațiului de încălzit. Dacă vrei să încălzești 80-100 mp, atunci, un focar de 10 kW este chiar potrivit, dar dacă ai o încăpere mai mare de încălzit, atunci se va calcula exact raportul dintre spațiu și puterea focarului.

Cel mai bine este să întrebi un specialist despre puterea pe care trebuie să o aibă un focar pentru a încălzi o cameră sau mai multe din casa ta. Acesta te va ajuta să alegi și soluția potrivită de evacuare, fie că vorbim despre un burlan sobă, un coș de fum din cărămidă ori ceramic sau despre o soluție de evacuare premium din inox.

Calitatea focarului de șemineu

Calitatea unui focar de șemineu este condiționată în primul rând, de grosimea fontei sau a oțelului din care este produs. Pentru asta este necesar să cunoști care este greutatea totală a focarului raportată la dimensiunea lui (deschiderea lui). De obicei, focarele mai ieftine au stratul de fontă foarte subțire, de aceea pot apărea tot felul de probleme.

Dacă în momentul când alegem un focar șemineu se face rabat de la calitate, trebuie să ne așteptăm ca acesta să încălzească mai puțin decât un focar calitativ. Iar unul calitativ este prelucrat cu vopsea ecologică, termorezistentă până la 600ºC, fiind fabricat din oțel curat sau oțel și fontă de o grosime de peste 8 mm. De asemenea, accesoriile focarului, cum ar fi: mânerul detașabil, suportul de susținere a ramei, design-ul ușii, definesc înalta calitate.

Design-ul focarului

În funcție de locul în care amplasezi șemineul, de dimensiunea acelui spațiu, de suma pe care vrei s-o investești într-un focar, poți alege și design-ul acestuia. Meșterii Pefoc ne recomană un focar simplu, cu sticlă dreaptă dacă aloci un buget redus, sau un focar mai performant, inedit, pentru un buget mai mare. În acest sens, poți alege un focar cu sticlă pe dreapta sau pe stânga, cu sticlă pe colț, unul de tip tunel sau cu deschidere verticală.

Aceste aspecte sunt esențiale în alegerea șemineului potrivit, dar mai există, desigur, și alte detalii ce trebuie discutate cu un specialist, care trebuie sa fie in stare să îți răspundă la orice intrebare legata de universul fascinant al soluțiilor termice alternative pentru acasă.