General

(P) O pălărie purtată de Napoleon, vândută cu peste 2 milioane de dolari

Loredana
January 25, 2024 17:34 PM

O pălărie celebră purtată de Napoleon Bonaparte a fost vândută cu 2.1 milioane de dolari după o licitație care a fost organizată în Franța. Acesta este un record pentru pălăriile militare cu două colțuri pe care Napoleon obișnuia să le poarte.

Acest tip de pălării erau pe placul lui Napoleon, iar istoricii au descoperit că avea în jur de 120 de versiuni ale ei. În acest moment au mai rămas doar 16 exemplare ale pălăriilor, aproape toate fiind în muzee, din moment ce au o importanță istorică deosebită, potrivit casei de licitații Osenat din Fontainebleau.

Pe de altă parte, pălăria vândută făcea parte dintr-o colecție ce aparține omului de afaceri francez Jean Louis Noisiez și a fost realizată de un blănar de la palatul împăratului. Ea a fost purtată de Napoleon la mijlocul domniei sale.

„Oamenii îi recunoșteau pălăria peste tot. Când o vedeau pe câmpurile de luptă știau că Napoleon era acolo, iar când era în privat o avea întotdeauna pe cap sau o avea în mână sau uneori o arunca pe jos. Aceasta era imaginea, simbolul împăratului”, a spus Jean-Pierre Osenat, cel care a organizat licitația din Franța, conform France24.

În urmă cu cinci ani, o altă pălărie purtată de Napoleon a fost vândută cu peste 400 de mii de dolari la o licitație din Lyon, Franța. Potrivit informațiilor existente, o astfel de pălărie avea o durată de viață de aproximativ 3 ani.

Filmul Napoleon stârnește dezbateri aprinse

Licitația a fost organizată într-un moment în care întreaga atenție din industria cinematografică este îndreptată către filmul Napoleon. Acesta a fost lansat în luna noiembrie și a stârnit dezbateri aprinse având în vedere modul în care fostul împărat al Franței este prezentat.

Francezii sunt iritați de faptul că a fost pus într-o lumină complet negativă și acuză faptul că anumite adevăruri istorice au fost denaturate de regizorul Ridley Scott. Acesta susține însă că istoricii s-au înșelat amarnic în privința lui Napoleon. Interesul ridicat a făcut ca încasările să fie deja de peste 130 de milioane de dolari.

Acesta nu este însă singurul film făcut despre Napoleon, care a fost adesea prezentat și în zeci de documentare. Iar interesul ridicat a fost și în rândul dezvoltatorilor de jocuri, motiv pentru care în ultimii ani au apărut producții ca Imperial Glory, Battles of Napoleon, Napoleon at Waterloo și Fields of Glory.

Dacă aceste jocuri se axează în special pe cariera militară a lui Napoleon, povestea sa de dragoste cu Josephine, și ea redată în film, este transpusă și pe rolele unui joc de pacanele online. Slotul se numește Napoleon & Josephine și a fost dezvoltat de cei de la Williams Interactive. Un slot cu 50 de linii de plată, care are ca simboluri elemente care prezintă povestea de dragoste dintre Napoleon și Josephine. Grădinile superbe, Coroana reginei și o Caleașcă romantică sunt printre simbolurile jocului.

Cine a fost Napoleon?

Napoleon a trăit între 15 august 1769 și 5 mai 1821 și a fost un fost împărat francez. S-a născut în Corsica și s-a remarcat în timpul Revoluției Franceze. A avansat rapid, iar victoriile militare obținute i-au adus popularitate. Din acest motiv, Senatul francez l-a proclamat împărat în anul 1804. A abdicat în 1815 pentru a doua oară, după înfrângerea francezilor în bătălia de la Waterloo.

Ulterior a fost exilat pe insula izolată Sfânta Elena din Atlanticul de Sud, unde a murit în anul 1821. Cauza exactă a morții nu este cunoscută cu precizie, dar există mai multe variante: eroare medicală, cancer de stomac sau otrăvire cu arsenic.